Dlaczego weganie nie jedzą miodu?

Dlaczego weganie nie jedzą miodu?

Miód – gęsta, żółta ciecz o charakterystycznym zapachu i smaku. Idealny dodatek do jesiennej herbaty i pysznych ciast. Cudowne właściwości prozdrowotne, bogactwo makroelementów i witamin. Plusów spożywania miodu jest wiele, więc nasuwa się pytanie: dlaczego weganie nie jedzą miodu?

Jak powstaje miód?

Na samym początku pszczoła zwiadowca wylatuje z ula w celu lokalizacji roślin, które będą źródłem nektaru (lub spadzi). Pszczoła pobiera próbkę takiego nektaru i wraca z nim do ula. Po powrocie informuje (poprzez specjalny taniec) pszczoły zbieraczki o tym, gdzie znajduje się nektar, ile go jest, oraz jaka jest jego jakość.

Następnie pszczoły zbieraczki wylatują z ula do miejsca wskazanego przez pszczołę zwiadowcę, pobierają nektar z kwiatów i trzymają go w swoim ciele, w specjalnym zbiorniczku zwanym wolem miodowym. Po powrocie do ula nektar jest przekazywany pszczołom robotnicom.

Nektar, który trafia do ula składowany jest w plastrach, jednak nie przypomina on jeszcze miodu. Pszczoły robotnice przenoszą go pomiędzy komórkami plastra, wzbogacając go o enzymy. Cały proces na ma celu usunięcie nadmiaru wody i trwa on kilka dni. Po tym czasie miód zostaje złożony w komórce, a komórka zostaje zabezpieczona woskowym zasklepem – ma to na celu ochronę miodu przed zepsuciem się. Tak przygotowany miód może być przechowywany w ulu przez kilka kolejnych miesięcy.

Następnie miód jest pobierany przez pszczelarzy. Musi zostać on odwirowany i oczyszczony, dopiero po tych czynnościach nadaje się do sprzedaży.

Dlaczego nie warto jeść miodu?

Porównując dawne procesy przygotowywania miodu do sprzedaży i aktualne można zauważyć jedno: sprzedawcy robią wszystko, by zyski były jak największe. Podczas miodobrania pszczoły są wyrzucane z ula poprzez użycie dymu lub potrząsanie ulem. Już wtedy część pszczół ginie.

Bardzo często pszczołom zabiera się cały miód (odbierając im zapasy na zimę), co powoduje, że umierają one z głodu. Dla pszczelarzy tańsze jest założenie nowej kolonii, niż dbanie o starą.

Ponadto, nie wszystkie komórki w plastrze miodu zawierają miód – w niektórych znajdują się larwy, które giną podczas procesu odwirowywania.

Dodam także, że miód nie jest nam niezbędny, by przeżyć; za to pszczołom – wprost przeciwnie.

Dlaczego pszczoły są ważne?

Pszczoły miodne zapylają większość roślin. To dzięki nim możesz cieszyć się smacznymi owocami – jabłkami, malinami, czereśniami. Niestety ze względu za stosowanie środków ochrony roślin pszczoły masowo giną – owadobójcze substancje powodują u pszczół dezorientację, a w efekcie końcowym śmierć. Dodatkowo wykorzystywanie pszczół do produkcji miodu przyczynia się do ich wymierania.

Karol Darwin powiedział kiedyś:

Kiedy pszczoła zniknie z powierzchni Ziemi, człowiekowi pozostaną już tylko cztery lata życia. Skoro nie będzie pszczół, nie będzie też zapylania. Zabraknie więc roślin, potem zwierząt, wreszcie przyjdzie kolej na człowieka…

Gdy następnym razem nabierzesz miód na łyżkę, pomyśl, że jedna pszczoła produkuje w ciągu całego swojego życia tylko pół łyżeczki miodu.

Jak mogę pomóc?

Oprócz rezygnacji ze spożywania miodu możesz przyłączyć się do akcji mających na celu pomoc pszczołom. Co roku Greenpeace prowadzi akcję Adoptuj Pszczołę – za jedyne 2 złote możesz wirtualnie zaadoptować pszczołę. Zebrane pieniądze zostają przeznaczone na budowę pszczelich hoteli oraz badania nad pszczołami miodnymi i dziko żyjącymi.

Akcja Adoptuj Pszczołę jest prowadzona jesienią. Z pewnością będę o tym pisać na swoim fanpage’u. Jeśli chcesz otrzymać informację o starcie akcji, polub mój fanpage.

Zamienniki miodu

Istnieje wiele smacznych alternatyw dla miodu. Najpopularniejszą jest syrop z agawy, który jest gęsty jak miód i ma złocistobrązowy kolor. W smaku jest nieco karmelowy (intensywność smaku zależy od jego koloru – im ciemniejszy, tym bardziej wyczuwalny smak).

Warto wspomnieć także o miodzie gruszowym, który tak naprawdę jest zagęszczonym sokiem z gruszek. Łatwy do przygotowania w domu – idealnie zastąpi miód.

W sklepach dostępny jest także sztuczny miód, który smakuje i pachnie niemal identycznie jak naturalny. Taki miód warto stosować tam, gdzie ważny jest miodowy posmak – czyli na przykład podczas pieczenia pierniczków.

Wszystkich produktów możesz używać jako zamienników miodu i białego cukru. O zdrowych zamiennikach cukru możesz przeczytać w tym wpisie – zapraszam serdecznie!



2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 


Nie przegap nowości

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco ze wpisami na blogu!

Dzięki! Sprawdź pocztę i kliknij w link potwierdzający!