Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Karleksmums – szwedzkie ciasto miłości

Karleksmums – szwedzkie ciasto miłości

Moja inspiracja szwedzką kulturą i kuchnią trwa – po cudownym przepisie na kanelbullar, czyli bułeczki cynamonowe przyszedł czas na ciasto miłości. Na samym początku bardzo dziwiła mnie ta nazwa, jednak gdy przygotowałem karleksmums, zrozumiałem, dlaczego to ciasto jest nazywane ciastem miłości.

Idealny, czekoladowy smak, gruba warstwa polewy i mnóstwo wiórek kokosowych – niebo w gębie! Jednak dużo prawdy jest w powiedzeniu „przez żołądek do serca”… A najprościej trafić tam, przygotowując szwedzkie ciasto miłości 😉

Szwedzi to dla mnie prawdziwi mistrzowie. Nie tylko w kuchni (chociaż mam mnóstwo przepisów w kolejce do wypróbowania!), ale i w muzyce. Uwielbiam Lykke Li (jeśli nie kojarzysz, koniecznie posłuchaj poniższej piosenki!), The Knife – duet grający elektroniczną muzykę indie, czy Jose Gonzaleza, który nagrał cover jednej z piosenek The Knife (wykorzystany w popularnej reklamie telewizorów). Warto także przypomnieć, że Szwecja to kraj słynnego sklepu meblowego – czy jest ktoś, kto nie ma w swoim domu choćby jednego produktu z Ikei?

Koniec pogaduszek, wracam do jedzenia. W sieci niewiele jest polskich przepisów na karleksmums i ani jednego wegańskiego! To dla mnie wielki szok, ponieważ to ciasto jest przecudowne 🙂 Spód przypomina klasycznego polskiego murzynka, jednak sekret szwedzkiej miłości tkwi w polewie – mocno czekoladowej z kawową nutką. Sam nie jestem wielkim fanem kawy, ale to ciasto jest najlepsze!

Karleksmums - szwedzkie ciasto miłości

21 lutego 2018
: 24
: 15 min
: 20 min
: 35 min
: łatwy

Miłość smakuje czekoladą. Dosłownie!

By:

Składniki
  • Ciasto
  • 200 g margaryny roślinnej
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka kokosowego (z puszki)
  • 1/4 szklanki wody
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Polewa
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
Wykonanie
  • Krok 1 W garnku rozpuść margarynę i ostudź. Przestudzoną margarynę zmiksuj z mlekiem kokosowym i wodą.
  • Krok 2 Do margaryny dodaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Zmiksuj na gładką masę.
  • Krok 3 Formę wyłóż papierem do pieczenia (moja ma wymiary 26 cm x 38 cm), wylej masę i wyrównaj.
  • Krok 4 Piecz z piekarniku rozgrzanym do 200℃ przez 20 minut. Po upieczeniu wyjmij i ostudź.
  • Krok 5 Przygotuj polewę: wszystkie składniki (z wyjątkiem kokosa) umieść w garnku i rozpuść w kąpieli wodnej.
  • Krok 6 Wymieszaj polewę, by była gładka i równomiernie rozprowadź po ostudzonym cieście. Posyp wiórkami kokosowymi.

Mogą Ci się spodobać

Focaccia z suszonymi pomidorami

Focaccia z suszonymi pomidorami

Focaccia to chyba najlepsze pieczywo na świecie! Prosty przepis, który zawsze się udaje – puszyste, aromatyczne ciasto i ulubione dodatki – dziś suszone pomidory. Najlepiej smakuje na ciepło, choć na zimno również jest dobra. Mógłbym jeść ją codziennie, bo jest wyśmienita! Poniższy przepis ma w sobie tę zaletę, że można go dowolnie modyfikować. […]

Zdrowe ciasto z ciecierzycy z czekoladą

Zdrowe ciasto z ciecierzycy z czekoladą

Niedawno opublikowany przepis na ciastka z ciecierzycy cieszy się ogromnym zainteresowaniem, więc zdecydowałem się na kolejny eksperyment z tym strączkiem. Planowałem zrobić pyszne batoniki z ciecierzycy, ale (jak to ja) zmieniłem zdanie i przygotowałem fit ciasto z ciecierzycy. Ostatnio dużo eksperymentuję ze zdrowymi słodyczami – kilka dni temu opublikowałem przepis na kokosowe kulki mocy (warto go wypróbować […]



4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *