Doskonałe falafele

Doskonałe falafele

Ciecierzyca to zdecydowanie mój ulubiony strączek. Z niej powstaje przepyszny hummus, który często towarzyszy moim śniadaniom. Z ciecierzycy można także przygotować leczo, które smakuje wyśmienicie! Dziś do kolekcji przepisów dołączają idealne falafele.

Falafele to potrawa bardzo popularna w krajach arabskich. Są to smażone kulki lub kotleciki, które przygotowuje się z namoczonych, suchych ziaren ciecierzycy. Aby kotleciki wyszły doskonałe, należy przestrzegać dwóch prostych zasad.

Po pierwsze, należy użyć suchej ciecierzycy i ją namoczyć. Użycie gotowej ciecierzycy konserwowej nie jest wskazane.

Po drugie, namoczoną ciecierzycę należy zmielić w maszyce do mielenia – wtedy uzyskuje się równomiernie zmieloną masę.

Ważnym składnikiem falafeli jest proszek do pieczenia – dzięki niemu kotleciki są chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Osobiście nie polecam używania sody oczyszczonej jako zamiennika – nadaje ona gorzkawy posmak.

Należy pamiętać także o dokładnym odciskaniu masy podczas formowania kotlecików – masa musi być bardzo mocno zbita. W przeciwnym wypadku podczas smażenia kotleciki rozpadną się, a efektem końcowym będzie chrupiąca posypka (sprawdziłem!)…

Pozostaje jeszcze pytanie: z czym jeść falafele? Tutaj możliwości jest wiele – ja zjadłem je w prawie fast-foodowy sposób – z frytkami pieczonymi w piekarniku i keczupem. Świetnie smakują zawinięte w tortillę, z dodatkiem warzyw i sosów. Dobrym pomysłem jest także przygotowanie z nich domowego hamburgera.

Doskonałe falafele

Doskonałe falafele (30 sztuk)

Składniki

  • 400 g suchej ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść posiekanej natki pietruski
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki soli
  • olej do smażenia

Wykonanie

  1. Ciecierzycę włóż do garnka, zalej dużą ilością wody i odstaw na 12 h (najlepiej na noc).
  2. Po upływie podanego czasu ciecierzycę odcedź i zmiel w maszynce do mielenia z cebulą i czosnkiem.
  3. Zmieloną ciecierzycę wymieszaj z posiekaną natką pietruszki, przyprawami i solą. Masę odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  4. Na patelnię wlej 3 cm warstwę oleju i mocno rozgrzej. Łyżką nabieraj masę i dokładnie odciskając, formuj małe kotleciki. Smaż przez kilka minut z każdej strony. Smacznego!

Wskazówki

  • Jeśli nie zjesz wszystkich usmażonych kotlecików, możesz je zamrozić. Gdy najdzie Cię ochota na falafele, połóż zamrożone kotleciki na suchą, gorącą patelnię.


9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 


NIE PRZEGAP NOWOŚCI
Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco ze wpisami na blogu!
ZAPISZ MNIE
close-link