Chiński makaron z warzywami – pomysł na szybki obiad

Chiński makaron z warzywami – pomysł na szybki obiad

Kompletnie nie miałem pomysłu na dzisiejszy obiad. Dodatkowym problemem był dla mnie brak czasu – mnóstwo zobowiązań skutecznie utrudniało mi zaplanowanie ambitnego obiadu. Postanowiłem więc przygotować coś szybkiego i bardzo sycącego – chiński makaron z warzywami.

Na moje szczęście miałem w zamrażarce mieszankę warzyw w stylu chińskim, która składała się z marchewki, kiełków fasoli mung, grzybów mun, pędów bambusa, papryki, pora i cebuli. Jeśli nie masz takiej mieszanki – nie przejmuj się, możesz wykorzystać to, co znajdziesz w lodówce.

Chiński makaron z warzywami (2 porcje)

Składniki

  • 150 g makaronu
  • mrożonka warzyw w stylu chińskim
  • 200 g naturalnego tofu
  • łyżeczka curry
  • łyżeczka słodkiej papryki

Sos:

  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka octu ryżowego (możesz także użyć winnego, lub w ostateczności spirytusowego)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 2 łyżki mąki pszennej

Wykonanie

  1. Tofu pokrój w grubą kostkę, oprócz papryką i curry i podsmaż na patelni na łyżce oleju.
  2. Warzywa podsmaż na osobnej patelni zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jeśli używasz świeżych warzyw, podsmaż je przez kilka minut na niewielkiej ilości oleju, a później duś do miękkości, dolewając wody.
  3. Przygotuj sos: wszystkie składniki (oprócz mąki) zagotuj w garnku. Odlej niewielką ilość sosu, wymieszaj z mąką i przelej z powrotem do garnka.
  4. Sos przelej do warzyw i gotuj przez kilka minut do uzyskania pożądanej gęstości. Na kilka minut przed końcem gotowania dołóż podsmażone tofu.
  5. Podawaj z gorącym makaronem.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 


Nie przegap nowości

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco ze wpisami na blogu!

Dzięki! Sprawdź pocztę i kliknij w link potwierdzający!