Dietetyczne ciasteczka owsiane

Dietetyczne ciasteczka owsiane

Jednym z wielu problemów osób na diecie są słodycze. Bardzo łatwo ulec pokusie i spałaszować coś słodkiego i bardzo kalorycznego. Dlatego postanowiłem przygotować dietetyczne ciasteczka owsiane, które są idealną propozycją dla osób dbających o linię.

Ciasteczka z poniższego przepisu nie zawierają cukru (zastąpiłem go ksylitolem, który ma prawie o połowę mniej kalorii, ma dużo niższy indeks glikemiczny niż biały cukier, więc nie powoduje skoków insuliny we krwi, a ponadto zapobiega próchnicy zębów). Do masy nie dodałem żadnego tłuszczu, więc dodatkowo obniżyłem ilość kalorii w jednym ciastku.

Ciasteczka są miękkie i pachnące, idealne do spożycia jako drugie śniadanie lub dodatek do popołudniowej kawy. Ciastka mogą być przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku przez okres kilku dni.

Dietetyczne ciasteczka owsiane

Dietetyczne ciasteczka owsiane (24 sztuki)

Składniki

  • 4 małe banany
  • 1,5 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych!)
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • duża szczypta cynamonu
  • 200 g ulubionych bakalii (u mnie 100 g skórki pomarańczowej oraz 100 g skórki żurawiny)

Wykonanie

  1. Banany zblenduj z sokiem z cytryny na gładką masę (możesz także dobrze rozgnieść je widelcem). Dodaj płatki owsiane i odstaw na 10 minut.
  2. Bakalie pokrój na mniejsze kawałki (ja kroiłem tylko żurawinę).
  3. Do bananów dodaj mąkę owsianą, ksylitol, proszek do pieczenia, cynamon oraz bakalie. Dokładnie wymieszaj.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  5. Nabierz łyżkę masy i uformuj z niej kulę a następnie spłaszcz. Ciasteczka umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj niewielkie odstępy (około 1 cm).
  6. Piecz przez 15-20 minut. Smacznego!

Wskazówki

  • Jeśli nie posiadasz mąki owsianej, możesz zmielić płatki owsiane na pył w młynku do kawy lub blenderze;
  • Przepis możesz dodatkowo “odchudzić” poprzez zamoczenie kandyzowanych bakalii w wodzie – w ten sposób wypłuczesz przynajmniej część cukru, który jest dodawany do owoców;
  • przed formowaniem ciastek warto zwilżyć dłonie wodą – masa nie będzie się przyklejać do dłoni.



8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 


NIE PRZEGAP NOWOŚCI
Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco ze wpisami na blogu!
ZAPISZ MNIE
close-link