Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Czekoladowa owsianka z bananami

Czekoladowa owsianka z bananami

Wielu z nas owsiankę kojarzy z nieapetyczną breją, którą niechętnie jadło się w dziecinstwie. Niesłusznie, bo zwykła, prosta owsianka daje szerokie pole do popisu – same płatki ugotowane na mleku to tylko baza, a końcowy efekt zależy od dodatków (mówiłem o tym przy okazji przepisu na wegańskie klopsiki). Owsianka nie musi być nudna!

I tak dzięki odpowiednim dodatkom można łatwo przyrządzić wytrawną owsiankę – gotując płatki na bulionie z podsmażoną cebulką i czosnkiem, a do tego suszone pomidory i świeża bazylia.  Jednak większość z nas woli owsiankę na słodko – z owocami, bakaliami czy orzechami. Są i tacy, którzy owsianki nie lubią – pewnie mają złe wspomnienia z dzieciństwa 😉

strefa.vip - kup ekskluzywną domenę

Dzisiejszy przepis to propozycja głownie dla tych ostatnich – bo owsianka może być pyszna, a ten przepis to najlepszy dowód! Oczywiście fani owsianki również mogą spróbować czekoladowej wersji 🙂

W przepisie, oprócz płatków owsianych, użyłem także płatków jaglanych i otrębów – bardzo lubię takie połączenie, jednak nie jest ono konieczne. Równie dobrze możesz użyć tylko płatków owsianych – także będzie smacznie. Przygotowując owsiankę wykorzystałem domowe mleko kokosowe z tego przepisu. Jeśli nie masz domowego mleka i nie masz czasu na jego przygotowanie, możesz użyć gotowego – pół szklanki sklepowego mleka kokosowego i pół szklanki wody.

Ah, i jeszcze jedno! Stworzyłem grupę na Facebooku – Roślinne przepisy dla każdego. Jak sama nazwa wskazuje – tematyką jest kuchnia roślinna – wszelakie wegańskie przepisy są mile widziane 🙂 Nie czekaj, dołącz do Społeczności już teraz!

Koniec gadania, czas na przepis!

Czekoladowa owsianka z bananami

26 stycznia 2018
: 1
: 5 min
: 10 min
: 15 min
: łatwy

Pomysł na szybkie i pożywne śniadanie - wegańska owsianka z czekoladą i bananami.

By:

Składniki
  • 1 szklanka domowego mleka kokosowego
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka płatków jaglanych
  • 1 łyżka dowolnych otrębów
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka ksylitolu, ewentualnie cukru
  • szczypta cynamonu
  • pół banana
  • gorzka czekolada
Wykonanie
  • Krok 1 Płatki i otręby zalej mlekiem. Dodaj kakao, cynamon i ksylitol.
  • Krok 2 Gotuj na wolnym ogniu, do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Krok 3 Podawaj z bananem pokrojonym w plasterki oraz pokruszoną czekoladą.


Mogą Ci się spodobać

Fit ciasteczka amarantusowe

Fit ciasteczka amarantusowe

Gdy mam ochotę na małą, słodką przekąskę, często wybieram zdrowe ciasteczka. Staram się unikać sklepowych produktów, ponieważ często zawierają one niepotrzebne dodatki takie jak cukier, czy substancje konserwujące. Najlepsze fit ciastka to te domowe! Po przepisie na dietetyczne ciasteczka owsiane przyszła kolej na ciasteczka amarantusowe. Do ich przygotowania użyłem zaledwie trzech składników (nie licząc […]

Dahl na mleku kokosowym

Dahl na mleku kokosowym

Na obiad znów miał być makaron z sosem pomidorowym. Ale ile można jeść jedno i to samo? Nawet najlepsze dania kiedyś muszą się znudzić… I właśnie ta nuda w kuchni spowodowała, że powstał cudowny dahl na mleku kokosowym. Smakuje naprawdę obłędnie! Dahl (w Polsce używa się także nazwy Dal) to indyjskie danie, którego bazą jest soczewica. W zależności […]



4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *