Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Mocno czekoladowe muffinki à la brownie

Mocno czekoladowe muffinki à la brownie

Długo chodziły za mną czekoladowe muffinki. Prawdziwe, pełne głębokiego, czekoladowego smaku, a nie oszukane, kakaowe. W końcu zebrałem się i stworzyłem najlepsze wegańskie muffinki na świecie. Przygotowałem i zjadłem w życiu wiele babeczek, ale te są najsmaczniejsze, przysięgam!

Muffinki z poniższego przepisu nie są takie, jak dotychczas opublikowane muffinki cynamonowe, czy muffinki z jagodami. Moje czekoladowe muffiny są dużo mniej puszyste, niż tradycyjne. Są dosyć ciężkie i wilgotne w środku – bliżej im do brownie niż do klasycznych babeczek. Nie mniej, są przepyszne – pierwszy kęs prawie doprowadził mnie do łez – dawno nie czułem tak wyśmienitego smaku!

Samo ciasto jest również inne – sypkie, trzeba je wręcz ugniatać w foremkach – dlatego zalecam użycie silikonowych lub metalowych foremek. Ponadto przepis można nieco zmodyfikować: by otrzymać fit muffinki zamień cukier na ksylitol (w równoważnej ilości), natomiast by otrzymać bezglutenowe muffinki – proszek do pieczenia zastąp jedną, niepełną łyżeczką sody oczyszczonej, a do mokrych składników dodaj 1 łyżeczkę octu.

I najważniejsze: pamiętaj, by wybrać dobrej jakości gorzką czekoladę – minimum 70% kakao – użycie gorszej jakości czekolady pogorszy smak, a przecież to właśnie on jest najważniejszy!

Czas na przepis na babeczki!

Mocno czekoladowe muffinki à la brownie

7 lutego 2018
: 12
: 10 min
: 20 min
: 30 min
: łatwy

Mnóstwo czekolady zamknięte w słodkiej wegańskiej muffince.

By:

Składniki
  • 2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
  • 2 i ½ szklanki domowego mleka roślinnego
  • 1 banan
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
Wykonanie
  • Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200℃.
  • Krok 2 Połowę czekolady pokrusz do miseczki, dodaj olej i rozpuść w kąpieli wodnej.
  • Krok 3 Weź miskę i wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia. Dodaj resztę czekolady posiekanej na mniejsze kawałki.
  • Krok 4 Weź drugą miskę i zblenduj w niej banana. Dodaj mleko roślinne i rozpuszczoną czekoladę.
  • Krok 5 Do miski z suchymi składnikami przelej mokre składniki i wymieszaj.
  • Krok 6 Wypełnij foremki prawie po same brzegi. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut.
  • Krok 7 Po ostudzeniu możesz udekorować muffinki czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej i posypać wiórkami kokosowymi.


Mogą Ci się spodobać

Doskonałe falafele

Doskonałe falafele

Ciecierzyca to zdecydowanie mój ulubiony strączek. Z niej powstaje przepyszny hummus, który często towarzyszy moim śniadaniom. Z ciecierzycy można także przygotować leczo, które smakuje wyśmienicie! Dziś do kolekcji przepisów dołączają idealne falafele. Falafele to potrawa bardzo popularna w krajach arabskich. Są to smażone kulki lub kotleciki, które przygotowuje się z namoczonych, suchych ziaren ciecierzycy. Aby […]

Fit ciasteczka amarantusowe

Fit ciasteczka amarantusowe

Gdy mam ochotę na małą, słodką przekąskę, często wybieram zdrowe ciasteczka. Staram się unikać sklepowych produktów, ponieważ często zawierają one niepotrzebne dodatki takie jak cukier, czy substancje konserwujące. Najlepsze fit ciastka to te domowe! Po przepisie na dietetyczne ciasteczka owsiane przyszła kolej na ciasteczka amarantusowe. Do ich przygotowania użyłem zaledwie trzech składników (nie licząc […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *