Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Mocno czekoladowe muffinki à la brownie

Mocno czekoladowe muffinki à la brownie

Długo chodziły za mną czekoladowe muffinki. Prawdziwe, pełne głębokiego, czekoladowego smaku, a nie oszukane, kakaowe. W końcu zebrałem się i stworzyłem najlepsze wegańskie muffinki na świecie. Przygotowałem i zjadłem w życiu wiele babeczek, ale te są najsmaczniejsze, przysięgam!

Muffinki z poniższego przepisu nie są takie, jak dotychczas opublikowane muffinki cynamonowe, czy muffinki z jagodami. Moje czekoladowe muffiny są dużo mniej puszyste, niż tradycyjne. Są dosyć ciężkie i wilgotne w środku – bliżej im do brownie niż do klasycznych babeczek. Nie mniej, są przepyszne – pierwszy kęs prawie doprowadził mnie do łez – dawno nie czułem tak wyśmienitego smaku!

Samo ciasto jest również inne – sypkie, trzeba je wręcz ugniatać w foremkach – dlatego zalecam użycie silikonowych lub metalowych foremek. Ponadto przepis można nieco zmodyfikować: by otrzymać fit muffinki zamień cukier na ksylitol (w równoważnej ilości), natomiast by otrzymać bezglutenowe muffinki – proszek do pieczenia zastąp jedną, niepełną łyżeczką sody oczyszczonej, a do mokrych składników dodaj 1 łyżeczkę octu.

I najważniejsze: pamiętaj, by wybrać dobrej jakości gorzką czekoladę – minimum 70% kakao – użycie gorszej jakości czekolady pogorszy smak, a przecież to właśnie on jest najważniejszy!

Czas na przepis na babeczki!

Mocno czekoladowe muffinki à la brownie

7 lutego 2018
: 12
: 10 min
: 20 min
: 30 min
: łatwy

Mnóstwo czekolady zamknięte w słodkiej wegańskiej muffince.

By:

Składniki
  • 2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
  • 2 i ½ szklanki domowego mleka roślinnego
  • 1 banan
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
Wykonanie
  • Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200℃.
  • Krok 2 Połowę czekolady pokrusz do miseczki, dodaj olej i rozpuść w kąpieli wodnej.
  • Krok 3 Weź miskę i wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia. Dodaj resztę czekolady posiekanej na mniejsze kawałki.
  • Krok 4 Weź drugą miskę i zblenduj w niej banana. Dodaj mleko roślinne i rozpuszczoną czekoladę.
  • Krok 5 Do miski z suchymi składnikami przelej mokre składniki i wymieszaj.
  • Krok 6 Wypełnij foremki prawie po same brzegi. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut.
  • Krok 7 Po ostudzeniu możesz udekorować muffinki czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej i posypać wiórkami kokosowymi.

Mogą Ci się spodobać

Doskonałe falafele

Doskonałe falafele

Ciecierzyca to zdecydowanie mój ulubiony strączek. Z niej powstaje przepyszny hummus, który często towarzyszy moim śniadaniom. Z ciecierzycy można także przygotować leczo, które smakuje wyśmienicie! Dziś do kolekcji przepisów dołączają idealne falafele. Falafele to potrawa bardzo popularna w krajach arabskich. Są to smażone kulki lub kotleciki, które przygotowuje się z namoczonych, suchych ziaren ciecierzycy. Aby […]

Fit ciasteczka amarantusowe

Fit ciasteczka amarantusowe

Ciasteczka mają chrupiącą skórkę i miękki środek, który lekko rozpływa się w ustach. W smaku wyraźnie czuć banana, który świetnie komponuje się z delikatnym smakiem wiórków kokosowych, a amarantus nadaje całości lekko orzechowy posmak.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *