Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Zdrowe ciasto z ciecierzycy z czekoladą

Zdrowe ciasto z ciecierzycy z czekoladą

Niedawno opublikowany przepis na ciastka z ciecierzycy cieszy się ogromnym zainteresowaniem, więc zdecydowałem się na kolejny eksperyment z tym strączkiem. Planowałem zrobić pyszne batoniki z ciecierzycy, ale (jak to ja) zmieniłem zdanie i przygotowałem fit ciasto z ciecierzycy.

Ostatnio dużo eksperymentuję ze zdrowymi słodyczami – kilka dni temu opublikowałem przepis na kokosowe kulki mocy (warto go wypróbować – przepis podstawowy zawiera tylko dwa składniki, a jego przygotowanie to tylko 20 minut), był też czekoladowy krem z fasoli (którego wcale nie czuć fasolą), a w zeszłym miesiącu pojawił się przepis na batoniki bez pieczenia z daktylami i amarantusem. Na blogu pojawia się coraz więcej przepisów na fit słodycze, do których chętnie zaglądacie – może stworzę dla nich osobny dział? 😉

Wracając do ciasta z ciecierzycy – obawiałem się nieco tego przepisu, bo to była całkowita spontaniczność – coś w stylu „wymieszam i zobaczę co wyjdzie”. Gdy poprzednim razem przygotowywałem „na oko” ciasto z batatów, skończyło się na zmarnowanym czasie i składnikach – no cóż, nie zawsze wszystko wychodzi perfekcyjnie i idealnie, lecz tym razem… Muszę szczerze powiedzieć, że wyszło mistrzowsko!

Miękkie i lekko wilgotne, w smaku wyczuwalny banan, kokos i morele, a to tego spora porcja gorzkiej czekolady. Wegańskie ciasto zniknęło z talerza w kilka chwil, co jest dowodem na to, że było przepyszne!

Przygotowując ciasto użyłem ciecierzycy konserwowej – warto pozostawić wodę z puszki i przygotować z niej mus czekoladowy. Możesz także ugotować suchą ciecierzycę – 1 szklanka suchych nasion wystarczy, by przygotować ten deser. Ciasto upiekłem w kwadratowej formie o wymiarach 20 cm x 20 cm. Jeśli nie masz takiej formy, możesz użyć każdej innej, odpowiednio dostosowując ilość składników na ciasto.

Wegańskie ciasto z ciecierzycy z kokosem i morelami

24 czerwca 2018
: 12
: 30 min
: 30 min
: 1 h
: łatwy

Wegańskie ciasto z ciecierzycy to zdrowa przekąska, idealna do popołudniowej kawy.

By:

Składniki
  • 2 puszki ciecierzycy (po 240 g każda)
  • 1 dojrzały banan
  • 15 suszonych moreli
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki nasion chia
  • 3 łyżki ksylitolu (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
Wykonanie
  • Krok 1 Morele zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut.
  • Krok 2 Ciecierzycę odsącz i wypłucz pod bieżącą wodą. Przełóż do miski.
  • Krok 3 Do ciecierzycy dodaj banana, mąkę kokosową, ksylitol i proszek do pieczenia. Zblenduj na gładką masę.
  • Krok 4 Do masy dodaj morele pokrojone w kostkę, wiórki kokosowe i nasiona chia. Dokładnie wymieszaj.
  • Krok 5 Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
  • Krok 6 Piecz przez 30 minut, następnie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto na około 15 minut.
  • Krok 7 W międzyczasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Wyjmij ciasto z piekarnika i udekoruj czekoladą.

Mogą Ci się spodobać

Kokosowe kulki mocy z daktylami

Kokosowe kulki mocy z daktylami

Kokosowe kulki mocy z daktylami to chyba najprostszy przepis na zdrowe słodycze, jaki opublikowałem na blogu. Było już wiele zdrowych przepisów: batoniki z amarantusem, nutella z fasoli, ciastka z ciecierzycy, ale ten… Kokosowe kulki mocy biją wszystkie inne przepisy na głowę! Dwa składniki, które idealnie odzwierciedlają moje ulubione smaki: słodkie daktyle i cudownie kokosowe wiórki. Zastrzyk […]

Pudding z tapioki z czereśniami

Pudding z tapioki z czereśniami

Po przepysznych przepisach na czekoladowy krem z fasoli, daktylowe batoniki i ciasteczka z ciecierzycy czas na nieco bardziej sezonowy przepis – pudding z tapioki. Sezonowy, bo wykorzystałem aktualnie dostępne owoce, chociaż pudding z tapioki można przygotować także zimą (używając mrożonych truskawek, malin, czereśni czy wiśni). Tapioka to rodzaj skrobi otrzymywany podczas procesu mielenia manioku – […]



3 komentarze

  • Cudny przepis Kuba. Rozmyślam jednak czym by tu banana zastąpić, bo mi się już nudził biedak 😀 i może pieczone jabłko? Jak myślisz? Pozdrawiam cieplutko!

    • Szczerze powiem: nie mam pojęcia 😉 To ciasto to był jeden wielki eksperyment 🙂 Spróbuj, z jabłkiem może być ciekawie. Koniecznie daj znać!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *