Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Dietetyczna pizza – bez sera, bez sosu pomidorowego

Dietetyczna pizza – bez sera, bez sosu pomidorowego

Wczoraj we wpisie Pizza po polsku – 7 porad jak spieprzyć klasyczne danie pisałem o błędach popełnianych przez pizzerie. Obiecałem też, że pojawi się przepis na pizzę. Oto i on – dietetyczna pizza!

Mimo niewielkiej ilości składników moja pizza jest smaczna i przede wszystkim zdrowa. Pachnie cudownie i zapełnia żołądek na długi czas!

Ciężko określić mi ilość porcji, które wyjdą z przepisu – ja sam zjadłem całą tę pizzę i byłem pełny ? Jednak wydaje mi się, że dwie osoby się nie najedzą. Jeśli danie ma być dla więcej niż jednej osoby – zwiększ ilość składników.

Dietetyczna pizza

Składniki

Ciasto

  • 1 niepełna szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatki

  • pomidory suszone na słońcu (około 7 sztuk)
  • 3 plastry cebuli
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1 ząbek czosnku
  • suszone zioła (u mnie bazylia)
  • oliwa z oliwek

Wykonanie

  1. Przygotuj ciasto: drożdże rozpuść w ciepłej wodzie i odstaw. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, sól i łyżkę oliwy. Zagnieć ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
  2. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. W międzyczasie możesz przygotować dodatki: pomidory pokrój na mniejsze kawałki, cebulę pokrój w piórka, a czosnek na plasterki.
  3. Wyrośnięte ciasto ugnieć, by pozbyć się powietrza i rozwałkuj na okrągły placek. Zawiń brzegi i posmaruj odrobiną oliwy. Wstaw do piekarnika i podpiekaj przez 5 minut.
  4. Podpieczone ciasto wyciągnij, ułóż dodatki: pomidory, cebulę, czosnek i kukurydzę i skrop oliwą. Włóż do piekarnika i piecz przez 8 minut.
  5. Wyciągnij pizzę, skrop oliwą, posyp suszonymi ziołami i ponownie włóż do piekarnika – tym razem na 5 minut.
  6. Pizza gotowa – smacznego!

Mogą Ci się spodobać

Focaccia z suszonymi pomidorami

Focaccia z suszonymi pomidorami

Focaccia to chyba najlepsze pieczywo na świecie! Prosty przepis, który zawsze się udaje – puszyste, aromatyczne ciasto i ulubione dodatki – dziś suszone pomidory. Najlepiej smakuje na ciepło, choć na zimno również jest dobra. Mógłbym jeść ją codziennie, bo jest wyśmienita! Poniższy przepis ma w sobie tę zaletę, że można go dowolnie modyfikować. […]

Pieczone warzywa korzeniowe

Pieczone warzywa korzeniowe

Lubię proste przepisy. Niewiele pracy, dużo smaku – sytuacja idealna. Jednym z takich przepisów jest przepis na pieczone warzywa korzeniowe. Pieczone buraki, cebula, marchewka – to moje ulubione trio. A do smaku, żeby nie było nudno, pieczone ziemniaki, czosnek, pietruszka, bataty, seler – im więcej warzyw, tym lepiej. Aromat niosący się po całym domu […]



8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *