Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Daktylowe batoniki z amarantusem

Daktylowe batoniki z amarantusem

Lato zbliża się wielkimi krokami. A razem z latem urlopy i wakacje, na których wiele osób chce wyglądać jak najlepiej.

Ludzie katują się przeróżnymi dietami, odmawiając sobie prawie wszystkiego… A pokusy czają się gdzie okiem sięgnąć. Czekolada schowana głęboko w szafce, lody w zamrażarce, cukierki na najwyższej półce w kuchni. Dla niektórych taka pokusa jest nie do pokonania i jeden cukierek „w nagrodę” wystarczy, by zjeść ich później całą garść i zaprzepaścić całą dietę.

Ale po co rezygnować ze słodyczy, skoro można jeść ich zdrowe zamienniki? Wystarczy przygotować ciasteczka z ciecierzycy (przysięgam, w ogóle nie czuć w nich cieciorki) lub ciasteczka amarantusowe. Można także wypróbować poniższy przepis na daktylowe batoniki.

Jak sama nazwa wskazuje, głównym składnikiem batoników są daktyle – bogate w błonnik (więc idealne na diecie), witaminy i związki mineralne. Kolejny składnik – amarantus – również zawiera błonnik, a także skwaleny, które mają działanie anty- i de-oksydacyjne.

Daktylowe batoniki przygotowuje się bardzo szybko – wystarczy zmielić daktyle z masłem orzechowym i wiórkami kokosowymi, dodać amarantus i pokroić – batoniki gotowe! Zero czekania, zero pieczenia! A efekt jest niesamowity… Słodycz daktyli i orzechowy smak dzięki amarantusowi i masłu orzechowemu – niebo w gębie!

Daktylowe batoniki z amarantusem

31 maja 2018
: 18
: 20 min
:
: 20 min
: łatwy

Daktylowe batony z amarantusem - zdrowa, słodka przekąska.

By:

Składniki
  • 300 g suszonych daktyli
  • 100 g prażonych orzechów ziemnych bez soli
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki amarantusa ekspandowanego
Wykonanie
  • Krok 1 Daktyle, orzechy oraz wiórki zmiel w maszynce lub zblenduj na gładką masę.
  • Krok 2 Do daktylowej masy wsyp amarantus i wyrób w dłoniach, by masa była jednolita.
  • Krok 3 Rozwałkuj na pożądaną grubość (u mnie niecały 1 cm) i potnij na prostokąty lub w inne kształty.
  • Krok 4 Batoniki przełóż papierem do pieczenia i przechowuj w lodówce.

Mogą Ci się spodobać

Smażona kasza jęczmienna z suszonymi pomidorami

Smażona kasza jęczmienna z suszonymi pomidorami

Są takie dni, że po prostu nie chce mi się stać w kuchni i przygotowywać posiłków, jednak nie chcę też raczyć się gotowcami nafaszerowanymi chemicznymi polepszaczami. W takie dni idę na kompromis – przygotowuję posiłki, które nie są bardzo pracochłonne. Jakiś czas temu miałem właśnie taki dzień i przygotowałem smażoną kaszę jęczmienną z suszonymi pomidorami. Połączenie […]

Zdrowe ciasto z ciecierzycy z czekoladą

Zdrowe ciasto z ciecierzycy z czekoladą

Niedawno opublikowany przepis na ciastka z ciecierzycy cieszy się ogromnym zainteresowaniem, więc zdecydowałem się na kolejny eksperyment z tym strączkiem. Planowałem zrobić pyszne batoniki z ciecierzycy, ale (jak to ja) zmieniłem zdanie i przygotowałem fit ciasto z ciecierzycy. Ostatnio dużo eksperymentuję ze zdrowymi słodyczami – kilka dni temu opublikowałem przepis na kokosowe kulki mocy (warto go wypróbować […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *