Jabłkowe crumble

Jabłkowe crumble

Lubię jesień. Na zewnątrz przestaje być nieznośnie gorąco, świat nabiera przyjemnych dla mojego oka, brązowo-pomarańczowych kolorów, a spadające liście przyjemnie szeleszczą pod nogami.  Wreszcie mogę założyć ciepły sweter, zaparzyć malinową herbatę, zapalić pachnącą świeczkę, otulić się kocem i usiąść z książką.

Jesienią pojawia się dynia – w moim domu powstaje z niej kompot, który wspaniale pachnie goździkami. Jest także żurawina, z której robię kisiel, pojawiają się także polskie gruszki i jabłka.

Z tych ostatnich proponuję dziś co przepysznego – jabłkowe crumble.

Crumble to wyjątkowy deser: szybki w wykonaniu i cudowny w smaku. Składa się w dwóch części: owoców (chociaż znane są także wytrawne wersje z warzywami) oraz kruszonki, która otula owoce niczym maleńka kołdra. Crumble może być przygotowany z każdego rodzaju owoców, od polskiego agrestu, truskawek i śliwek po zagraniczne brzoskwinie i morele.

Jak już wcześniej wspominałem, dziś przepis na jabłkowe crumble – pyszne, polskie jabłka z dodatkiem rozgrzewającego cynamonu, a do tego prosta, chrupiąca kruszonka. To najlepszy pomysł na jesienne słodkości – pycha!

Poniższy przepis jest przeznaczony na dwie kokilki o pojemności 200 ml.

Jabłka pod kruszonką

Jabłka zapiekane z kruszonką (2 porcje)

Składniki

  • 2 średnie, słodkie jabłka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki margaryny roślinnej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie

  1. Jabłka obierz ze skórki, pokrój w kostkę, oprósz mąką ziemniaczaną i cynamonem. Przełóż do kokilek.
  2. Przygotuj kruszonkę: do miski wsyp mąkę i cukier puder, dodaj margarynę. Ucieraj palcami do momentu uzyskania kruszonki.
  3. Kruszonę przełóż do kokilek.
  4. Piecz w 200ºC do momentu, gdy kruszonka zacznie się rumienić. Smacznego!

Wskazówki

  • Aby zmniejszyć kaloryczność deseru, cukier zamień na 2 łyżki ksylitolu zmielonego na puder.

Jeśli przyrządzisz jabłkowe crumble, koniecznie się pochwal – podziel się zdjęciem na Facebooku lub Instagramie (nie zapomnij mnie oznaczyć @vegantastepl – wtedy zobaczę Twoje zdjęcie).



8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 


NIE PRZEGAP NOWOŚCI
Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco ze wpisami na blogu!
ZAPISZ MNIE
close-link