Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Czosnkowa pasta z białej fasoli

Czosnkowa pasta z białej fasoli

Mistrzyni kanapek, na równi z hummusem, pastą z groszkupastą z pieczonej papryki, najlepsza ze świeżym, chrupiącym, jeszcze ciepłym pieczywem – czosnkowa pasta z białej fasoli.

Pasta z fasoli to żadne odkrycie – w sieci można znaleźć wiele przepisów na pastę z fasoli z pieczonym czosnkiem, natomiast ja proponuję jej mocniejszą wersję ze świeżym czosnkiem. Ze względu na charakterystyczny zapach świeżego czosnku do pasty dorzuciłem sporo natki pietruszki – dzięki niej można łatwo pozbyć się zapachu czosnku z ust.

Przepis na pastę z białej fasoli jest banalnie prosty – wystarczy zblendować wszystkie składniki 🙂 Zawsze przygotowuję go „na oko” – do puszki fasoli dorzucam 3-5 ząbków czosnku, w zależności od tego, jak mocny efekt chcę osiągnąć. Do tego spora porcja oleju lub oliwy z oliwek – ja mieszam jeden tłuszcz z drugim – według mnie sama oliwa zbyt bardzo tłumi smak czosnku. Świeża natka pietruszki – według uznania, sól, pieprz i pasta z fasoli gotowa!

Czosnkowa pasta z białej fasoli

30 września 2018
: 8
: 10 min
:
: 10 min
: łatwy

Pasta z fasoli idealnie sprawdza się jako dodatek do świeżego, chrupiącego pieczywa.

By:

Składniki
  • 1 puszka białej fasoli
  • 3-5 ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek lub olej
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Wykonanie
  • Krok 1 Fasolę odcedź na sicie i dokładnie wypłucz.
  • Krok 2 Do miski przełóż fasolę i czosnek, zblenduj na gładką pastę.
  • Krok 3 Ciągle blendując, dolewaj olej/oliwę, aż do momentu uzyskania ulubionej konsystencji.
  • Krok 4 Do pasty dodaj natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem.

Mogą Ci się spodobać

Doskonałe smażone falafele

Doskonałe smażone falafele

Falafele to chyba najpopularniejsze niemięsne danie – znane zarówno przez wegan, wegetarian, jak i mięsożerców. Dziś przedstawiam przepis na klasyczne, smażone falafele, doskonałe w każdym calu. Ciecierzyca to zdecydowanie mój ulubiony strączek. Z niej powstaje przepyszny hummus, który często towarzyszy moim śniadaniom. Z ciecierzycy można także przygotować węgierskie leczo, które smakuje wyśmienicie. Ciecierzyca to także podstawowy składnik przepysznych […]

Ajvar z opalanych warzyw

Ajvar z opalanych warzyw

Na Węgrzech papryka jest bardzo popularna – szczególnie było to widać w Nagyvásárcsarnok, czyli budapesztańskim targu spożywczym. W ogromnej hali znajdowało się mnóstwo małych stoisk – na parterze głównie z jedzeniem, a na piętrze z ubraniami i wszelakimi pamiątkami. Na każdym, dosłownie każdym stoisku spożywczym można było kupić paprykę w przeróżnej postaci – suszoną, sproszkowaną, marynowaną, kremy, […]



1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *