Dyniowe curry z warzywami

Dyniowe curry z warzywami

Dzisiaj, chyba ostatni raz w tym roku, na blogu pojawia się królowa jesieni – dynia. To warzywo jest dla mnie bardzo wyjątkowe. Przypomina mi smak dzieciństwa – pysznego kompotu z dyni z dodatkiem goździków i cynamonu. Jesienna tradycja w moim domu.

Jednak dynia to nie tylko kompot, halloweenowy lampion, czy element dekoracji (mam tutaj na myśli dynie ozdobne). Dynia to warzywo, które w kuchni można wykorzystać na wiele sposobów.

Niedawno opublikowałem przepis na spaghetti z dyni, teraz czas na wyborne dyniowe curry z warzywami: papryką i cukinią. Cynamon sprawia, że danie pachnie zniewalająco, a czerwona soczewica wspaniale rozgrzewa w chłodne, jesienne dni.

Potrawa świetnie smakuje z dodatkiem prażonej kaszy gryczanej lub grzankami z pieczywa. Po prostu palce lizać!

Ten przepis bardzo kojarzy mi się z przepisem na dahl na mleku kokosowym. Może to przez dodatek soczewicy, podobną konsystencję lub zbliżony smak… Jednak to tylko pozory, to danie jest zupełnie inne!

A jeśli jesteś fanem curry, to koniecznie sprawdź curry z warzywami na mleku kokosowym!

Dyniowe curry

Dyniowe curry z warzywami (3-4 porcje)

Składniki

  • 1 dynia hokkaido
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cukinia
  • 2 małe pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 3 cm startego, świeżego imbiru
  • 80 g suchej, czerwonej soczewicy (7 łyżek)
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka curry
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • po 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej mielonej papryki
  • 3 łyżki oleju
  • sól

Wykonanie

  1. W garnku zagotuj 1,5 l wody.
  2. Dynię umyj i przekrój na połowę. Usuń pestki. Obierz warzywo, a miąższ pokrój w kostkę. Wrzuć do gotującej się wody i gotuj do miękkości. Odcedź, wystudź i zblenduj na gładką masę.
  3. Weź drugi garnek i rozgrzej w nim 1 łyżkę oleju. Wsyp curry, cynamon, mieloną paprykę. Dodaj czosnek oraz imbir i smaż około minuty. Całość zalej bulionem.
  4. Pokrój warzywa: cebulę w piórka, pomidory w kostkę, a paprykę na mniejsze kawałki.
  5. Do gotującego się bulionu wrzuć pokrojone warzywa oraz soczewicę. Gotuj tak długo, aż soczewica zacznie się rozpadać. W razie potrzeby dolej wody.
  6. Cukinię umyj (nie obieraj!) i pokrój w plasterki o grubości 0,5 cm. Na patelni rozgrzej pozostały olej i przysmaż cukinię.
  7. Cukinię i dyniowe puree dodaj do garnka z warzywami i wymieszaj. Podawaj gorące. Smacznego!

Jeśli przyrządzisz dyniowe curry z warzywami, koniecznie się pochwal – podziel się zdjęciem na Facebooku lub Instagramie (nie zapomnij mnie oznaczyć @vegantastepl – wtedy zobaczę Twoje zdjęcie).



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 


Nie przegap nowości

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco ze wpisami na blogu!

Dzięki! Sprawdź pocztę i kliknij w link potwierdzający!