Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Domowe tofu – przepis podstawowy na sojowy ser

Domowe tofu – przepis podstawowy na sojowy ser

Ogromną radość sprawia mi własnoręczne przygotowanie półproduktów, takich jak tofu, mleka roślinne czy hummus (przepis na hummus znajdziesz tutaj, koniecznie spróbuj!), pomimo że można je bez problemu nabyć w sklepach. Ludzie często boją się, że nie wyjdzie, nie będzie smakowało jak to ze sklepu, nie będzie w ogóle jadalne. I co z tego?

Ja też bałem się gdy przygotowywałem pierwszą kostkę tofu – i nie będę ukrywać – nie wyszło! Było okropnie kwaśne, ponieważ dodałem za dużo soku z cytryny. Teraz wiem już, że wystarczy niewiele cytryny, a domowe tofu wyjdzie lepsze niż sklepowe!

Dlatego pamiętaj, że gotowanie ma być przede wszystkim dobrą zabawą, a nie (kolejnym) czynnikiem stresującym w Twoim życiu! Nie wyjdzie? Trudno! Wyrzucisz, przeanalizujesz swoje błędy i następnym razem zrobisz idealne! Grunt to nie bać się eksperymentów w kuchni – do odważnych świat należy!

Domowe tofu

Składniki

Wykonanie

  1. Zagotuj mleko – uważaj, może wykipieć! Gotuj je przez 10 minut.
  2. Do gotującego się mleka dodaj sok z cytryny i gotuj jeszcze przez kilkanaście sekund. Odstaw na kilka minut.
  3. Tofu powinno oddzielić się od serwatki. Odcedź je na sitku wyłożonym gazą.
  4. Tofu zawinięte w gazę połóż na płaskiej powierzchni (na przykład na blasze do pieczenia). Na górze połóż coś płaskiego, na przykład deskę do krojenia chleba, a na desce umieść garnek z wodą. Pozostaw ser do odciśnięcia na co najmniej dwie godziny.

Wskazówki

  • Domowe mleko sojowe możesz zastąpić gotowym, sklepowym;
  • Jeśli wytrąciło się niewiele sera, dolej jeszcze odrobinę soku z cytryny;
  • Jeśli nie masz pod ręką cytryny, możesz użyć octu;
  • Serwatka ma żółty kolor i jest półprzezroczysta. Jeśli Twoja przypomina bardziej mleko sojowe, zagotuj ją ponownie, a następnie dodaj soku z cytryny. Powinno wytrącić się jeszcze trochę tofu;
  • Domowe tofu przechowuj w lodówce, w miseczce z wodą;
  • Wodę zmieniaj codziennie;
  • Ser zużyj w ciągu 5 dni.

Mogą Ci się spodobać

Spaghetti ze smażonym porem i tofu

Spaghetti ze smażonym porem i tofu

Jedną z pierwszych potraw, które przygotowałem jako dziecko, było spaghetti. Nie mogę nawet powiedzieć, że „ugotowałem” to danie, bo jako sosu użyłem keczupu. Łatwo wyobrazić sobie smak tego dania – nie było zbyt ambitnie. Już wtedy pokochałem makaron – szybki i prosty w przygotowaniu, który dzięki różnorodnym sosom nigdy się nie znudzi. Makaronowy strogonow […]

Doskonałe chili sin carne

Doskonałe chili sin carne

To danie to obłędna mieszanka smaków – pikantne dzięki dodatkowi papryki chili, aromatyczne dzięki przyprawom, sycące dzięki warzywom i pełne białka dzięki fasoli i tofu. Chili sin carne z mojego przepisu jest jak bigos – z każdym kolejnym odgrzewaniem robi się lepsze. Sprawdź sam, nie pożałujesz!



1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *