Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Czekoladowa owsianka z bananami

Czekoladowa owsianka z bananami

Wielu z nas owsiankę kojarzy z nieapetyczną breją, którą niechętnie jadło się w dziecinstwie. Niesłusznie, bo zwykła, prosta owsianka daje szerokie pole do popisu – same płatki ugotowane na mleku to tylko baza, a końcowy efekt zależy od dodatków (mówiłem o tym przy okazji przepisu na wegańskie klopsiki). Owsianka nie musi być nudna!

I tak dzięki odpowiednim dodatkom można łatwo przyrządzić wytrawną owsiankę – gotując płatki na bulionie z podsmażoną cebulką i czosnkiem, a do tego suszone pomidory i świeża bazylia.  Jednak większość z nas woli owsiankę na słodko – z owocami, bakaliami czy orzechami. Są i tacy, którzy owsianki nie lubią – pewnie mają złe wspomnienia z dzieciństwa 😉

Dzisiejszy przepis to propozycja głownie dla tych ostatnich – bo owsianka może być pyszna, a ten przepis to najlepszy dowód! Oczywiście fani owsianki również mogą spróbować czekoladowej wersji 🙂

W przepisie, oprócz płatków owsianych, użyłem także płatków jaglanych i otrębów – bardzo lubię takie połączenie, jednak nie jest ono konieczne. Równie dobrze możesz użyć tylko płatków owsianych – także będzie smacznie. Przygotowując owsiankę wykorzystałem domowe mleko kokosowe z tego przepisu. Jeśli nie masz domowego mleka i nie masz czasu na jego przygotowanie, możesz użyć gotowego – pół szklanki sklepowego mleka kokosowego i pół szklanki wody.

Ah, i jeszcze jedno! Stworzyłem grupę na Facebooku – Roślinne przepisy dla każdego. Jak sama nazwa wskazuje – tematyką jest kuchnia roślinna – wszelakie wegańskie przepisy są mile widziane 🙂 Nie czekaj, dołącz do Społeczności już teraz!

Koniec gadania, czas na przepis!

Czekoladowa owsianka z bananami

26 stycznia 2018
: 1
: 5 min
: 10 min
: 15 min
: łatwy

Pomysł na szybkie i pożywne śniadanie - wegańska owsianka z czekoladą i bananami.

By:

Składniki
  • 1 szklanka domowego mleka kokosowego
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka płatków jaglanych
  • 1 łyżka dowolnych otrębów
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka ksylitolu, ewentualnie cukru
  • szczypta cynamonu
  • pół banana
  • gorzka czekolada
Wykonanie
  • Krok 1 Płatki i otręby zalej mlekiem. Dodaj kakao, cynamon i ksylitol.
  • Krok 2 Gotuj na wolnym ogniu, do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Krok 3 Podawaj z bananem pokrojonym w plasterki oraz pokruszoną czekoladą.

Mogą Ci się spodobać

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Kukurydza głównie kojarzy się z pachnącym popcornem zajadanym podczas seansów filmowych. Dla niektórych jest to także dodatek do sałatek, ewentualnie pizzy. Dziś kukurydza gra główną rolę w słodko-pikantnym kremie z kukurydzy. Kukurydza przypomina mi dzieciństwo. Pamiętam, jak co roku z końcem sierpnia wsiadałem na rower i odwiedzałem pobliską plantację kukurydzy. Pałaszowałem w pośpiechu młodą, […]

Pudding z tapioki z czereśniami

Pudding z tapioki z czereśniami

Po przepysznych przepisach na czekoladowy krem z fasoli, daktylowe batoniki i ciasteczka z ciecierzycy czas na nieco bardziej sezonowy przepis – pudding z tapioki. Sezonowy, bo wykorzystałem aktualnie dostępne owoce, chociaż pudding z tapioki można przygotować także zimą (używając mrożonych truskawek, malin, czereśni czy wiśni). Tapioka to rodzaj skrobi otrzymywany podczas procesu mielenia manioku – […]



4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *