Curry z warzywami na mleku kokosowym

Curry z warzywami na mleku kokosowym

Ogromny wybór sezonowych warzyw zachęca do odkrywania nowych smaków w kuchni. Jednym z moich ostatnich eksperymentów jest cudowne, aromatyczne curry z warzywami: cukinią, papryką i fasolką szparagową w delikatnym sosie na bazie mleka kokosowego.

Świeże warzywa to jeden z produktów niezbędnych w mojej kuchni (o innych produktach, które zawsze znajdują się w mojej kuchni przeczytasz w tym wpisie). Połączenie warzyw z mlekiem kokosowym daje słodkawy smak, który wspaniale komponuje się z pikantnymi przyprawami. Całość to świetny pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Do dzieła!

Kokosowe curry z warzywami

Curry z warzywami na mleku kokosowym (3 porcje)

Składniki

  • 1 duża czerwona papryka
  • 200 g fasolki szparagowej żółtej
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sok z połowy limonki
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie

  1. W garnku rozgrzej olej.
  2. Krótko podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę oraz starty imbir.
  3. Do garnka wlej mleko kokosowe, bulion warzywny, sok z limonki oraz sos sojowy. Dodaj przyprawy (curry, kurkuma, cynamon). Zagotuj.
  4. Paprykę pokrój w grubą kostkę; fasolkę szparagową w kawałki o długości 4-5 cm. Cukinię przekrój wzdłuż na cztery części, na następnie pokrój na grube plastry.
  5. Do gotującego się wywaru wrzuć warzywa i gotuj do miękkości (10-15 minut). W tym czasie sos powinien się zredukować i stać się bardzo gęsty.
  6. Danie podawaj z ryżem. Smacznego!

Wskazówki

  • Jeśli warzywa będą miękkie, a sos będzie zbyt rzadki, odcedź je i zredukuj sam sos.



7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Pin It on Pinterest