Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Mocno czekoladowe muffinki à la brownie

Mocno czekoladowe muffinki à la brownie

Długo chodziły za mną czekoladowe muffinki. Prawdziwe, pełne głębokiego, czekoladowego smaku, a nie oszukane, kakaowe. W końcu zebrałem się i stworzyłem najlepsze wegańskie muffinki na świecie. Przygotowałem i zjadłem w życiu wiele babeczek, ale te są najsmaczniejsze, przysięgam!

Muffinki z poniższego przepisu nie są takie, jak dotychczas opublikowane muffinki cynamonowe, czy muffinki z jagodami. Moje czekoladowe muffiny są dużo mniej puszyste, niż tradycyjne. Są dosyć ciężkie i wilgotne w środku – bliżej im do brownie niż do klasycznych babeczek. Nie mniej, są przepyszne – pierwszy kęs prawie doprowadził mnie do łez – dawno nie czułem tak wyśmienitego smaku!

Samo ciasto jest również inne – sypkie, trzeba je wręcz ugniatać w foremkach – dlatego zalecam użycie silikonowych lub metalowych foremek. Ponadto przepis można nieco zmodyfikować: by otrzymać fit muffinki zamień cukier na ksylitol (w równoważnej ilości), natomiast by otrzymać bezglutenowe muffinki – proszek do pieczenia zastąp jedną, niepełną łyżeczką sody oczyszczonej, a do mokrych składników dodaj 1 łyżeczkę octu.

I najważniejsze: pamiętaj, by wybrać dobrej jakości gorzką czekoladę – minimum 70% kakao – użycie gorszej jakości czekolady pogorszy smak, a przecież to właśnie on jest najważniejszy!

Czas na przepis na babeczki!

Mocno czekoladowe muffinki à la brownie

7 lutego 2018
: 12
: 10 min
: 20 min
: 30 min
: łatwy

Mnóstwo czekolady zamknięte w słodkiej wegańskiej muffince.

By:

Składniki
  • 2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
  • 2 i ½ szklanki domowego mleka roślinnego
  • 1 banan
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
Wykonanie
  • Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200℃.
  • Krok 2 Połowę czekolady pokrusz do miseczki, dodaj olej i rozpuść w kąpieli wodnej.
  • Krok 3 Weź miskę i wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia. Dodaj resztę czekolady posiekanej na mniejsze kawałki.
  • Krok 4 Weź drugą miskę i zblenduj w niej banana. Dodaj mleko roślinne i rozpuszczoną czekoladę.
  • Krok 5 Do miski z suchymi składnikami przelej mokre składniki i wymieszaj.
  • Krok 6 Wypełnij foremki prawie po same brzegi. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut.
  • Krok 7 Po ostudzeniu możesz udekorować muffinki czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej i posypać wiórkami kokosowymi.

Mogą Ci się spodobać

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Kukurydza głównie kojarzy się z pachnącym popcornem zajadanym podczas seansów filmowych. Dla niektórych jest to także dodatek do sałatek, ewentualnie pizzy. Dziś kukurydza gra główną rolę w słodko-pikantnym kremie z kukurydzy. Kukurydza przypomina mi dzieciństwo. Pamiętam, jak co roku z końcem sierpnia wsiadałem na rower i odwiedzałem pobliską plantację kukurydzy. Pałaszowałem w pośpiechu młodą, […]

Czekoladowy krem z czerwonej fasoli

Czekoladowy krem z czerwonej fasoli

Dzisiaj odrobina szczerości – lubię objadać się słodyczami. Z pewnością nie jestem jedyny! 😉 Jednak jak wszyscy dobrze wiedzą, słodycze do najzdrowszych nie należą – nie bez powodu nazywa się je „pustymi kaloriami”, bo nie dostarczają nic, oprócz przyjemności. Swoją drogą szkoda, że stwierdzenie „puste kalorie” nie oznacza, że coś nie ma kalorii… Ale do sedna – dziś […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *