Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Dyniowe curry z warzywami

Dyniowe curry z warzywami

Dzisiaj, chyba ostatni raz w tym roku, na blogu pojawia się królowa jesieni – dynia. To warzywo jest dla mnie bardzo wyjątkowe. Przypomina mi smak dzieciństwa – pysznego kompotu z dyni z dodatkiem goździków i cynamonu. Jesienna tradycja w moim domu.

Jednak dynia to nie tylko kompot, halloweenowy lampion, czy element dekoracji (mam tutaj na myśli dynie ozdobne). Dynia to warzywo, które w kuchni można wykorzystać na wiele sposobów.

Niedawno opublikowałem przepis na spaghetti z dyni, teraz czas na wyborne dyniowe curry z warzywami: papryką i cukinią. Cynamon sprawia, że danie pachnie zniewalająco, a czerwona soczewica wspaniale rozgrzewa w chłodne, jesienne dni.

Potrawa świetnie smakuje z dodatkiem prażonej kaszy gryczanej lub grzankami z pieczywa. Po prostu palce lizać!

Ten przepis bardzo kojarzy mi się z przepisem na dahl na mleku kokosowym. Może to przez dodatek soczewicy, podobną konsystencję lub zbliżony smak… Jednak to tylko pozory, to danie jest zupełnie inne!

A jeśli jesteś fanem curry, to koniecznie sprawdź curry z warzywami na mleku kokosowym!

Dyniowe curry z warzywami

29 października 2017
: 3
: 10 min
: 20 min
: 30 min
: łatwy

Świetna propozycja na jesienny obiad - przepyszne curry z dyni.

By:

Składniki
  • 1 dynia hokkaido
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cukinia
  • 2 małe pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 3 cm startego, świeżego imbiru
  • 80 g suchej, czerwonej soczewicy (7 łyżek)
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka curry
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • po 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej mielonej papryki
  • 3 łyżki oleju
  • sól
Wykonanie
  • Krok 1 W garnku zagotuj 1,5 l wody.
  • Krok 2 Dynię umyj i przekrój na połowę. Usuń pestki. Obierz warzywo, a miąższ pokrój w kostkę. Wrzuć do gotującej się wody i gotuj do miękkości. Odcedź, wystudź i zblenduj na gładką masę.
  • Krok 3 Weź drugi garnek i rozgrzej w nim 1 łyżkę oleju. Wsyp curry, cynamon, mieloną paprykę. Dodaj czosnek oraz imbir i smaż około minuty. Całość zalej bulionem.
  • Krok 4 Pokrój warzywa: cebulę w piórka, pomidory w kostkę, a paprykę na mniejsze kawałki.
  • Krok 5 Do gotującego się bulionu wrzuć pokrojone warzywa oraz soczewicę. Gotuj tak długo, aż soczewica zacznie się rozpadać. W razie potrzeby dolej wody.
  • Krok 6 Cukinię umyj (nie obieraj!) i pokrój w plasterki o grubości 0,5 cm. Na patelni rozgrzej pozostały olej i przysmaż cukinię.
  • Krok 7 Cukinię i dyniowe puree dodaj do garnka z warzywami i wymieszaj. Podawaj gorące. Smacznego!

Jeśli przyrządzisz dyniowe curry z warzywami, koniecznie się pochwal – podziel się zdjęciem na Facebooku lub Instagramie (nie zapomnij mnie oznaczyć @vegantastepl – wtedy zobaczę Twoje zdjęcie).


Mogą Ci się spodobać

Kotlety ziemniaczane z soczewicą

Kotlety ziemniaczane z soczewicą

Bardzo lubię otrzymywać od Was sugestie dotyczące tego, jakie przepisy chcielibyście zobaczyć na blogu. Kilka dni temu jedna z moich obserwatorek na Instagramie zasugerowała mi, bym przygotował kotlety z soczewicy. Miały to być kotlety do domowych hamburgerów, lecz zmieniłem zdanie i powstały kotlety ziemniaczane z soczewicą. I to kotlety nie byle jakie! Słodko-słone, ale i nieco pikantne, miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz. Pełne […]

Pieczone warzywa korzeniowe

Pieczone warzywa korzeniowe

Lubię proste przepisy. Niewiele pracy, dużo smaku – sytuacja idealna. Jednym z takich przepisów jest przepis na pieczone warzywa korzeniowe. Pieczone buraki, cebula, marchewka – to moje ulubione trio. A do smaku, żeby nie było nudno, pieczone ziemniaki, czosnek, pietruszka, bataty, seler – im więcej warzyw, tym lepiej. Aromat niosący się po całym domu […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *