Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Czekoladowy krem z czerwonej fasoli

Czekoladowy krem z czerwonej fasoli

Dzisiaj odrobina szczerości – lubię objadać się słodyczami. Z pewnością nie jestem jedyny! 😉

Jednak jak wszyscy dobrze wiedzą, słodycze do najzdrowszych nie należą – nie bez powodu nazywa się je „pustymi kaloriami”, bo nie dostarczają nic, oprócz przyjemności. Swoją drogą szkoda, że stwierdzenie „puste kalorie” nie oznacza, że coś nie ma kalorii…

Ale do sedna – dziś proponuję czekoladowy mus z czerwonej fasoli, czyli półpuste kalorie – jest trochę klasycznych słodyczy, czyli czekolady, ale jest też pożywna czerwona fasola, która zawiera sporo białka i błonnika. Ktoś kiedyś powiedział nawet, że smakuje jak domowa nutella 🙂

Proste połączenie przyjemnego z pożytecznym. I co najlepsze – bez smaku fasoli! Mocny, kakaowy smak, u mnie dodatkowo nutka cynamonu, wiórki kokosowe i świeże truskawki.

Niektórzy mogą czuć potrzebę dosłodzenia domowej nutelli – warto wtedy sięgnąć po ksylitol lub syrop klonowy. Warto także podać ten deser z owocami – złagodzą one naprawdę mocny smak czekolady.

Deser najlepiej smakuje schłodzony, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zjeść go od razu po przygotowaniu. Pycha!

Czekoladowy mus z czerwonej fasoli

8 czerwca 2018
: 3
: 10 min
:
: 10 min
: łatwy

Czekoladowy krem z czerwonej fasoli, czyli domowa nutella

By:

Składniki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 banan
  • 50 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
  • 1 łyżka prawdziwego kakao
  • Dodatki
  • świeże owoce
  • cynamon
  • papryka chili
  • wiórki kokosowe
  • ksylitol lub cukier
Wykonanie
  • Krok 1 Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  • Krok 2 Fasolę odcedź na sicie i dokładnie wypłucz.
  • Krok 3 Do czekolady dodaj fasolę, banana, kakao i wybrane dodatki. Zblenduj na gładką masę.
  • Krok 4 Przełóż do miseczek.
  • Krok 5 Podawaj ze świeżymi owocami.

Mogą Ci się spodobać

Najlepsze czekoladowe muffinki

Najlepsze czekoladowe muffinki

Gdybym miał do końca życia jeść jeden rodzaj słodyczy, to z pewnością byłby to domowe muffinki czekoladowe z tego przepisu. Kilka lat temu (może nawet z dziesięć…), co tydzień w sobotnie poranki, oglądałem jeden z kulinarnych programów Nigelli Lawson. Czy jest tutaj ktoś, kto nie kojarzy tej sympatycznej Brytyjki? Ja pokochałem ją od pierwszego wejrzenia. Pokochałem ją za ten […]

Focaccia z suszonymi pomidorami

Focaccia z suszonymi pomidorami

Focaccia to chyba najlepsze pieczywo na świecie! Prosty przepis, który zawsze się udaje – puszyste, aromatyczne ciasto i ulubione dodatki – dziś suszone pomidory. Najlepiej smakuje na ciepło, choć na zimno również jest dobra. Mógłbym jeść ją codziennie, bo jest wyśmienita! Poniższy przepis ma w sobie tę zaletę, że można go dowolnie modyfikować. […]



1 komentarz

  • balam sie, jak to bedzie smakowac… nie przepadam za fasola… ale zaryzykowalam i powiem szczerze, ze warto!!! czulam sie chocbym jadla sama czekolade!! polecam wszystkim

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *