Dyniowe spaghetti aglio olio

Dyniowe spaghetti aglio olio

Dziś na obiad miała być królowa jesieni – dynia – w postaci zupy-kremu. Podczas poszukiwania idealnego warzywa do mojego dania natknąłem się na dynię makaronową. Jej nazwa nie wzięła się z kosmosu – można z niej zrobić makaron spaghetti.

Spaghetti z dyni? Co? Czy to możliwe? Tak z pewnością zareaguje większość Czyteników bloga. Odpowiadam: spokojnie, to możliwe, a w dodatku całkiem smaczne!

Ostatecznie zamiast zupy-kremu powstało aromatyczne dyniowe spaghetti aglio olio. Ważne jest, by danie przygotować z dyni makaronowej. Nie może to być dynia hokkaido, piżmowa, ani prowansalska – używając innego rodzaju tego warzywa, nie otrzymasz efektownych nitek.

Dynia makaronowa jest mało popularna w Polsce i ponoć rzadko spotykana, chociaż ja znalazłem ją bez problemu w hipermarkecie. Sama dynia makaronowa w smaku jest… nijaka – bardzo delikatna i lekko słodka, dlatego może być podstawą wielu pysznych dań, po wzmocnieniu za pomocą przypraw i dodatków. Jej smak wspaniale połączył się z czosnkiem i pietruszką, dając dyniowe spaghetti.

spaghetti z dyni

Dyniowe spaghetti aglio olio (4 porcje)

Składniki

  • 1 dynia makaronowa
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • 8 ząbków czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz (do smaku)

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Dynię przekrój na pół, usuń pestki. Na każdą połówkę dyni wlej po łyżce oliwy, rozsmaruj pędzelkiem. Posól do smaku.
  2. Dynie umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika. Piecz przez około 20-30 minut (do momentu, gdy będziesz w stanie bez problemu wbić widelec w miąższ dyni).
  3. W międzyczasie przygotuj sos: do garnuszka wlej pozostałą oliwę (8 łyżek), dodaj czosnek pokrojony w plasterki i lekko podgrzej przez około minutę (czosnek nie może ściemnieć). Zdejmij z palnika, dodaj natkę pietruszki i wymieszaj. Odstaw.
  4. Gdy dynia będzie miękka, wyjmij ją z piekarnika. Weź widelec i skrobiąc wnętrze dyni, wyjmij miąższ. Wymieszaj z przygotowanym sosem, dopraw do smaku solą i pieprzem i od razu podawaj. Smacznego!

Wskazówki

  • Skrobiąc widelcem wzdłuż dyni, otrzymasz długie sznurki, przypominające spaghetti. Skrobiąc w poprzek, dyniowy makaron będzie krótszy.


5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Pin It on Pinterest