Doskonałe falafele

Doskonałe falafele

Ciecierzyca to zdecydowanie mój ulubiony strączek. Z niej powstaje przepyszny hummus, który często towarzyszy moim śniadaniom. Z ciecierzycy można także przygotować leczo, które smakuje wyśmienicie! Dziś do kolekcji przepisów dołączają idealne falafele.

Falafele to potrawa bardzo popularna w krajach arabskich. Są to smażone kulki lub kotleciki, które przygotowuje się z namoczonych, suchych ziaren ciecierzycy. Aby kotleciki wyszły doskonałe, należy przestrzegać dwóch prostych zasad.

Po pierwsze, należy użyć suchej ciecierzycy i ją namoczyć. Użycie gotowej ciecierzycy konserwowej nie jest wskazane.

Po drugie, namoczoną ciecierzycę należy zmielić w maszyce do mielenia – wtedy uzyskuje się równomiernie zmieloną masę.

Ważnym składnikiem falafeli jest proszek do pieczenia – dzięki niemu kotleciki są chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Osobiście nie polecam używania sody oczyszczonej jako zamiennika – nadaje ona gorzkawy posmak.

Należy pamiętać także o dokładnym odciskaniu masy podczas formowania kotlecików – masa musi być bardzo mocno zbita. W przeciwnym wypadku podczas smażenia kotleciki rozpadną się, a efektem końcowym będzie chrupiąca posypka (sprawdziłem!)…

Pozostaje jeszcze pytanie: z czym jeść falafele? Tutaj możliwości jest wiele – ja zjadłem je w prawie fast-foodowy sposób – z frytkami pieczonymi w piekarniku i keczupem. Świetnie smakują zawinięte w tortillę, z dodatkiem warzyw i sosów. Dobrym pomysłem jest także przygotowanie z nich domowego hamburgera.

Doskonałe falafele

Doskonałe falafele (30 sztuk)

Składniki

  • 400 g suchej ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść posiekanej natki pietruski
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki soli
  • olej do smażenia

Wykonanie

  1. Ciecierzycę włóż do garnka, zalej dużą ilością wody i odstaw na 12 h (najlepiej na noc).
  2. Po upływie podanego czasu ciecierzycę odcedź i zmiel w maszynce do mielenia z cebulą i czosnkiem.
  3. Zmieloną ciecierzycę wymieszaj z posiekaną natką pietruszki, przyprawami i solą. Masę odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  4. Na patelnię wlej 3 cm warstwę oleju i mocno rozgrzej. Łyżką nabieraj masę i dokładnie odciskając, formuj małe kotleciki. Smaż przez kilka minut z każdej strony. Smacznego!

Wskazówki

  • Jeśli nie zjesz wszystkich usmażonych kotlecików, możesz je zamrozić. Gdy najdzie Cię ochota na falafele, połóż zamrożone kotleciki na suchą, gorącą patelnię.


12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Pin It on Pinterest