Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Hummus – przepis podstawowy + 3 modyfikacje

Hummus – przepis podstawowy + 3 modyfikacje

Pasta z ciecierzycą, czyli hummus jest znana już od tysięcy lat. W Internecie możesz spotkać wiele modyfikacji, jednak kilka składników jest zawsze niezmiennych: ciecierzyca, oliwa, tahina (czyli pasta z sezamu), czosnek i sok z cytryny.

Moją pierwszą pastę z ciecierzycy przygotowałem sam – mimo, że nie była idealna, bardzo mi zasmakowała. Jednak po kilku próbach doszedłem do perfekcji!

Pamiętam, gdy kiedyś, nie mając czasu na własnoręczne przygotowanie hummusu, skorzystałem ze sklepowego gotowca. To był ogromny błąd – nie smakował tak dobrze jak mój, a jego skład nie należał do najciekawszych. Wtedy obiecałem sobie, że już nigdy, przenigdy nie kupię gotowego hummusu. I nie kupiłem do tej pory!

Hummus zawiera wiele składników odżywczych: żelazo i witamina C, które wzmacniają odporność, kwasy tłuszczowe jednonienasycone i wielonasycone, które wspomagają układ krwionośny i nerwowy.

Pyszna pasta na kanapki, świetny zamiennik masła, ciekawy dip do świeżych warzyw. Taki właśnie jest hummus! Dziś przedstawiam przepis podstawowy, oraz 4 moje ulubione modyfikacje.

Hummus – przepis podstawowy

Składniki

  • 1 puszka ciecierzycy konserwowej
  • 5 łyżek pasty tahini
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy

Wykonanie

  1. Ciecierzycę odsącz. Nie wyrzucaj zalewy – to aquafaba, której możesz użyć do wypieku ciast – idealnie zastąpi jajeczną bezę!
  2. Ciecierzycę umieść w blenderze, dodaj 2 łyżki zalewy z ciecierzycy i zblenduj na gładką masę.
  3. Podczas blendowania powoli dodawaj kolejne składniki: tahinę, czosnek, sok z cytryny i oliwę.
  4. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta dodaj więcej aquafaby. Smacznego!

Hummus – modyfikacje

Hummus paprykowy

Dodaj słodką wędzoną paprykę (według uznania) i łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego.

Hummus ziołowy

Dodaj świeżą bazylię, natkę pietruszki i estragon.

Hummus włoski

Dodaj suszone pomidory i suszone oregano. Jeśli wybierzesz pomidory w oleju, zrezygnuj z oliwy w przepisie podstawowym.

A jakie są Twoje ulubione modyfikacje przepisu na hummus?


Mogą Ci się spodobać

Pieczone bataty z sosem hummusowym

Pieczone bataty z sosem hummusowym

Ludzi można podzielić na dwie grupy. Tych, którzy jedzą klasycznie (ogórkowa, placki ziemniaczane i te sprawy) oraz tych, którzy uwielbiają eksperymenty kulinarne. Zdecydowanie należę do drugiej grupy – uwielbiam próbować nowych smaków, przygotowywać nieznane potrawy i wymyślać całkiem nowe. Z ciekawszych eksperymentów mógłbym wymienić ciastka z ciecierzycy, w których w ogóle nie czuć tytułowego strączka, czy makaron z pesto z pistacji […]

Ciasteczka z ciecierzycy z masłem orzechowym

Ciasteczka z ciecierzycy z masłem orzechowym

Ciecierzyca to bardzo wdzięczna roślina – można przygotować z niej wiele ciekawych potraw. Klasyka, z którą kojarzy się ten strączek to przepyszny hummus. Oprócz hummusu, który świetnie smakuje z warzywami na kanapce, ciecierzyca może być częścią obiadu. Ostatnio opublikowałem przepis na gronsaksbullar, czyli szwedzkie klopsiki, w których ciecierzyca jest głównym składnikiem. Było także przepyszne leczo […]



3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *