Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Dahl na mleku kokosowym

Dahl na mleku kokosowym

Na obiad znów miał być makaron z sosem pomidorowym. Ale ile można jeść jedno i to samo? Nawet najlepsze dania kiedyś muszą się znudzić…

I właśnie ta nuda w kuchni spowodowała, że powstał cudowny dahl na mleku kokosowym. Smakuje naprawdę obłędnie!

Dahl (w Polsce używa się także nazwy Dal) to indyjskie danie, którego bazą jest soczewica. W zależności od upodobań może być zupą lub gulaszem. Nie ma jednego, ścisłego przepisu na Dal – może być pikantny lub łagodny, z czerwoną soczewicą lub zieloną, co kto lubi!

Moja wersja jest bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi kminu rzymskiego. Pikantności dodaje papryka chili, jednak danie nie jest bardzo ostre, dodatkowo mleko kokosowe łagodzi jego smak. Dahl przygotowałem w postaci gęstego gulaszu i podałem z brązowym ryżem. Dal może być spożywany z chlebkami naan.

Potrawa jest prosta i szybka w wykonaniu – mi jej przygotowanie zajęło 30 minut. Muszę także przyznać, że Dahl lepiej smakuje, gdy jest odgrzewany – jak dobry, polski bigos 🙂 Danie jest bardzo sycące, z trudem zmieściłem mus czekoladowy na deser (przepis na mus znajdziesz tutaj). Koniec gadania, czas na przepis na dal na mleku kokosowym!

Dahl na mleku kokosowym

10 sierpnia 2017
: 3
: 5 min
: 35 min
: 40 min
: łatwy

Dahl na mleku kokosowym - indyjskie danie w Twojej kuchni!

By:

Składniki
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1/2 szklanki zielonej soczewicy
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 1 cm imbiru
  • 1 łyżka oleju kokosowego
Wykonanie
  • Krok 1 W garnku rozgrzej olej. Podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz starty imbir.
  • Krok 2 Gdy cebula stanie się szklista, wsyp przyprawy i krótko podsmaż (około 30 sekund).
  • Krok 3 Dodaj obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory, zieloną soczewicę oraz warzywny bulion. Gotuj na małym ogniu.
  • Krok 4 Po 10 minutach dodaj czerwoną soczewicę i gotuj tak długo, aż soczewica zacznie się rozpadać.
  • Krok 5 Na koniec dodaj mleko kokosowe i gotuj jeszcze przez kilka minut. Smacznego!

Wskazówki

  • Gotującą się soczewicę należy często mieszać – może łatwo się przypalić;
  • W razie potrzeby, podczas gotowania soczewicy, dolewaj niewielkie ilości wody;
  • Danie podawaj z chlebkami naan lub ugotowanym ryżem.

Mogą Ci się spodobać

Pieczone warzywa korzeniowe

Pieczone warzywa korzeniowe

Lubię proste przepisy. Niewiele pracy, dużo smaku – sytuacja idealna. Jednym z takich przepisów jest przepis na pieczone warzywa korzeniowe. Pieczone buraki, cebula, marchewka – to moje ulubione trio. A do smaku, żeby nie było nudno, pieczone ziemniaki, czosnek, pietruszka, bataty, seler – im więcej warzyw, tym lepiej. Aromat niosący się po całym domu […]

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Kukurydza głównie kojarzy się z pachnącym popcornem zajadanym podczas seansów filmowych. Dla niektórych jest to także dodatek do sałatek, ewentualnie pizzy. Dziś kukurydza gra główną rolę w słodko-pikantnym kremie z kukurydzy. Kukurydza przypomina mi dzieciństwo. Pamiętam, jak co roku z końcem sierpnia wsiadałem na rower i odwiedzałem pobliską plantację kukurydzy. Pałaszowałem w pośpiechu młodą, […]



10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *