Domowe mleko roślinne: owsiane, kokosowe, sojowe, ryżowe

Domowe mleko roślinne: owsiane, kokosowe, sojowe, ryżowe

Mleko roślinne to bardzo dobra alternatywa dla mleka krowiego. Chociaż mleko krowie przypomina tylko z wyglądu, to posiada wiele zalet. Jest idealne dla osób z nietolerancją laktozy, dla osób z alergią na białka mleka krowiego i oczywiście dla wegan. Duży wybór mlek w sklepach pozwala zaspokoić każde podniebienie, jednak ich wadą jest dosyć wygórowana cena. Rozwiązaniem tego problemu jest domowe mleko roślinne.

Zawsze powtarzam, że najzdrowsze produkty i dania to te, które są przyrządzane własnoręcznie. Dlatego domowe mleko roślinne zawsze będzie lepsze od sklepowego, bo nie będzie zawierać konserwantów i będzie prawdziwym mlekiem a nie napojem z dodatkami, takimi jak stabilizatory i zagęszczacze (o niezdrowych dodatkach do żywności możesz przeczytać tutaj).

Przygotowanie domowego mleka roślinnego jest bardzo proste, a gotowy produkt możesz przechowywać w lodówce około 3 dni. Jeśli mleko się rozwarstwi – nie przejmuj się, nadal nadaje się do spożycia. Wystarczy je zamieszać.

Mleko owsiane

Bardzo delikatne w smaku, idealne to przyrządzania naleśników, owsianek.

Składniki

  • 100 g płatków owsianych
  • 750 ml wody

Wykonanie

  1. Płatki rozdrobnij w młynku do kawy lub blenderze.
  2. Przesyp do garnka i zalej gorącą wodą.
  3. Odstaw na godzinę, do napęcznienia.
  4. Odcedź na sitku wyłożonym gazą.

Mleko kokosowe

Bardzo dobre jako dodatek do kawy, ma przyjemny, kokosowy posmak. Zawiera dużo żelaza, a także magnez, cynk, potas, fosfor. Niestety jest dosyć kaloryczne – około 200 kcal/100 ml.

Składniki

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1 l wody

Wykonanie

  1. Wiórki kokosowe zalej wodą o temperaturze pokojowej i odstaw.
  2. Po kilku godzinach wiórki z wodą zagotuj, a następnie zblenduj.
  3. Odcedź na sitku wyłożonym gazą.

Mleko sojowe

Polecane dla osób walczących ze zbędnymi kilogramami. Mleko sojowe zawiera fitoestrogeny, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. U kobiet picie mleka sojowego zalecane jest w okresie menopauzalnym – uzupełnienie fitoestrogenów zmniejsza ryzyko otyłości i chorób serca.

Składniki

  • 200 g ziaren soi
  • woda

Wykonanie

  1. Soję zalej dużą ilością wody i odstaw na noc do namoczenia. Nie przekraczaj 12h, ponieważ mleko może wyjść zbyt kwaśne.
  2. Następnego dnia w garnku zagotuj 1500 ml wody.
  3. W międzyczasie zblenduj soję na w miarę gładką papkę.
  4. Przełóż soję do wrzącej wody i gotuj przez 10 minut. Uważaj, mleko może wykipieć.
  5. Odcedź na sitku wyłożonym gazą.

Mleko ryżowe

Najbardziej lekkostrawne spośród mlek roślinnych, najmniej alergizujące. Zawiera niewiele białka, witamin i minerałów.

Składniki

  • 1 szklanka ryżu
  • woda

Wykonanie

  1. Ryż wrzuć do wrzącej wody i gotuj aż do miękkości.
  2. Dodaj 750 ml wody. Zblenduj.
  3. Odcedź na sitku wyłożonym gazą. Jeśli mleko będzie zbyt gęste, dolej więcej wody.

Na koniec, jako ciekawostkę dodam, że w sklepach nigdy nie kupisz mleka roślinnego, a jedynie napój roślinny. Dlaczego? Unia Europejska nie pozwala na używanie nazwy “mleko” dla produktów, które nie pochodzą o samic ssaków, jednak przyjęło się, że roślinne zamienniki również nazywa się “mlekiem”.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 


Nie przegap nowości

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco ze wpisami na blogu!

Dzięki! Sprawdź pocztę i kliknij w link potwierdzający!