Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Doskonałe smażone falafele

Doskonałe smażone falafele

Falafele to chyba najpopularniejsze niemięsne danie – znane zarówno przez wegan, wegetarian, jak i mięsożerców. Dziś przedstawiam przepis na klasyczne, smażone falafele, doskonałe w każdym calu.

Ciecierzyca to zdecydowanie mój ulubiony strączek. Z niej powstaje przepyszny hummus, który często towarzyszy moim śniadaniom. Z ciecierzycy można także przygotować węgierskie leczo, które smakuje wyśmienicie. Ciecierzyca to także podstawowy składnik przepysznych falafeli.

Smażone falafele powstają z suchej ciecierzycy, której (w przeciwieństwie do wcześniej wymenionych dań) nie gotuje się, lecz namacza w wodzie. Po całej nocy moczenia ciecierzycy wystarczy zmielić ją w maszynce do mielenia, odpowiednio doprawić i można smażyć falefele!

Najlepszy falafel to ten przygotowany z suchej ciecierzycy – tej w puszce nie należy używać, ponieważ wcześniej była gotowana – z niej falafele nie wyjdą! Warto także zwrócić uwagę na sprzęt kuchenny – ciecierzyca do falafeli musi być zmielona równomiernie – do tego najlepsza jest tradycyjna maszynka do mielenia mięsa. Niestety wszelakie blendery odpadają – przy ich użyciu nie da się rozdrobnić równomiernie ciecierzycy, co przekłada się na efekt końcowy gotowania.

Bardzo często piszecie do mnie w sprawie falafeli – chwalicie, pytacie, prosicie o porady. Najczęściej pojawiają się trzy pytania:

  • Dlaczego falafel się rozpada w oleju?
  • Jak podawać falafele?
  • Jaki sos do falafeli?

Falafele rozpadają się, ponieważ zawierają za dużo wody – masę należy porządnie odcisnąć, by usunąć z niej jak najwięcej wody. Czasem zdarza mi się, że ciecierzyca ma zły dzień i, pomimo usunięcia nadmiaru wody, rozpada się podczas smażenia. Wtedy do masy dodaję nieco bułki tartej – mały trik w kryzysowych sytuacjach, choć nie powinno się tak robić 🙂 Gotowe, usmażone falafele najczęściej jem w domowej tortilli lub picie, z dodatkiem miksu sałat, świeżych warzyw (papryka, pomidor, ogórek, cebula) i dużej porcji domowego sosu czosnkowego.

Z przepisu otrzymałem około 100 falafelowych kulek. Te, których nie udało mi się zjeść, zamroziłem. Gdy ponownie przyjdzie mi ochota na falafele, odgrzeję je na suchej patelni 🙂

Smażone falafele

22 września 2018
: 12
: 12 h 30 min
: 30 min
: 13 h
: łatwy

Prosty przepis na smażone falafele - najlepszy domowy obiad pod słońcem!

By:

Składniki
  • 400 g suchej ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki soli
  • olej do smażenia
Wykonanie
  • Krok 1 Ciecierzycę włóż do garnka, zalej dużą ilością wody i odstaw na 12 h (najlepiej na noc).
  • Krok 2 Po upływie podanego czasu ciecierzycę odcedź i zmiel w maszynce do mielenia z cebulą i czosnkiem.
  • Krok 3 Zmieloną ciecierzycę wymieszaj z posiekaną natką pietruszki, przyprawami i solą. Masę odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  • Krok 4 Na patelnię wlej 3 cm warstwę oleju i mocno rozgrzej. Łyżką nabieraj masę i dokładnie odciskając, formuj małe kotleciki. Smaż przez kilka minut z każdej strony. Smacznego!

Mogą Ci się spodobać

Wytrawne muffiny szpinakowe

Wytrawne muffiny szpinakowe

Gdy myślę o muffinkach, to przed oczami widzę przepyszne, puszyste czekoladowe babeczki. Jednakże ta mała przekąska ma dwie twarze – jedną słodką, rozpieszczającą i rozweselającą każdego łasucha, oraz drugą – wytrawną i poważną, zapełniającą żołądki małych głodomorów. Dziś przedstawiam drugie, mniej znane oblicze babeczek – wytrawne muffiny szpinakowe z suszonymi pomidorami. Przepis na wytrawne […]

Czosnkowa pasta z białej fasoli

Czosnkowa pasta z białej fasoli

Mistrzyni kanapek, na równi z hummusem, pastą z groszku i pastą z pieczonej papryki, najlepsza ze świeżym, chrupiącym, jeszcze ciepłym pieczywem – czosnkowa pasta z białej fasoli. Pasta z fasoli to żadne odkrycie – w sieci można znaleźć wiele przepisów na pastę z fasoli z pieczonym czosnkiem, natomiast ja proponuję jej mocniejszą wersję ze świeżym czosnkiem. Ze względu na charakterystyczny zapach […]



13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *