Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Focaccia z oliwkami

Focaccia z oliwkami

We Włoszech lekka i puszysta foccacia jest podawana z oliwą jako przystawka przed głównym posiłkiem, ale także jako dodatek do innych potraw. Nie wszyscy wiedzą, lecz włoska focaccia to po prostu ciasto na pizzę bez sera i sosu pomidorowego.

Włoski chleb występuje w wielu odmianach – z solą, z ziołami (między innymi z rozmarynem), z suszonymi pomidorami. Od pizzy odróżnia ją czas wyrastania ciasta – jest dłuższy, przez co focaccia jest grubsza i bardziej puszysta niż ciasto na pizzę.

Foccacia jest idealną przystawką przed daniem głównym. Może stanowić także bazę do kanapek, jak każde inne pieczywo. Jej smak dobrze łączy się z pastą z groszkupastą z pieczonej papryki.

Muszę przyznać, że długo nie potrafiłem znieść smaku oliwek. Gorzkie i słone, zupełnie mi nie smakowały. Jednak pewnego dnia się przełamałem i przygotowałem focaccię – smakowała lepiej, niż się spodziewałem! Słone oliwki idealnie komponowały się z puszystym pieczywem. W związku z moją niechęcią do oliwek zaliczyłem też małą wpadkę, gdy przygotowywałem foccacię po raz pierwszy – robiąc zakupy do tego przepisu kupiłem oliwki z pestkami – ich drylowanie to była udręka, więc lepiej wybierz oliwki bez pestek, a zaoszczędzisz sobie dużo pracy 😉

Podczas przygotowania warto użyć świeżych drożdży, jednak jeśli nie masz do nich dostępu możesz zamienić je na drożdże instant – 25 g świeżych drożdży to około 7-8 g drożdzy instant.

Focaccia z oliwkami

4 marca 2018
: 3
: 50 min
: 20 min
: 1 h 10 min
: łatwy

Szybka i smaczna przystawka - włoska focaccia z oliwkami.

By:

Składniki
  • 300 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 3 łyżki sezamu
  • 100 g zielonych oliwek
Wykonanie
  • Krok 1 Przygotuj zaczyn drożdżowy: w wodzie rozpuść drożdże i cukier. Dodaj 2 łyżki mąki. Odstaw na 10 minut.
  • Krok 2 Pozostałą mąkę przesiej przez sito do dużej miski. Dodaj olej, sól, bazylię i sezam. Wlej zaczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.
  • Krok 3 Miskę z ciastem odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Krok 4 Po upływie wskazanego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  • Krok 5 Następnie ponownie zagnieć ciasto, umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozwałkuj na placek o grubości około 2-3 cm.
  • Krok 6 W rozwałkowanym cieście zrób palcem niewielkie wgłębienia. Umieść w nich oliwki. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
  • Krok 7 Wsuń blachę z focaccią do piekarnika i piecz przez 15-20 minut (do momentu uzyskania lekko brązowego koloru).

Mogą Ci się spodobać

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Kukurydza głównie kojarzy się z pachnącym popcornem zajadanym podczas seansów filmowych. Dla niektórych jest to także dodatek do sałatek, ewentualnie pizzy. Dziś kukurydza gra główną rolę w słodko-pikantnym kremie z kukurydzy. Kukurydza przypomina mi dzieciństwo. Pamiętam, jak co roku z końcem sierpnia wsiadałem na rower i odwiedzałem pobliską plantację kukurydzy. Pałaszowałem w pośpiechu młodą, […]

Czekoladowy krem z czerwonej fasoli

Czekoladowy krem z czerwonej fasoli

Dzisiaj odrobina szczerości – lubię objadać się słodyczami. Z pewnością nie jestem jedyny! 😉 Jednak jak wszyscy dobrze wiedzą, słodycze do najzdrowszych nie należą – nie bez powodu nazywa się je „pustymi kaloriami”, bo nie dostarczają nic, oprócz przyjemności. Swoją drogą szkoda, że stwierdzenie „puste kalorie” nie oznacza, że coś nie ma kalorii… Ale do sedna – dziś […]



4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *