Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Fit ciasteczka amarantusowe

Fit ciasteczka amarantusowe

Gdy mam ochotę na małą, słodką przekąskę, często wybieram zdrowe ciasteczka. Staram się unikać sklepowych produktów, ponieważ często zawierają one niepotrzebne dodatki takie jak cukier, czy substancje konserwujące. Najlepsze fit ciastka to te domowe!

Po przepisie na dietetyczne ciasteczka owsiane przyszła kolej na ciasteczka amarantusowe. Do ich przygotowania użyłem zaledwie trzech składników (nie licząc czekolady do dekoracji): poppingu z amarantusa (czyli amarantusa ekspandowanego), wiórków kokosowych i bananów. Przepis jest naprawdę prosty!

Ciasteczka mają chrupiącą skórkę i miękki środek, który lekko rozpływa się w ustach. W smaku wyraźnie czuć banana, który świetnie komponuje się z delikatnym smakiem wiórków kokosowych, a amarantus nadaje całości lekko orzechowy posmak. Jedno ciasteczko ma około 50 kcal (w wersji z czekoladą 60 kcal). Są idealne do filiżanki kawy (tak samo jak szwedzkie bułeczki cynamonowe).

Ciasteczka amarantusowe to najlepsze ciasteczka domowej roboty jakie w życiu jadłem! Jestem pewien, że jeszcze nie raz będą gościć w mojej kuchni – są łatwe i szybkie w wykonaniu (mi zajęło to około 35 minut) a ich smak jest o niebo lepszy niż niejednych sklepowych ciastek!

Dietetyczne ciasteczka amarantusowe są pełne składników odżywczych: amarantus zawiera magnez, wapń, żelazo, mangan, selen. W wiórkach kokosowych można znaleźć fosfor i kwas foliowy, a banany dostarczą witamin A, B, C, E, K oraz kwasu foliowego.

Warto także wspomnieć, że ciasteczka zawierają dużą ilość błonnika, są więc idealne dla osób na diecie. Ponadto są to ciasteczka bezglutenowe, więc mogą być bez obaw spożywane przez osoby cierpiące na celiakię.

Fit ciasteczka amarantusowe

16 lutego 2018
: 25
: 10 min
: 25 min
: 35 min
: łatwy

Fit ciasteczka amarantusowe możesz jeść bez obaw, nawet na diecie!

By:

Składniki
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 80 g amarantusa ekspandowanego
  • 2 dojrzałe banany
  • Opcjonalnie
  • 40 g gorzkiej czekolady
Wykonanie
  • Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Krok 2 W misce rozgnieć widelcem banany, dodaj wiórki kokosowe oraz amarantus. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Krok 3 Nabierz łyżkę masy, uformuj kulkę, spłaszcz i umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czynność powtarzaj do momentu zużycia całej masy.
  • Krok 4 Piecz przez 20-30 minut (wyjmij ciasteczka, gdy zaczną się rumienić).
  • Krok 5 Ostudź na metalowej kratce. Smacznego!

Mogą Ci się spodobać

Najlepsze czekoladowe muffinki

Najlepsze czekoladowe muffinki

Gdybym miał do końca życia jeść jeden rodzaj słodyczy, to z pewnością byłby to domowe muffinki czekoladowe z tego przepisu. Kilka lat temu (może nawet z dziesięć…), co tydzień w sobotnie poranki, oglądałem jeden z kulinarnych programów Nigelli Lawson. Czy jest tutaj ktoś, kto nie kojarzy tej sympatycznej Brytyjki? Ja pokochałem ją od pierwszego wejrzenia. Pokochałem ją za ten […]

Zdrowe ciasto z ciecierzycy z czekoladą

Zdrowe ciasto z ciecierzycy z czekoladą

Niedawno opublikowany przepis na ciastka z ciecierzycy cieszy się ogromnym zainteresowaniem, więc zdecydowałem się na kolejny eksperyment z tym strączkiem. Planowałem zrobić pyszne batoniki z ciecierzycy, ale (jak to ja) zmieniłem zdanie i przygotowałem fit ciasto z ciecierzycy. Ostatnio dużo eksperymentuję ze zdrowymi słodyczami – kilka dni temu opublikowałem przepis na kokosowe kulki mocy (warto go wypróbować […]



12 komentarzy

  • Co znaczy amarantus ekspandowany? jaki to, gdzie kupić ? Chodzi o ziara amarantusa? Albo o jakiegos linka poproszę…

  • Jak widzę to prosta i szybka metoda na zjedzenie czegoś słodkiego. To, że są dietetyczne aż takiego znaczenia dla mnie nie ma (przynajmniej jeszcze), ale jako przekąska do podwieczorku nadadzą się świetnie dla kogoś, kto nie słynie z umiejętności kucharskich (a ja, nie chwaląc się, z takowych nie słynę).

  • Przed chwilą wyjęłam z piekarnika i powiem, że są REWELACYJNE!!! Nie dodawałam już słodyczy, banany w zupełności wystarczyły. Są delikatne, chrupiące i wyjątkowo smakują. Ciężko się powstrzymać przed zjedzeniem ich wszystkich. Na pewno będę wracać do tego przepisu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *