Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Karleksmums – szwedzkie ciasto miłości

Karleksmums – szwedzkie ciasto miłości

Moja inspiracja szwedzką kulturą i kuchnią trwa – po cudownym przepisie na kanelbullar, czyli bułeczki cynamonowe przyszedł czas na ciasto miłości. Na samym początku bardzo dziwiła mnie ta nazwa, jednak gdy przygotowałem karleksmums, zrozumiałem, dlaczego to ciasto jest nazywane ciastem miłości.

Idealny, czekoladowy smak, gruba warstwa polewy i mnóstwo wiórek kokosowych – niebo w gębie! Jednak dużo prawdy jest w powiedzeniu „przez żołądek do serca”… A najprościej trafić tam, przygotowując szwedzkie ciasto miłości 😉

Szwedzi to dla mnie prawdziwi mistrzowie. Nie tylko w kuchni (chociaż mam mnóstwo przepisów w kolejce do wypróbowania!), ale i w muzyce. Uwielbiam Lykke Li (jeśli nie kojarzysz, koniecznie posłuchaj poniższej piosenki!), The Knife – duet grający elektroniczną muzykę indie, czy Jose Gonzaleza, który nagrał cover jednej z piosenek The Knife (wykorzystany w popularnej reklamie telewizorów). Warto także przypomnieć, że Szwecja to kraj słynnego sklepu meblowego – czy jest ktoś, kto nie ma w swoim domu choćby jednego produktu z Ikei?

Koniec pogaduszek, wracam do jedzenia. W sieci niewiele jest polskich przepisów na karleksmums i ani jednego wegańskiego! To dla mnie wielki szok, ponieważ to ciasto jest przecudowne 🙂 Spód przypomina klasycznego polskiego murzynka, jednak sekret szwedzkiej miłości tkwi w polewie – mocno czekoladowej z kawową nutką. Sam nie jestem wielkim fanem kawy, ale to ciasto jest najlepsze!

Karleksmums - szwedzkie ciasto miłości

21 lutego 2018
: 24
: 15 min
: 20 min
: 35 min
: łatwy

Miłość smakuje czekoladą. Dosłownie!

By:

Składniki
  • Ciasto
  • 200 g margaryny roślinnej
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka kokosowego (z puszki)
  • 1/4 szklanki wody
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Polewa
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
Wykonanie
  • Krok 1 W garnku rozpuść margarynę i ostudź. Przestudzoną margarynę zmiksuj z mlekiem kokosowym i wodą.
  • Krok 2 Do margaryny dodaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Zmiksuj na gładką masę.
  • Krok 3 Formę wyłóż papierem do pieczenia (moja ma wymiary 26 cm x 38 cm), wylej masę i wyrównaj.
  • Krok 4 Piecz z piekarniku rozgrzanym do 200℃ przez 20 minut. Po upieczeniu wyjmij i ostudź.
  • Krok 5 Przygotuj polewę: wszystkie składniki (z wyjątkiem kokosa) umieść w garnku i rozpuść w kąpieli wodnej.
  • Krok 6 Wymieszaj polewę, by była gładka i równomiernie rozprowadź po ostudzonym cieście. Posyp wiórkami kokosowymi.

Mogą Ci się spodobać

Ciasteczka z ciecierzycy z masłem orzechowym

Ciasteczka z ciecierzycy z masłem orzechowym

Ciecierzyca to bardzo wdzięczna roślina – można przygotować z niej wiele ciekawych potraw. Klasyka, z którą kojarzy się ten strączek to przepyszny hummus. Oprócz hummusu, który świetnie smakuje z warzywami na kanapce, ciecierzyca może być częścią obiadu. Ostatnio opublikowałem przepis na gronsaksbullar, czyli szwedzkie klopsiki, w których ciecierzyca jest głównym składnikiem. Było także przepyszne leczo […]

Puszyste placuszki owsiane

Puszyste placuszki owsiane

Uwielbiam te słoneczne poranki, gdy mogę posiedzieć chwilę w kuchni, rozkoszując się ciepłą herbatą i pysznym śniadaniem. Lubię słodkie śniadania – gdy mam więcej czasu, przygotowuję szwedzkie bułeczki cynamonowe, choć zazwyczaj długie śniadania jadam tylko w weekendy. W środku tygodnia wolę nieco dłużej poleniuchować w łóżku, kosztem (i tak krótkiego) śniadania. Co nie znaczy, że go nie jem, […]



4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *