Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Curry z warzywami na mleku kokosowym

Curry z warzywami na mleku kokosowym

Ogromny wybór sezonowych warzyw zachęca do odkrywania nowych smaków w kuchni. Jednym z moich ostatnich eksperymentów jest cudowne, aromatyczne curry z warzywami: cukinią, papryką i fasolką szparagową w delikatnym sosie na bazie mleka kokosowego.

Świeże warzywa to jeden z produktów niezbędnych w mojej kuchni. Połączenie warzyw z mlekiem kokosowym daje słodkawy smak, który wspaniale komponuje się z pikantnymi przyprawami. Całość to świetny pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Do dzieła!

Curry z warzywami na mleku kokosowym

17 lipca 2017
: 3
: 15 min
: 20 min
: 35 min
: łatwy

Rozgrzewające curry na mleku kokosowym z dodatkiem sezonowych warzyw.

By:

Składniki
  • 1 duża czerwona papryka
  • 200 g fasolki szparagowej żółtej
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sok z połowy limonki
  • 1 łyżka oleju
Wykonanie
  • Krok 1 W garnku rozgrzej olej.
  • Krok 2 Krótko podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę oraz starty imbir.
  • Krok 3 Do garnka wlej mleko kokosowe, bulion warzywny, sok z limonki oraz sos sojowy. Dodaj przyprawy (curry, kurkuma, cynamon). Zagotuj.
  • Krok 4 Paprykę pokrój w grubą kostkę
  • Krok 5 fasolkę szparagową w kawałki o długości 4-5 cm. Cukinię przekrój wzdłuż na cztery części, na następnie pokrój na grube plastry.
  • Krok 6 Do gotującego się wywaru wrzuć warzywa i gotuj do miękkości (10-15 minut). W tym czasie sos powinien się zredukować i stać się bardzo gęsty.
  • Krok 7 Danie podawaj z ryżem. Smacznego!

Mogą Ci się spodobać

Rewelacyjna zupa krem z kalafiora

Rewelacyjna zupa krem z kalafiora

Patrząc na to, co ostatnimi czasy publikuję na blogu, bardzo łatwo można domyślić się, że uwielbiam zupy – kremy. Zupa – krem z brokułów, czy zupa z czerwonej soczewicy to jedne z moich ulubionych przepisów. Zupy kocham za to, że można je bardzo szybko przygotować i nie są potrzebne żadne specjalne składniki. Wystarczą podstawowe warzywa, zioła i przyprawy, które można […]

Pieczarkowy strogonow z makaronem

Pieczarkowy strogonow z makaronem

Ten przepis to kolejny dowód na to, że makaron z sosem nie musi być nudny. Wprost przeciwnie! Może być intrygujący jak makaron z pesto z pistacji, tajemniczy jak makaron z pastą z oliwek i awokado lub oryginalny, jak dzisiejszy pieczarkowy strogonow. Gęsty sos pełen smaku pomidorów, z nutką goryczy za sprawą sosu sojowego, pefrekcyjnie otulający makaron i pieczarki. Czy trzeba […]



7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *