Fit ciasteczka amarantusowe

Fit ciasteczka amarantusowe

Po przepisie na dietetyczne ciasteczka owsiane przyszła kolej na ciasteczka amarantusowe. Jednak te ciasteczka są zupełnie inne niż owsiane – mają chrupiącą skórkę i miękki środek, który lekko rozpływa się w ustach. W smaku wyraźnie czuć banana, który świetnie komponuje się z delikatnym smakiem wiórków kokosowych, a amarantus nadaje całości lekko orzechowy posmak.

Czuję się zobowiązany, by powiedzieć kilka słów o amarantusie. Jest to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, obecnie występuje na całym świecie – również w Polsce. Do celów spożywczych wykorzystuje się zazwyczaj nasiona (w przypadku niektórych gatunków spożywa się młode pędy). W sklepach można zakupić nasiona, ziarna, mąkę amarantusową, a także popping (zwany amarantusem ekspandowanym) – czyli prażone ziarna.

Amarantus zawiera wiele składników odżywczych takich jak: magnez, wapń, żelazo, mangan, selen. Zawiera także duże ilości błonnika, więc jest świetną propozycją dla osób na diecie. Warto także wspomnieć, że amarantus nie zawiera glutenu, może być więc bez obaw spożywany przez osoby cierpiące na celiakię.

Ciasteczka amarantusowe to najlepsze ciasteczka domowej roboty jakie w życiu jadłem! Jestem pewien, że jeszcze nie raz będą gościć w mojej kuchni – są łatwe i szybkie w wykonaniu (mi zajęło to około 35 minut) a ich smak jest o niebo lepszy niż niejednych sklepowych ciastek!

Fit ciasteczka amarantusowe

Fit ciasteczka amarantusowe (20 sztuk)

Składniki

  • 100 g wiórków kokosowych
  • 80 g amarantusa ekspandowanego
  • 2 dojrzałe banany

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. W misce rozgnieć widelcem banany, dodaj wiórki kokosowe oraz amarantus. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Nabierz łyżkę masy, uformuj kulkę, spłaszcz i umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czynność powtarzaj do momentu zużycia całej masy.
  4. Piecz przez 20-30 minut (wyjmij ciasteczka, gdy zaczną się rumienić).
  5. Ostudź na metalowej kratce. Smacznego!

Wskazówki

  • Jeśli nie lubisz smaku kokosa, możesz użyć drobno posiekanych orzechów;
  • Opcjonalnie do ciasteczek możesz dodać 1-2 łyżki ulubionego słodzika (cukru, ksylitolu, erytrytolu);
  • Odległość pomiędzy ciasteczkami może być niewielka – kilka milimetrów w zupełności wystarczy – ciasteczka nie rosną podczas pieczenia;
  • Ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku i spożyj w ciągu 3 dni.



8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Pin It on Pinterest