Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Domowy krem à la Nutella

Domowy krem à la Nutella

Większość z nas uwielbia pyszny, słodki orzechowy krem, który można kupić w każdym markecie. Mistrzowie potrafią wyjadać go łyżeczkami wprost ze słoiczka! Niestety w sieci krążą informacje o tym, że słynny krem zawiera morze cukru i niezdrowy olej palmowy, a samych orzechów jest jak na lekarstwo!

Poszukując zdrowej alternatywy, wypróbowałem już wiele przepisów – od takich z awokado, po takie z daktylami. Niestety żaden nie smakował choćby podobnie do oryginału. Po wielu bardziej lub mniej udanych próbach powstał ten przepis – najlepszy i najwspanialszy.

Krem z proponowanego przeze mnie przepisu smakuje i pachnie bardziej orzechowo – po prostu można się zakochać! Warto wspomnieć także, że domowa wersja jest zdrowsza – nie zawiera żadnych niepotrzebnych substancji. Dodam także, że krem nie jest tak gładki jak oryginał, ale w żaden sposób nie przeszkadza to w jego konsumpcji.

Nie będę przedłużać, czas na przepis!

Domowy krem orzechowy

4 stycznia 2018
: 10
: 25 min
: 10 min
: 35 min
: łatwy

Zdrowy orzechowy krem - idealny zamiennik sklepowych produktów!

By:

Składniki
  • 1 kg niełuskanych orzechów laskowych / 300-350 g łuskanych
  • 40 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżki ksylitolu (ewentualnie cukru)
  • kilka łyżek mleka roślinnego / krowiego / wody
Wykonanie
  • Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • Krok 2 Wyłuskane orzechy rozłóż na blasze i praż w piekarniku przez 10-15 minut. Uważaj, by ich nie spalić!
  • Krok 3 Gdy orzechy ostygną, obierz je z brązowych skórek: weź garść orzechów i pocieraj nimi między dłońmi. Możesz także użyć bawełnianej ściereczki (ściereczka później będzie do wyrzucenia!).
  • Krok 4 Orzechy zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Czynność powtórz kilka-kilkanaście razy. Podczas mielenia stopniowo dodawaj czekoladę, kakao, ksylitol i mleko/wodę, do uzyskania pożądanego smaku i gęstości.

Nie przejmuj się, jeśli nie uda Ci się dokładnie oczyścić orzechów – niewielka ilość brązowych skórek nie wpłynie na smak kremu; Krem przechowuj w lodówce – maksymalnie 7 dni.


Mogą Ci się spodobać

Zdrowe ciasto z ciecierzycy z czekoladą

Zdrowe ciasto z ciecierzycy z czekoladą

Niedawno opublikowany przepis na ciastka z ciecierzycy cieszy się ogromnym zainteresowaniem, więc zdecydowałem się na kolejny eksperyment z tym strączkiem. Planowałem zrobić pyszne batoniki z ciecierzycy, ale (jak to ja) zmieniłem zdanie i przygotowałem fit ciasto z ciecierzycy. Ostatnio dużo eksperymentuję ze zdrowymi słodyczami – kilka dni temu opublikowałem przepis na kokosowe kulki mocy (warto go wypróbować […]

Czekoladowy krem z czerwonej fasoli

Czekoladowy krem z czerwonej fasoli

Dzisiaj odrobina szczerości – lubię objadać się słodyczami. Z pewnością nie jestem jedyny! 😉 Jednak jak wszyscy dobrze wiedzą, słodycze do najzdrowszych nie należą – nie bez powodu nazywa się je „pustymi kaloriami”, bo nie dostarczają nic, oprócz przyjemności. Swoją drogą szkoda, że stwierdzenie „puste kalorie” nie oznacza, że coś nie ma kalorii… Ale do sedna – dziś […]



8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *