Focaccia z suszonymi pomidorami

Focaccia z suszonymi pomidorami

Focaccia to chyba najlepsze pieczywo na świecie! Puszysta i pachnąca ziołami, najlepiej smakuje na ciepło. Mógłbym jeść ją codziennie, bo jest wyśmienita! W mojej kuchni gościła już focaccia z oliwkami (przepis znajdziesz tutaj), focaccia z brokułami i papryką, ale to focaccia z suszonymi pomidorami całkowicie zawładnęła moim sercem.

Po raz kolejny muszę przyznać, że uwielbiam suszone pomidory (wystarczy spojrzeć na przepisy na makaron z tofu lub zapiekanki na bagietce). Takie pomidory, w porównaniu do świeżych mają dużo więcej składników odżywczych, między innymi likopenu (aż 5 razy więcej!), który posiada właściwości antyoksydacyjne – opóźnia procesy starzenia się organizmu.

Ponadto potrawy w mojej kuchni bardzo często są w kolorze czerwonym (jak na przykład wegańskie chili con carne). Podobno kolor czerwony budzi w ludziach wiele emocji, pobudza apetyt, dodaje siły i energii, a także zachęca do podejmowania szybkich decyzji. Jakaś prawda w tym musi być, nie bez powodu loga słynnych fast foodów zawierają kolor czerwony.

Foccacia z suszonymi pomidorami

Focaccia z suszonymi pomidorami (5 porcji)

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 100 g suszonych pomidorów w oliwie/oleju
  • 1 łyżka oliwy/oleju z pomidorów
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano

Wykonanie

  1. Na początku przygotuj zaczyn: pokruszone drożdże rozpuść w wodzie, dodaj cukier i łyżkę mąki pszennej. Odstaw na 10 minut.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę pszenną i kukurydzianą, dodaj sól, zioła, suszone pomidory (pokrojone na małe kawałki) i olej. Wymieszaj.
  3. Do miski dodaj zaczyn i zagnieć ciasto. Uformuj w kulę i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  4. Ciasto ponownie zagnieć, uformuj w kulę i odstaw na kolejne pół godziny.
  5. Po upływie podanego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozwałkuj na placek grubości około 2 cm. Odstaw na kolejne 30 minut.
  6. Włóż blachę z focaccią do piekarnika. Piecz przez 20 minut (do momentu zrumienienia ciasta). Smacznego!

Wskazówki

  • Jeśli nie masz mąki kukurydzianej, możesz użyć zwykłej, pszennej;
  • Focaccia najlepiej smakuje podawana z dobrej jakości oliwą.

Na koniec mała prośba do Ciebie: jeśli znasz dodatki, z którymi focaccia smakuje wyśmienicie – daj znać w komentarzu – chętnie wypróbuję! 🙂



8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Pin It on Pinterest