Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Domowy krem à la Nutella

Domowy krem à la Nutella

Większość z nas uwielbia pyszny, słodki orzechowy krem, który można kupić w każdym markecie. Mistrzowie potrafią wyjadać go łyżeczkami wprost ze słoiczka! Niestety w sieci krążą informacje o tym, że słynny krem zawiera morze cukru i niezdrowy olej palmowy, a samych orzechów jest jak na lekarstwo!

Poszukując zdrowej alternatywy, wypróbowałem już wiele przepisów – od takich z awokado, po takie z daktylami. Niestety żaden nie smakował choćby podobnie do oryginału. Po wielu bardziej lub mniej udanych próbach powstał ten przepis – najlepszy i najwspanialszy.

Krem z proponowanego przeze mnie przepisu smakuje i pachnie bardziej orzechowo – po prostu można się zakochać! Warto wspomnieć także, że domowa wersja jest zdrowsza – nie zawiera żadnych niepotrzebnych substancji. Dodam także, że krem nie jest tak gładki jak oryginał, ale w żaden sposób nie przeszkadza to w jego konsumpcji.

Nie będę przedłużać, czas na przepis!

Domowy krem orzechowy

4 stycznia 2018
: 10
: 25 min
: 10 min
: 35 min
: łatwy

Zdrowy orzechowy krem - idealny zamiennik sklepowych produktów!

By:

Składniki
  • 1 kg niełuskanych orzechów laskowych / 300-350 g łuskanych
  • 40 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżki ksylitolu (ewentualnie cukru)
  • kilka łyżek mleka roślinnego / krowiego / wody
Wykonanie
  • Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • Krok 2 Wyłuskane orzechy rozłóż na blasze i praż w piekarniku przez 10-15 minut. Uważaj, by ich nie spalić!
  • Krok 3 Gdy orzechy ostygną, obierz je z brązowych skórek: weź garść orzechów i pocieraj nimi między dłońmi. Możesz także użyć bawełnianej ściereczki (ściereczka później będzie do wyrzucenia!).
  • Krok 4 Orzechy zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Czynność powtórz kilka-kilkanaście razy. Podczas mielenia stopniowo dodawaj czekoladę, kakao, ksylitol i mleko/wodę, do uzyskania pożądanego smaku i gęstości.

Nie przejmuj się, jeśli nie uda Ci się dokładnie oczyścić orzechów – niewielka ilość brązowych skórek nie wpłynie na smak kremu; Krem przechowuj w lodówce – maksymalnie 7 dni.


Mogą Ci się spodobać

Fit ciasteczka amarantusowe

Fit ciasteczka amarantusowe

Ciasteczka mają chrupiącą skórkę i miękki środek, który lekko rozpływa się w ustach. W smaku wyraźnie czuć banana, który świetnie komponuje się z delikatnym smakiem wiórków kokosowych, a amarantus nadaje całości lekko orzechowy posmak.

Bananowe muffinki z czekoladą

Bananowe muffinki z czekoladą

Staram się jeść zdrowo, jednak czasem przychodzą takie dni, że mam ochotę zgrzeszyć i zjeść coś niezdrowego. Uważam, że lepiej przygotować własnoręcznie coś pełnego pustych kalorii, niż kupować gotowe, wysoko przetworzone produkty. Wtedy mam pewność tego, co znajduje się w środku – nie zjem żadnego dodatku, którego nazwy nie potrafię wymówić. Gdy ostatnim razem […]



8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *