Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Focaccia z oliwkami

Focaccia z oliwkami

We Włoszech lekka i puszysta foccacia jest podawana z oliwą jako przystawka przed głównym posiłkiem, ale także jako dodatek do innych potraw. Nie wszyscy wiedzą, lecz włoska focaccia to po prostu ciasto na pizzę bez sera i sosu pomidorowego.

Włoski chleb występuje w wielu odmianach – z solą, z ziołami (między innymi z rozmarynem), z suszonymi pomidorami. Od pizzy odróżnia ją czas wyrastania ciasta – jest dłuższy, przez co focaccia jest grubsza i bardziej puszysta niż ciasto na pizzę.

Foccacia jest idealną przystawką przed daniem głównym. Może stanowić także bazę do kanapek, jak każde inne pieczywo. Jej smak dobrze łączy się z pastą z groszkupastą z pieczonej papryki.

Muszę przyznać, że długo nie potrafiłem znieść smaku oliwek. Gorzkie i słone, zupełnie mi nie smakowały. Jednak pewnego dnia się przełamałem i przygotowałem focaccię – smakowała lepiej, niż się spodziewałem! Słone oliwki idealnie komponowały się z puszystym pieczywem. W związku z moją niechęcią do oliwek zaliczyłem też małą wpadkę, gdy przygotowywałem foccacię po raz pierwszy – robiąc zakupy do tego przepisu kupiłem oliwki z pestkami – ich drylowanie to była udręka, więc lepiej wybierz oliwki bez pestek, a zaoszczędzisz sobie dużo pracy 😉

Podczas przygotowania warto użyć świeżych drożdży, jednak jeśli nie masz do nich dostępu możesz zamienić je na drożdże instant – 25 g świeżych drożdży to około 7-8 g drożdzy instant.

Focaccia z oliwkami

4 marca 2018
: 3
: 50 min
: 20 min
: 1 h 10 min
: łatwy

Szybka i smaczna przystawka - włoska focaccia z oliwkami.

By:

Składniki
  • 300 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 3 łyżki sezamu
  • 100 g zielonych oliwek
Wykonanie
  • Krok 1 Przygotuj zaczyn drożdżowy: w wodzie rozpuść drożdże i cukier. Dodaj 2 łyżki mąki. Odstaw na 10 minut.
  • Krok 2 Pozostałą mąkę przesiej przez sito do dużej miski. Dodaj olej, sól, bazylię i sezam. Wlej zaczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.
  • Krok 3 Miskę z ciastem odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Krok 4 Po upływie wskazanego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  • Krok 5 Następnie ponownie zagnieć ciasto, umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozwałkuj na placek o grubości około 2-3 cm.
  • Krok 6 W rozwałkowanym cieście zrób palcem niewielkie wgłębienia. Umieść w nich oliwki. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
  • Krok 7 Wsuń blachę z focaccią do piekarnika i piecz przez 15-20 minut (do momentu uzyskania lekko brązowego koloru).

Mogą Ci się spodobać

Węgierskie leczo z ciecierzycą

Węgierskie leczo z ciecierzycą

Z podróży na Węgry, oprócz zdjęć, pamiątek i wspomnień przywiozłem kilka pomysłów na nowe przepisy, które mogłyby pojawić się na blogu. Oto jeden z nich – węgierskie leczo z ciecierzycą. Po całym dniu aktywnego zwiedzania Budapesztu odwiedziłem małą, klimatyczną restaurację w pobliżu Bazyliki św. Stefana. Przejrzałem menu (które na szczęście było także po angielsku!) i zamówiłem prawdziwe węgierskie […]

Kotlety ziemniaczane z soczewicą

Kotlety ziemniaczane z soczewicą

Bardzo lubię otrzymywać od Was sugestie dotyczące tego, jakie przepisy chcielibyście zobaczyć na blogu. Kilka dni temu jedna z moich obserwatorek na Instagramie zasugerowała mi, bym przygotował kotlety z soczewicy. Miały to być kotlety do domowych hamburgerów, lecz zmieniłem zdanie i powstały kotlety ziemniaczane z soczewicą. I to kotlety nie byle jakie! Słodko-słone, ale i nieco pikantne, miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz. Pełne […]



4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *