Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Grönsaksbullar – klopsiki wegańskie ze Szwecji

Grönsaksbullar – klopsiki wegańskie ze Szwecji

Dziś kulinarnie powracam do Szwecji. We wpisie na kanelbullar, czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe obiecywałem, że przygotuję wegańskie klopsiki. Oto i one!

Stali Czytelnicy z pewnością zauważą, że nie jest to mój pierwszy przepis z tego skandynawskiego kraju. Na blogu można znaleźć wspomniane wcześniej bułeczki cynamonowe, które w Szwecji są obowiązkowym dodatkiem do kawy podczas przerwy. Było także szwedzkie ciasto miłości, które – nie dość, że jest banalne w wykonaniu – to jeszcze smakuje świetnie. Były także pieczone ziemniaki Hasselback, czyli prosty obiad z niczego 😉

Dziś proponuję wegańskie klopsiki jak ze szwedzkiego sklepu z meblami – jak zawsze łatwe w wykonaniu i bezbłędne w smaku. Poszedłem nieco na łatwiznę, ponieważ użyłem warzyw wprost z puszki (zamiast własnoręcznie je ugotować), jednak pozwoliło to zaoszczędzić sporo czasu (i zmywania!).

Z przepisu można otrzymać około 100 klopsików (w zależności od wielkości). Jestem świadomy, że to spora ilość i nie każdy zje je wszystkie. Dobra wiadomość – klopsiki można mrozić. Uformowane klopsiki, jeszcze przed pieczeniem należy włożyć do zamrażarki (uwaga, mogą się posklejać!). W razie apetytu, zamrożone klopsiki należy rozłożyć na blasze do pieczenia i piec według poniższego przepisu.

I jeszcze jedna ważna sprawa: jeśli ktokolwiek oczekuje stuprocentowego podobieństwa do mięsnych klopsików kottbullar, to niestety się rozczaruje. Niemniej jednak warzywne bogactwo smaku tych klopsików jest wyśmienite i z pewnością uraczy niejedno podniebienie. Zapraszam na przepis!

Grönsaksbullar - klopsiki wegańskie ze Szwecji

11 maja 2018
: 10
: 25 min
: 35 min
: 1 h
: łatwy

Pyszne i łatwe w przygotowaniu klopsiki wegańskie.

By:

Składniki
  • 2 szklanki ciecierzycy konserwowej (250 g)
  • 1,5 szklanki kukurydzy konserwowej (200 g)
  • 1,5 szklanki groszku konserwowego (200 g)
  • 4 garści jarmużu (100 g)
  • 1 cebula
  • 1 duża marchewka (200 g)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 4 łyżki oleju
  • dodatkowo olej do smażenia
Wykonanie
  • Krok 1 Do garnka wlej 4 łyżki oleju, dodaj cebulę pokrojoną w kostkę, marchewkę startą na tarce oraz jarmuż. Smaż przez kilka minut. Wystudź.
  • Krok 2 Do garnka dodaj ciecierzycę, kukurydzę, groszek, paprykę, sól, oregano i wędzoną paprykę. Zblenduj na gładką masę.
  • Krok 3 Do masy dosypuj po łyżce bułki tartej i nadal blenduj. Masa powinna być dosyć kleista. W razie potrzeby dodaj więcej bułki tartej.
  • Krok 4 Odstaw masę na klopsiki na kilka minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  • Krok 5 Z masy formuj klopsiki o średnicy 3-4 cm i kładź na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Krok 6 Klopsiki piecz w piekarniku przez 20 minut.
  • Krok 7 Upieczone klopsiki smaż na rozgrzanym oleju, aż zaczną się rumienić. Smacznego!

Mogą Ci się spodobać

Najlepsze czekoladowe muffinki

Najlepsze czekoladowe muffinki

Gdybym miał do końca życia jeść jeden rodzaj słodyczy, to z pewnością byłby to domowe muffinki czekoladowe z tego przepisu. Kilka lat temu (może nawet z dziesięć…), co tydzień w sobotnie poranki, oglądałem jeden z kulinarnych programów Nigelli Lawson. Czy jest tutaj ktoś, kto nie kojarzy tej sympatycznej Brytyjki? Ja pokochałem ją od pierwszego wejrzenia. Pokochałem ją za ten […]

Węgierskie leczo z ciecierzycą

Węgierskie leczo z ciecierzycą

Z podróży na Węgry, oprócz zdjęć, pamiątek i wspomnień przywiozłem kilka pomysłów na nowe przepisy, które mogłyby pojawić się na blogu. Oto jeden z nich – węgierskie leczo z ciecierzycą. Po całym dniu aktywnego zwiedzania Budapesztu odwiedziłem małą, klimatyczną restaurację w pobliżu Bazyliki św. Stefana. Przejrzałem menu (które na szczęście było także po angielsku!) i zamówiłem prawdziwe węgierskie […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *