Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Daktylowe batoniki z amarantusem

Daktylowe batoniki z amarantusem

Lato zbliża się wielkimi krokami. A razem z latem urlopy i wakacje, na których wiele osób chce wyglądać jak najlepiej.

Ludzie katują się przeróżnymi dietami, odmawiając sobie prawie wszystkiego… A pokusy czają się gdzie okiem sięgnąć. Czekolada schowana głęboko w szafce, lody w zamrażarce, cukierki na najwyższej półce w kuchni. Dla niektórych taka pokusa jest nie do pokonania i jeden cukierek „w nagrodę” wystarczy, by zjeść ich później całą garść i zaprzepaścić całą dietę.

Ale po co rezygnować ze słodyczy, skoro można jeść ich zdrowe zamienniki? Wystarczy przygotować ciasteczka z ciecierzycy (przysięgam, w ogóle nie czuć w nich cieciorki) lub ciasteczka amarantusowe. Można także wypróbować poniższy przepis na daktylowe batoniki.

Jak sama nazwa wskazuje, głównym składnikiem batoników są daktyle – bogate w błonnik (więc idealne na diecie), witaminy i związki mineralne. Kolejny składnik – amarantus – również zawiera błonnik, a także skwaleny, które mają działanie anty- i de-oksydacyjne.

Daktylowe batoniki przygotowuje się bardzo szybko – wystarczy zmielić daktyle z masłem orzechowym i wiórkami kokosowymi, dodać amarantus i pokroić – batoniki gotowe! Zero czekania, zero pieczenia! A efekt jest niesamowity… Słodycz daktyli i orzechowy smak dzięki amarantusowi i masłu orzechowemu – niebo w gębie!

Daktylowe batoniki z amarantusem

31 maja 2018
: 18
: 20 min
:
: 20 min
: łatwy

Daktylowe batony z amarantusem - zdrowa, słodka przekąska.

By:

Składniki
  • 300 g suszonych daktyli
  • 100 g prażonych orzechów ziemnych bez soli
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki amarantusa ekspandowanego
Wykonanie
  • Krok 1 Daktyle, orzechy oraz wiórki zmiel w maszynce lub zblenduj na gładką masę.
  • Krok 2 Do daktylowej masy wsyp amarantus i wyrób w dłoniach, by masa była jednolita.
  • Krok 3 Rozwałkuj na pożądaną grubość (u mnie niecały 1 cm) i potnij na prostokąty lub w inne kształty.
  • Krok 4 Batoniki przełóż papierem do pieczenia i przechowuj w lodówce.

Mogą Ci się spodobać

Pudding z tapioki z czereśniami

Pudding z tapioki z czereśniami

Po przepysznych przepisach na czekoladowy krem z fasoli, daktylowe batoniki i ciasteczka z ciecierzycy czas na nieco bardziej sezonowy przepis – pudding z tapioki. Sezonowy, bo wykorzystałem aktualnie dostępne owoce, chociaż pudding z tapioki można przygotować także zimą (używając mrożonych truskawek, malin, czereśni czy wiśni). Tapioka to rodzaj skrobi otrzymywany podczas procesu mielenia manioku – […]

Czekoladowy krem z czerwonej fasoli

Czekoladowy krem z czerwonej fasoli

Dzisiaj odrobina szczerości – lubię objadać się słodyczami. Z pewnością nie jestem jedyny! 😉 Jednak jak wszyscy dobrze wiedzą, słodycze do najzdrowszych nie należą – nie bez powodu nazywa się je „pustymi kaloriami”, bo nie dostarczają nic, oprócz przyjemności. Swoją drogą szkoda, że stwierdzenie „puste kalorie” nie oznacza, że coś nie ma kalorii… Ale do sedna – dziś […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *