Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Jabłkowe crumble

Jabłkowe crumble

Lubię jesień. Na zewnątrz przestaje być nieznośnie gorąco, świat nabiera przyjemnych dla mojego oka, brązowo-pomarańczowych kolorów, a spadające liście przyjemnie szeleszczą pod nogami.  Wreszcie mogę założyć ciepły sweter, zaparzyć malinową herbatę, zapalić pachnącą świeczkę, otulić się kocem i usiąść z książką.

Jesienią pojawia się dynia – w moim domu powstaje z niej kompot, który wspaniale pachnie goździkami. Jest także żurawina, z której robię kisiel, pojawiają się także polskie gruszki i jabłka.

Z tych ostatnich proponuję dziś co przepysznego – jabłkowe crumble.

Crumble to wyjątkowy deser: szybki w wykonaniu i cudowny w smaku. Składa się w dwóch części: owoców (chociaż znane są także wytrawne wersje z warzywami) oraz kruszonki, która otula owoce niczym maleńka kołdra. Crumble może być przygotowany z każdego rodzaju owoców, od polskiego agrestu, truskawek i śliwek po zagraniczne brzoskwinie i morele.

Jak już wcześniej wspominałem, dziś przepis na jabłkowe crumble – pyszne, polskie jabłka z dodatkiem rozgrzewającego cynamonu, a do tego prosta, chrupiąca kruszonka. To najlepszy pomysł na jesienne słodkości – pycha!

Poniższy przepis jest przeznaczony na dwie kokilki o pojemności 200 ml.

Jabłkowe crumble

14 września 2017
: 2
: 10 min
: 15 min
: 25 min
: łatwy

Szybki deser dla każdego łasucha!

By:

Składniki
  • 2 średnie, słodkie jabłka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki margaryny roślinnej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie
  • Krok 1 Jabłka obierz ze skórki, pokrój w kostkę, oprósz mąką ziemniaczaną i cynamonem. Przełóż do kokilek.
  • Krok 2 Przygotuj kruszonkę: do miski wsyp mąkę i cukier puder, dodaj margarynę. Ucieraj palcami do momentu uzyskania kruszonki.
  • Krok 3 Kruszonę przełóż do kokilek.
  • Krok 4 Piecz w 200ºC do momentu, gdy kruszonka zacznie się rumienić. Smacznego!

Aby zmniejszyć kaloryczność deseru, cukier zamień na 2 łyżki ksylitolu zmielonego na puder.


Mogą Ci się spodobać

Czekoladowy krem z czerwonej fasoli

Czekoladowy krem z czerwonej fasoli

Dzisiaj odrobina szczerości – lubię objadać się słodyczami. Z pewnością nie jestem jedyny! 😉 Jednak jak wszyscy dobrze wiedzą, słodycze do najzdrowszych nie należą – nie bez powodu nazywa się je „pustymi kaloriami”, bo nie dostarczają nic, oprócz przyjemności. Swoją drogą szkoda, że stwierdzenie „puste kalorie” nie oznacza, że coś nie ma kalorii… Ale do sedna – dziś […]

Pieczone bataty z sosem hummusowym

Pieczone bataty z sosem hummusowym

Ludzi można podzielić na dwie grupy. Tych, którzy jedzą klasycznie (ogórkowa, placki ziemniaczane i te sprawy) oraz tych, którzy uwielbiają eksperymenty kulinarne. Zdecydowanie należę do drugiej grupy – uwielbiam próbować nowych smaków, przygotowywać nieznane potrawy i wymyślać całkiem nowe. Z ciekawszych eksperymentów mógłbym wymienić ciastka z ciecierzycy, w których w ogóle nie czuć tytułowego strączka, czy makaron z pesto z pistacji […]



8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *