Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Domowe mleko roślinne: owsiane, kokosowe, sojowe, ryżowe

Mleko roślinne to bardzo dobra alternatywa dla mleka krowiego. Chociaż mleko krowie przypomina tylko z wyglądu, to posiada wiele zalet. Jest idealne dla osób z nietolerancją laktozy, dla osób z alergią na białka mleka krowiego i oczywiście dla wegan. Duży wybór mlek w sklepach pozwala zaspokoić każde podniebienie, jednak ich wadą jest dosyć wygórowana cena. Rozwiązaniem tego problemu jest domowe mleko roślinne.

Zawsze powtarzam, że najzdrowsze produkty i dania to te, które są przyrządzane własnoręcznie. Dlatego domowe mleko roślinne zawsze będzie lepsze od sklepowego, bo nie będzie zawierać konserwantów i będzie prawdziwym mlekiem a nie napojem z dodatkami, takimi jak stabilizatory i zagęszczacze.

Przygotowanie domowego mleka roślinnego jest bardzo proste, a gotowy produkt możesz przechowywać w lodówce około 3 dni. Jeśli mleko się rozwarstwi – nie przejmuj się, nadal nadaje się do spożycia. Wystarczy je zamieszać.

Mleko owsiane

Bardzo delikatne w smaku, idealne to przyrządzania naleśników, owsianek.

Składniki

  • 100 g płatków owsianych
  • 750 ml wody

Wykonanie

  1. Płatki rozdrobnij w młynku do kawy lub blenderze.
  2. Przesyp do garnka i zalej gorącą wodą.
  3. Odstaw na godzinę, do napęcznienia.
  4. Odcedź na sitku wyłożonym gazą.

Mleko kokosowe

Bardzo dobre jako dodatek do kawy, ma przyjemny, kokosowy posmak. Zawiera dużo żelaza, a także magnez, cynk, potas, fosfor. Niestety jest dosyć kaloryczne – około 200 kcal/100 ml.

Składniki

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1 l wody

Wykonanie

  1. Wiórki kokosowe zalej wodą o temperaturze pokojowej i odstaw.
  2. Po kilku godzinach wiórki z wodą zagotuj, a następnie zblenduj.
  3. Odcedź na sitku wyłożonym gazą.

Mleko sojowe

Polecane dla osób walczących ze zbędnymi kilogramami. Mleko sojowe zawiera fitoestrogeny, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. U kobiet picie mleka sojowego zalecane jest w okresie menopauzalnym – uzupełnienie fitoestrogenów zmniejsza ryzyko otyłości i chorób serca.

Składniki

  • 200 g ziaren soi
  • woda

Wykonanie

  1. Soję zalej dużą ilością wody i odstaw na noc do namoczenia. Nie przekraczaj 12h, ponieważ mleko może wyjść zbyt kwaśne.
  2. Następnego dnia w garnku zagotuj 1500 ml wody.
  3. W międzyczasie zblenduj soję na w miarę gładką papkę.
  4. Przełóż soję do wrzącej wody i gotuj przez 10 minut. Uważaj, mleko może wykipieć.
  5. Odcedź na sitku wyłożonym gazą.

Mleko ryżowe

Najbardziej lekkostrawne spośród mlek roślinnych, najmniej alergizujące. Zawiera niewiele białka, witamin i minerałów.

Składniki

  • 1 szklanka ryżu
  • woda

Wykonanie

  1. Ryż wrzuć do wrzącej wody i gotuj aż do miękkości.
  2. Dodaj 750 ml wody. Zblenduj.
  3. Odcedź na sitku wyłożonym gazą. Jeśli mleko będzie zbyt gęste, dolej więcej wody.

Na koniec, jako ciekawostkę dodam, że w sklepach nigdy nie kupisz mleka roślinnego, a jedynie napój roślinny. Dlaczego? Unia Europejska nie pozwala na używanie nazwy „mleko” dla produktów, które nie pochodzą o samic ssaków, jednak przyjęło się, że roślinne zamienniki również nazywa się „mlekiem”.


Mogą Ci się spodobać

Najlepsze czekoladowe muffinki

Najlepsze czekoladowe muffinki

Gdybym miał do końca życia jeść jeden rodzaj słodyczy, to z pewnością byłby to domowe muffinki czekoladowe z tego przepisu. Kilka lat temu (może nawet z dziesięć…), co tydzień w sobotnie poranki, oglądałem jeden z kulinarnych programów Nigelli Lawson. Czy jest tutaj ktoś, kto nie kojarzy tej sympatycznej Brytyjki? Ja pokochałem ją od pierwszego wejrzenia. Pokochałem ją za ten […]

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Kukurydza głównie kojarzy się z pachnącym popcornem zajadanym podczas seansów filmowych. Dla niektórych jest to także dodatek do sałatek, ewentualnie pizzy. Dziś kukurydza gra główną rolę w słodko-pikantnym kremie z kukurydzy. Kukurydza przypomina mi dzieciństwo. Pamiętam, jak co roku z końcem sierpnia wsiadałem na rower i odwiedzałem pobliską plantację kukurydzy. Pałaszowałem w pośpiechu młodą, […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *