Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Kanelbullar, czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe

Kanelbullar, czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe

W zimie zawsze zjadam więcej słodkości, niż w inne pory roku. Chyba czuję potrzebę osłodzenia sobie tej okropnej pogody… Ostatnio rozjaśniłem sobie dzień cudownymi muffinkami pełnymi czekolady, regularnie piekę jabłkowe crumble, a gdy mam więcej wolnego czasu, przygotowuję zapas domowej nutelli, którą wieczorami wyjadam wprost ze słoiczka.

Logicznie rzecz biorąc, w zimie powinienem się rozgrzewać, jedząc sycące obiady, takie jak przepyszne chili con carne, słodko-ostry krem z batatów, czy dahl na mleku kokosowym. Ja jednak zawsze byłem przekorny – lody jadłem w zimie, a świątecznych piosenek najlepiej słuchało mi się w styczniu.

strefa.vip - kup ekskluzywną domenę

Kilka dni temu odwiedziłem małą księgarnię w moim mieście. Uwielbiam miejsca takie jak tamto. Specyficzny klimat, mnóstwo książek poupychanych w regałach, zapach druku unoszący się w powietrzu i brak wszechobecnej komercji. Bardzo cieszy mnie, że pracuje tam moja dobra znajoma – dziewczyna zna moje zainteresowania i zawsze potrafi wybrać dla mnie odpowiednią książkę.

Ostatnim razem zaproponowała mi zakup tajemniczego pudełka z napisem “Szwecja”. Jestem osobą, która zwraca uwagę na wygląd, dlatego śliczne pudełko od razu przypadło mi do gustu. Ostatnio nawet pokazywałem Wam je na moim profilu na Instagramie! W pudełku znalazłem płytę ze szwedzką muzyką, książeczkę z pięknymi zdjęciami oraz 12 eleganckich kartoników z szwedzkimi przepisami. Najbardziej zainteresował mnie przepis na szwedzkie klopsiki (obiecuję, że kiedyś przygotuję wegańskie kottbullar), a także przepis na cynamonowe bułeczki kanelbullar, które w szwedzkiej kulturze zajmują ważną pozycję.

“Fika”, czyli szwedzka przerwa na kawę, jest bardzo ważnym elementem dnia – według tradycji w czasie przerwy razem z kawą spożywa się słodkie wypieki – między innymi kanelbullar. Szwedzi tak uwielbiają bułeczki cynamonowe, że co roku, 4 października obchodzony jest Kanelbullens dag, czyli Dzień Cynamonowej Bułeczki.

Sam przepis na bułeczki cynamonowe jest banalnie prosty! Tradycyjne ślimaczki cynamonowe składają się z prostych składników: mąki, masła, cukru, mleka i drożdży. By stworzyć wegańskie kanelbullar masło zamieniłem na margarynę, a mleko na mleko roślinne. Mimo to wyszły pyszne – lekkie i puszyste, o zniewalającym smaku. Zapach cynamonu unosił się w moim domu jeszcze długo po upieczeniu kanelbullar! Z przepisu otrzymałem 16 cynamonowych bułeczek, które zmieściły się na jednej, dużej blasze do pieczenia.

Wegańskie bułeczki cynamonowe kanelbullar

11 lutego 2018
: 16
: 40 min
: 10 min
: 50 min
: łatwy

Przepis na słodkie cynamonowe bułeczki - idealne do popołudniowej kawy.

By:

Składniki
  • Ciasto
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka owsianego (lub innego roślinnego) z tego przepisu
  • 25 g świeżych drożdży
  • 60 g cukru pudru
  • 80 g margaryny roślinnej
  • Nadzienie
  • 100 g margaryny roślinnej
  • 80 g cukru pudru
  • 2 łyżki cynamonu
Wykonanie
  • Krok 1 Do ciepłego mleka wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki. Odstaw na kilka minut.
  • Krok 2 W garnku rozpuść 80 g margaryny. Uważaj, by jej nie przypalić.
  • Krok 3 Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj cukier, drożdze z mlekiem i margarynę. Wyrób ciasto, tak by było gładkie i nie przyklejało się do dłoni (w razie potrzeby podsyp mąką). Odstaw na 30 minut.
  • Krok 4 Przygotuj nadzienie: cukier puder utrzyj z margaryną i cynamonem na gładką masę.
  • Krok 5 Następnie rozwałkuj wyrośnięte ciasto na prostokąt o grubości około 1 cm. Cały prostokąt posmaruj przygotowaną masą cynamonową.
  • Krok 6 Ciasto zwiń w ślimaka i pokrój na 16 równych plastrów.
  • Krok 7 Bułeczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 200℃ przez 7-10 minut.


Mogą Ci się spodobać

Doskonałe falafele

Doskonałe falafele

Ciecierzyca to zdecydowanie mój ulubiony strączek. Z niej powstaje przepyszny hummus, który często towarzyszy moim śniadaniom. Z ciecierzycy można także przygotować leczo, które smakuje wyśmienicie! Dziś do kolekcji przepisów dołączają idealne falafele. Falafele to potrawa bardzo popularna w krajach arabskich. Są to smażone kulki lub kotleciki, które przygotowuje się z namoczonych, suchych ziaren ciecierzycy. Aby […]

Bananowe muffinki z czekoladą

Bananowe muffinki z czekoladą

Staram się jeść zdrowo, jednak czasem przychodzą takie dni, że mam ochotę zgrzeszyć i zjeść coś niezdrowego. Uważam, że lepiej przygotować własnoręcznie coś pełnego pustych kalorii, niż kupować gotowe, wysoko przetworzone produkty. Wtedy mam pewność tego, co znajduje się w środku – nie zjem żadnego dodatku, którego nazwy nie potrafię wymówić (więcej informacji […]



6 komentarzy

  • No to przepadłam! Kupiłeś mnie tymi bułeczkami. Muszę tylko dokupić drożdże i na pewno zrobię. Tymczasem idę buszować w pozostałych przepisach.

  • No to mnie załatwiłeś – pozostaje mi iść do sklepu po cynamon, bo nie wyobrażam sobie nie zjeść dzisiaj tych cudnych bułeczek! Od zawsze ubóstwiam wszystko, co cynamonowe. Ale narobiłeś mi smaka. 🙂

  • Chili con carne jadłam 2 dni temu, a takich bułeczek jeszcze nie robiłam, wyglądają pysznie, chętnie spróbuję.

  • Chyba to był zły pomysł odwiedzić bloga kulinarnego w nocy. Aż ślinka cieknie widząc te cynamonowe bułeczki. Na pewno kiedyś je zrobię. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *