Foccacia z oliwkami

Foccacia z oliwkami

We Włoszech lekka i puszysta foccacia jest podawana z oliwą jako przystawka przed głównym posiłkiem, ale także jako dodatek do innych potraw.

Nie wszyscy wiedzą, lecz foccacia to po prostu ciasto na pizzę bez sera i sosu pomidorowego. Występuje w wielu odmianach – sucha, z solą, ziołami, suszonymi pomidorami. Od pizzy odróżnia ją czas wyrastania ciasta – jest dłuższy, przez co foccacia jest grubsza i bardziej puszysta niż ciasto na pizzę.

Foccacia może stanowić także bazę do kanapek, jak każde inne pieczywo. Jej smak dobrze łączy się z pastą z groszku i pastą z pieczonej papryki (przepisy znajdziesz tutaj).

Muszę przyznać, że nie znoszę smaku oliwek, postanowiłem jednak przełamać się i przygotować to danie – smakowało lepiej, niż się spodziewałem! Słone oliwki idealnie komponują się z puszystym pieczywem.

W związku z moją niechęcią do oliwek zaliczyłem też małą wpadkę – robiąc zakupy do tego przepisu kupiłem oliwki z pestkami – ich drylowanie to była udręka, więc lepiej wybierz oliwki bez pestek, a zaoszczędzisz sobie dużo pracy.

Foccacia z oliwkami

Foccacia

Foccacia z oliwkami (5 porcji)

Składniki

  • 300 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 3 łyżki sezamu
  • 100 g zielonych oliwek

Wykonanie

  1. Przygotuj zaczyn drożdżowy: w wodzie rozpuść drożdże i cukier. Dodaj 2 łyżki mąki. Odstaw na 10 minut.
  2. Pozostałą mąkę przesiej przez sito do dużej miski. Dodaj olej, sól, bazylię i sezam. Wlej zaczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.
  3. Miskę z ciastem odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
  4. Po upływie wskazanego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  5. Następnie ponownie zagnieć ciasto, umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozwałkuj na placek o grubości około 2-3 cm.
  6. W rozwałkowanym cieście zrób palcem niewielkie wgłębienia. Umieść w nich oliwki. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
  7. Wsuń blachę z foccacią do piekarnika i piecz przez 15-20 minut (do momentu uzyskania lekko brązowego koloru).

Wskazówki

  • Świeże drożdże możesz zastąpić suszonymi – 25 g świeżych drożdży to 7 g suszonych;
  • Aby uzyskać chrupiącą skórkę, dodatkowo włóż do piekarnika naczynie z lodem, np. półmisek żaroodporny.



3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 


NIE PRZEGAP NOWOŚCI
Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco ze wpisami na blogu!
ZAPISZ MNIE
close-link