Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

Wielokrotnie pisałem, że jestem ogromnym fanem produktów wykonywanych w domu. Regularnie przygotowuję domowe tofu, robię mleka roślinne, zdarza mi się także piec domowe pieczywo. Dziś do kolekcji przepisów dołącza domowe masło orzechowe.

Produkty wytwarzane w domu mają tę zaletę, że są w 100% zdrowe – wiem co do nich dodaję i mogę być pewien, że nie znajdę szkodliwych dodatków, wzmacniaczy smaku, morza soli lub tony cukru.

Dodatkowo mogę swobodnie eksperymentować i zmieniać skład, by znaleźć połączenie, które najbardziej będzie odpowiadać moim kubkom smakowym.

Do wykonania domowego masła orzechowego potrzebujesz jedynie orzechów ziemnych, odrobiny soli i mocnego blendera kielichowego. Jeśli nie posiadasz takiego blendera, możesz użyć maszynki do mielenia i blendera ręcznego – więcej informacji znajdziesz na końcu wpisu.

Kupując orzechy, zwróć uwagę na to, czy są solone. Jeśli tak, może się okazać, że gotowe masło będzie zbyt słone, dlatego wybierz niesolone. Możesz wybrać orzechy prażone lub nie, jedne i drugie warto uprażyć w domu. Wydobędzie to z nich bogaty, orzechowy smak.

Możesz także kupić orzechy w łupinach, jednak wtedy dokładasz sobie dodatkowej pracy – musisz je obrać i oczyścić ze skórek, co dodatkowo wydłuża czas przygotowania masła.

Gotowe masło orzechowe możesz spożyć na wiele sposobów – na kanapce z bananem, w naleśnikach, z lodami, a także jako dodatek do wytrawnego dania – niedawno przygotowałem makaron soba z brokułem – bazą sosu było małso orzechowe – potrawa smakowała wspaniale! Kliknij tutaj, by zobaczyć przepis.

Domowe masło orzechowe

5 września 2017
: 10
: 20 min
: 10 min
: 30 min
: łatwy

Domowe masło orzechowe - zdrowy zamiennik dla sklepowego produktu.

By:

Składniki
  • 400 g orzechów arachidowych (ziemnych), niesolonych
  • sól (nieobowiązkowo)
Wykonanie
  • Krok 1 Przygotuj orzechy: wrzuć je na gorącą, suchą patelnię i praż przez 5-10 minut, często mieszając. Uważaj, by nie przypalić orzechów, bo masło wyjdzie gorzkie.
  • Krok 2 Ostudzone orzechy umieść w pojemniku blendera kielichowego. Blenduj na najwyższych obrotach. Na początku masa będzie osiadać na ściankach blendera. Zgarniaj ją łyżką w kierunku ostrza.
  • Krok 3 Blenduj orzechy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Pamiętaj o robieniu przerw, by nie spalić blendera.
  • Krok 4 Posól masło do smaku.

Wskazówki

  • gotowe masło orzechowe przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku. Zużyj je w ciągu miesiąca;
  • Jeśli nie posiadasz blendera kielichowego, masło orzechowe możesz przygotować za pomocą maszynki do mielenia oraz blendera ręcznego z kubkiem miksującym. Na początku orzechy przepuść kilkukrotnie (5-6 razy) przez maszynkę do mielenia. Następne zblenduj, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Modyfikacje przepisu

Jeśli znudzi Ci się tradycyjne masło orzechowe, możesz poeksperymentować z dodatkami. Sposób wykonania masła jest identyczny (przyprawy dodaj pod koniec blendowania). Poniżej prezentuję proponowane przeze mnie propozycje składników do wykonania domowego masła orzechowego:

  • 300 g orzechów ziemnych, 100 g orzechów laskowych, przyprawa korzenna do piernika, sól
  • 200 g orzechów ziemnych, 100 g nerkowców, 100 g słonecznika, sól
  • 300 g orzechów ziemnych, 100 g migdałów, kakao, sól
  • 400 g pistacji, sól

Możesz także drobno posiekać część orzechów i wymieszać je z gotowym masłem.


Mogą Ci się spodobać

Tagliatelle ze szpinakiem i pieczarkami

Tagliatelle ze szpinakiem i pieczarkami

Największym fanem szpinaku był marynarz Popeye – bohater komiksów i kreskówek, któremu szpinak dostarczał  nadludzkiej siły i energii do działań. Jednak na nim lista fanów się chyba kończy… Nie wiem dlaczego tak wiele osób nie lubi szpinaku. Być może kojarzy im się z niesmaczną, zieloną breją, podawaną w dzieciństwie do obiadu przez mamy lub babcie. Ja, o dziwo, […]

Makaron z pastą z oliwek i awokado

Makaron z pastą z oliwek i awokado

Bardzo często zdarza się, że po ciężkim dniu nie mam już ochoty na gotowanie… Wtedy sięgam po jeden ze sprawdzonych przepisów, dzięki którym mogę przygotować smaczny posiłek w kilka chwil. Na blogu pojawiło się już kilka takich dań, m.in. tagliatelle ze szpinakiem i pieczarkami, które można zrobić w 20 minut, czy stir-fry z brokułem i pieczarkami, którego przygotowanie zajmuje mniej niż 30 minut. Dziś […]



1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *