Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Dyniowe spaghetti aglio olio

Dyniowe spaghetti aglio olio

Dziś na obiad miała być królowa jesieni – dynia – w postaci zupy-kremu. Podczas poszukiwania idealnego warzywa do mojego dania natknąłem się na dynię makaronową. Jej nazwa nie wzięła się z kosmosu – można z niej zrobić makaron spaghetti.

Spaghetti z dyni? Co? Czy to możliwe? Tak z pewnością zareaguje większość Czyteników bloga. Odpowiadam: spokojnie, to możliwe, a w dodatku całkiem smaczne!

Ostatecznie zamiast zupy-kremu powstało aromatyczne dyniowe spaghetti aglio olio. Ważne jest, by danie przygotować z dyni makaronowej. Nie może to być dynia hokkaido, piżmowa, ani prowansalska – używając innego rodzaju tego warzywa, nie otrzymasz efektownych nitek.

Dynia makaronowa jest mało popularna w Polsce i ponoć rzadko spotykana, chociaż ja znalazłem ją bez problemu w hipermarkecie. Sama dynia makaronowa w smaku jest… nijaka – bardzo delikatna i lekko słodka, dlatego może być podstawą wielu pysznych dań, po wzmocnieniu za pomocą przypraw i dodatków. Jej smak wspaniale połączył się z czosnkiem i pietruszką, dając dyniowe spaghetti.

Dyniowe spaghetti aglio olio

20 września 2017
: 4
: 10 min
: 30 min
: 40 min
: łatwy

Ciekawa alternatywa dla tradycyjnego makaronu - makaron z dyni z prostymi dodatkami tworzącymi wyśmienite danie.

By:

Składniki
  • 1 dynia makaronowa
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • 8 ząbków czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz (do smaku)
Wykonanie
  • Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Dynię przekrój na pół, usuń pestki. Na każdą połówkę dyni wlej po łyżce oliwy, rozsmaruj pędzelkiem. Posól do smaku.
  • Krok 2 Dynie umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika. Piecz przez około 20-30 minut (do momentu, gdy będziesz w stanie bez problemu wbić widelec w miąższ dyni).
  • Krok 3 W międzyczasie przygotuj sos: do garnuszka wlej pozostałą oliwę (8 łyżek), dodaj czosnek pokrojony w plasterki i lekko podgrzej przez około minutę (czosnek nie może ściemnieć). Zdejmij z palnika, dodaj natkę pietruszki i wymieszaj. Odstaw.
  • Krok 4 Gdy dynia będzie miękka, wyjmij ją z piekarnika. Weź widelec i skrobiąc wnętrze dyni, wyjmij miąższ. Wymieszaj z przygotowanym sosem, dopraw do smaku solą i pieprzem i od razu podawaj. Smacznego!

Skrobiąc widelcem wzdłuż dyni, otrzymasz długie sznurki, przypominające spaghetti. Skrobiąc w poprzek, dyniowy makaron będzie krótszy.


Mogą Ci się spodobać

Doskonałe falafele

Doskonałe falafele

Ciecierzyca to zdecydowanie mój ulubiony strączek. Z niej powstaje przepyszny hummus, który często towarzyszy moim śniadaniom. Z ciecierzycy można także przygotować leczo, które smakuje wyśmienicie! Dziś do kolekcji przepisów dołączają idealne falafele. Falafele to potrawa bardzo popularna w krajach arabskich. Są to smażone kulki lub kotleciki, które przygotowuje się z namoczonych, suchych ziaren ciecierzycy. Aby […]

Szybkie wegańskie klopsiki z tofu

Szybkie wegańskie klopsiki z tofu

Wiele osób obawia się przejścia na roślinną dietę – dla nich to ogromna przepaść, często mówią sobie: jak porzucić przepyszne mięso i jeść tylko kwiatki? Przecież te dania są całkowicie bez smaku… Moim zdaniem te osoby żyją stereotypami lub nigdy nie jadły dobrze przygotowanych roślinnych dań. I kluczowe jest tutaj słowo dobrze. Umiejętność doboru […]



6 komentarzy

  • Hello! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and starting a new project in a community in the same niche.
    Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a outstanding job!

  • Właśnie niedługo wybieram się na zakupy i też planuję dynię na jutrzejszy obiad. Zainspirował mnie Twój przepis, kto wie co z tego wyjdzie? ?

  • Uwielbiam spaghetti aglio olio. Uwielbiam dynię. Nigdy bym nie pomyślała, że można to połączyć, ale muszę spróbować. Zwłaszcza że w kuchni akurat stoi dynia i czeka na przypływ weny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *