Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Grönsaksbullar – klopsiki wegańskie ze Szwecji

Grönsaksbullar – klopsiki wegańskie ze Szwecji

Dziś kulinarnie powracam do Szwecji. We wpisie na kanelbullar, czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe obiecywałem, że przygotuję wegańskie klopsiki. Oto i one!

Stali Czytelnicy z pewnością zauważą, że nie jest to mój pierwszy przepis z tego skandynawskiego kraju. Na blogu można znaleźć wspomniane wcześniej bułeczki cynamonowe, które w Szwecji są obowiązkowym dodatkiem do kawy podczas przerwy. Było także szwedzkie ciasto miłości, które – nie dość, że jest banalne w wykonaniu – to jeszcze smakuje świetnie. Były także pieczone ziemniaki Hasselback, czyli prosty obiad z niczego 😉

Dziś proponuję wegańskie klopsiki jak ze szwedzkiego sklepu z meblami – jak zawsze łatwe w wykonaniu i bezbłędne w smaku. Poszedłem nieco na łatwiznę, ponieważ użyłem warzyw wprost z puszki (zamiast własnoręcznie je ugotować), jednak pozwoliło to zaoszczędzić sporo czasu (i zmywania!).

Z przepisu można otrzymać około 100 klopsików (w zależności od wielkości). Jestem świadomy, że to spora ilość i nie każdy zje je wszystkie. Dobra wiadomość – klopsiki można mrozić. Uformowane klopsiki, jeszcze przed pieczeniem należy włożyć do zamrażarki (uwaga, mogą się posklejać!). W razie apetytu, zamrożone klopsiki należy rozłożyć na blasze do pieczenia i piec według poniższego przepisu.

I jeszcze jedna ważna sprawa: jeśli ktokolwiek oczekuje stuprocentowego podobieństwa do mięsnych klopsików kottbullar, to niestety się rozczaruje. Niemniej jednak warzywne bogactwo smaku tych klopsików jest wyśmienite i z pewnością uraczy niejedno podniebienie. Zapraszam na przepis!

Grönsaksbullar - klopsiki wegańskie ze Szwecji

11 maja 2018
: 10
: 25 min
: 35 min
: 1 h
: łatwy

Pyszne i łatwe w przygotowaniu klopsiki wegańskie.

By:

Składniki
  • 2 szklanki ciecierzycy konserwowej (250 g)
  • 1,5 szklanki kukurydzy konserwowej (200 g)
  • 1,5 szklanki groszku konserwowego (200 g)
  • 4 garści jarmużu (100 g)
  • 1 cebula
  • 1 duża marchewka (200 g)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 4 łyżki oleju
  • dodatkowo olej do smażenia
Wykonanie
  • Krok 1 Do garnka wlej 4 łyżki oleju, dodaj cebulę pokrojoną w kostkę, marchewkę startą na tarce oraz jarmuż. Smaż przez kilka minut. Wystudź.
  • Krok 2 Do garnka dodaj ciecierzycę, kukurydzę, groszek, paprykę, sól, oregano i wędzoną paprykę. Zblenduj na gładką masę.
  • Krok 3 Do masy dosypuj po łyżce bułki tartej i nadal blenduj. Masa powinna być dosyć kleista. W razie potrzeby dodaj więcej bułki tartej.
  • Krok 4 Odstaw masę na klopsiki na kilka minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  • Krok 5 Z masy formuj klopsiki o średnicy 3-4 cm i kładź na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Krok 6 Klopsiki piecz w piekarniku przez 20 minut.
  • Krok 7 Upieczone klopsiki smaż na rozgrzanym oleju, aż zaczną się rumienić. Smacznego!

Mogą Ci się spodobać

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Kukurydza głównie kojarzy się z pachnącym popcornem zajadanym podczas seansów filmowych. Dla niektórych jest to także dodatek do sałatek, ewentualnie pizzy. Dziś kukurydza gra główną rolę w słodko-pikantnym kremie z kukurydzy. Kukurydza przypomina mi dzieciństwo. Pamiętam, jak co roku z końcem sierpnia wsiadałem na rower i odwiedzałem pobliską plantację kukurydzy. Pałaszowałem w pośpiechu młodą, […]

Pieczone bataty z sosem hummusowym

Pieczone bataty z sosem hummusowym

Ludzi można podzielić na dwie grupy. Tych, którzy jedzą klasycznie (ogórkowa, placki ziemniaczane i te sprawy) oraz tych, którzy uwielbiają eksperymenty kulinarne. Zdecydowanie należę do drugiej grupy – uwielbiam próbować nowych smaków, przygotowywać nieznane potrawy i wymyślać całkiem nowe. Z ciekawszych eksperymentów mógłbym wymienić ciastka z ciecierzycy, w których w ogóle nie czuć tytułowego strączka, czy makaron z pesto z pistacji […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *