Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

Wielokrotnie pisałem, że jestem ogromnym fanem produktów wykonywanych w domu. Regularnie przygotowuję domowe tofu, robię mleka roślinne, zdarza mi się także piec domowe pieczywo. Dziś do kolekcji przepisów dołącza domowe masło orzechowe.

Produkty wytwarzane w domu mają tę zaletę, że są w 100% zdrowe – wiem co do nich dodaję i mogę być pewien, że nie znajdę szkodliwych dodatków, wzmacniaczy smaku, morza soli lub tony cukru.

Dodatkowo mogę swobodnie eksperymentować i zmieniać skład, by znaleźć połączenie, które najbardziej będzie odpowiadać moim kubkom smakowym.

Do wykonania domowego masła orzechowego potrzebujesz jedynie orzechów ziemnych, odrobiny soli i mocnego blendera kielichowego. Jeśli nie posiadasz takiego blendera, możesz użyć maszynki do mielenia i blendera ręcznego – więcej informacji znajdziesz na końcu wpisu.

Kupując orzechy, zwróć uwagę na to, czy są solone. Jeśli tak, może się okazać, że gotowe masło będzie zbyt słone, dlatego wybierz niesolone. Możesz wybrać orzechy prażone lub nie, jedne i drugie warto uprażyć w domu. Wydobędzie to z nich bogaty, orzechowy smak.

Możesz także kupić orzechy w łupinach, jednak wtedy dokładasz sobie dodatkowej pracy – musisz je obrać i oczyścić ze skórek, co dodatkowo wydłuża czas przygotowania masła.

Gotowe masło orzechowe możesz spożyć na wiele sposobów – na kanapce z bananem, w naleśnikach, z lodami, a także jako dodatek do wytrawnego dania – niedawno przygotowałem makaron soba z brokułem – bazą sosu było małso orzechowe – potrawa smakowała wspaniale! Kliknij tutaj, by zobaczyć przepis.

Domowe masło orzechowe

Zdrowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

Składniki

  • 400 g orzechów arachidowych (ziemnych), niesolonych
  • sól (nieobowiązkowo)

Wykonanie

  1. Przygotuj orzechy: wrzuć je na gorącą, suchą patelnię i praż przez 5-10 minut, często mieszając. Uważaj, by nie przypalić orzechów, bo masło wyjdzie gorzkie.
  2. Ostudzone orzechy umieść w pojemniku blendera kielichowego. Blenduj na najwyższych obrotach. Na początku masa będzie osiadać na ściankach blendera. Zgarniaj ją łyżką w kierunku ostrza.
  3. Blenduj orzechy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Pamiętaj o robieniu przerw, by nie spalić blendera.
  4. Posól masło do smaku.

Wskazówki

  • gotowe masło orzechowe przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku. Zużyj je w ciągu miesiąca;
  • Jeśli nie posiadasz blendera kielichowego, masło orzechowe możesz przygotować za pomocą maszynki do mielenia oraz blendera ręcznego z kubkiem miksującym. Na początku orzechy przepuść kilkukrotnie (5-6 razy) przez maszynkę do mielenia. Następne zblenduj, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Modyfikacje przepisu

Jeśli znudzi Ci się tradycyjne masło orzechowe, możesz poeksperymentować z dodatkami. Sposób wykonania masła jest identyczny (przyprawy dodaj pod koniec blendowania). Poniżej prezentuję proponowane przeze mnie propozycje składników do wykonania domowego masła orzechowego:

  • 300 g orzechów ziemnych, 100 g orzechów laskowych, przyprawa korzenna do piernika, sól
  • 200 g orzechów ziemnych, 100 g nerkowców, 100 g słonecznika, sól
  • 300 g orzechów ziemnych, 100 g migdałów, kakao, sól
  • 400 g pistacji, sól

Możesz także drobno posiekać część orzechów i wymieszać je z gotowym masłem.

Jeśli przyrządzisz domowe masło orzechowe, koniecznie się pochwal – podziel się zdjęciem na Facebooku lub Instagramie (nie zapomnij mnie oznaczyć @vegantastepl – wtedy zobaczę Twoje zdjęcie).



1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Pin It on Pinterest