Idealna wegańska beza

Idealna wegańska beza

Wiele osób myśli, że kulinarni blogerzy w kuchni odnoszą tylko sukcesy! To nieprawda – dlatego dziś postanowiłem podzielić się moimi porażkami, które poniosłem podczas przygotowywania wegańskiej bezy.

Bo jak zrobić bezę bez jajek? Na to pytanie odpowiadało sobie wielu wegan. Do niedawna było to ogromnym problemem, jednak teraz jest dużo łatwiej! Wszystko za sprawą stosunkowo nowego wynalazku, czyli aquafaby, o której wspominałem już we wpisie mus czekoladowy z aquafaby.

W skrócie: aquafaba to woda z puszki po ciecierzycy lub innej roślinie strączkowej. Jest świetnym zamiennikiem białka jajka, ponieważ idealnie ubija się na pianę. Zainteresowanych po więcej informacji odsyłam do wpisu.

Skoro wszystko jest takie świetne, to dlaczego by nie upiec wegańskiej bezy? Do odważnych świat należy, a ja nie byłbym pierwszym, który upiekł bezę – w Internecie można znaleźć wiele przepisów na ten temat. Przejrzałem wszystkie przepisy, wybrałem jeden i zabrałem się do pracy. Wtedy nie wiedziałem jeszcze, że to będzie bardzo ciężka praca 🙂

Prawdę mówiąc, tytuł tego przepisu powinien brzmieć:

Idealna wegańska beza nr 6

ponieważ dopiero za szóstym podejściem moje bezy wyszły idealne – chrupiące z zewnątrz i lekko wilgotne i puszyte w środku. Dobrze, że jestem osobą, która nie poddaje się łatwo, pomimo zaliczonych porażek. Poniżej dzielę się moimi porażkami w walce z niewinną bezą. Nie po to, by odstraszyć Cię od przygotowania bezy z aquafaby (bo jej wykonanie jest naprawdę proste, jeśli przestrzega się przepisu), ale po to, byś wiedział, że każdy zalicza wpadki w kuchni!

Runda pierwsza

Odcedziłem ciecierzycę, a aquafabę umieściłem w misce. Niestety woda nie chciała się ubijać. Wniosek: na misce lub ubijaczkach musiał znaleźć się tłuszcz.

Runda druga

Wyczyściłem miskę i ubijaczki, aquafaba ubiła się świetnie. Po ubiciu na sztywno dodałem cukier, wszystko poszło zgodnie z planem. Surowe bezy wyglądały świetnie! Umieściłem blachę w piekarniku, a po kilku minutach moje bezy zmieniły się w płaskie placki. Wniosek: za mało cukru.

Runda trzecia

Przygotowałem masę z większą ilością cukru. Nie rozpłynęła się w piekarniku, ale… zbyt zbrązowiała. Wniosek: za wysoka temperatura.

Runda czwarta

To moja ulubiona próba, która zasługuje na medal. Przez pomyłkę wylałem aquafabę do zlewu. Ale gapa! Wniosek: potrzebna przerwa.

Runda piąta

Tym razem aquafaba trafiła do miski, udało mi się ubić ją na sztywną pianę. Po dodaniu cukru piana przestała być sztywna i strasznie się rozlewała. Wniosek: winowajca nieznany. Jeśli masz jakiś pomysł, co mogło pójść nie tak, podziel się w komentarzu! Będę wdzięczny za wskazówki 🙂

Runda szósta

Wszystko poszło gładko jak po maśle. Próba zakończona sukcesem, więc mogę spokojnie podzielić się sprawdzonym przepisem i masą wskazówek. Pozostał tylko jeden problem: mam prawie półtora kilograma ciecierzycy w zamrażarce…

Idealna wegańska beza

Idealna wegańska beza

Składniki

  • 150 ml aquafaby (woda z 1 puszki po ciecierzycy)
  • 2 szklanki cukru pudru

Wykonanie

  1. Aquafabę umieść w misce i ubij na sztywną pianę. W zależności od miksera, może to zająć nawet 10 minut.
  2. Do piany dodawaj po łyżce cukru, ciągle ubijając. Po każdej łyżce cukru ubijaj tak długo, aż cukier nie będzie wyczuwalny między palcami.
  3. Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego lub szprycy i formuj bezy – koniecznie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Blachę z bezami włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 80-100ºC. Smacznego!

Wskazówki

  • Miska, ubijaczki i wszystkie narzędzia używane podczas pracy z aquafabą powinny być idealnie czyste i suche – nawet najmniejsza ilość tłuszczu spowoduje, że aquafaba się nie ubije.
  • Miska powinna być metalowa lub szklana – beza nie lubi plastiku i może się nie ubić.
  • Aby sprawdzić, czy piana jest wystarczająco sztywna, przechyl miskę. Jeśli masa będzie spływać, musisz bardziej ją ubić.
  • Bezy należy formować od razu po zakończeniu ubijania i natychmiast umieścić je w piekarniku – rozgrzej go odpowiednio wcześniej.
  • Temperaturę w piekarniku musisz kontrolować samodzielnie – jeśli bezy się rumienią, temperatura jest za wysoka – maksymalnie otwórz drzwiczki piekarnika i zamknij je, gdy temperatura wewnątrz spadnie. Nie zapomnij zmniejszyć ustawionej temperatury. Lepiej suszyć bezy dłużej w niższej temperaturze, niż je spalić.
  • Czas suszenia bez również musisz kontrolować samodzielnie – upieczone bezy powinny łatwo odchodzić od papieru. Osobiście polecam przełamać jedną bezę i zajrzeć do środka lub skosztować. Gotowe bezy pozostaw w piekarniku na kilka godzin, pamiętając o uchyleniu drzwiczek piekarnika.
  • Gotowe bezy możesz przechowywać w szczelnie zamkniętnym pojemniku przez okres 2-3 tygodni. Jeśli zdarzy się, że bezy pochłoną wilgoć z powietrza, możesz podsuszyć je w w niskiej temperaturze w piekarniku.
  • Z powyższego przepisu wychodzą dwie duże blachy bez.

A jakie są Twoje największe porażki lub wpadki w kuchni? Daj znać w komentarzu pod wpisem!

Jeśli przyrządzisz idealną wegańską bezę, koniecznie się pochwal – podziel się zdjęciem na Facebooku lub Instagramie (nie zapomnij mnie oznaczyć @vegantastepl – wtedy zobaczę Twoje zdjęcie).



3 komentarze

  • Have you ever thought about including a little bit more than just your articles?
    I mean, what you say is important and everything.
    Nevertheless think about if you added some great pictures or videos to give your posts more, “pop”!
    Your content is excellent but with pics and videos, this blog could
    undeniably be one of the greatest in its field.
    Good blog!

  • Hej, brzmi zachęcająco : ) a czy można czymś zastąpić cukier puder? Moje dziecko nie może jeść cukru, a 2 szklanki to to jakaś masakra. Czy ksylitol puder 🙂 ubiłby się równie dobrze?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 


NIE PRZEGAP NOWOŚCI
Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco ze wpisami na blogu!
ZAPISZ MNIE
close-link