Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Chiński makaron z warzywami

Chiński makaron z warzywami

Kompletnie nie miałem pomysłu na dzisiejszy obiad. Dodatkowym problemem był dla mnie brak czasu – mnóstwo zobowiązań skutecznie utrudniało mi zaplanowanie ambitnego obiadu. Postanowiłem więc przygotować coś szybkiego i bardzo sycącego – chiński makaron z warzywami.

Na moje szczęście miałem w zamrażarce mieszankę warzyw w stylu chińskim, która składała się z marchewki, kiełków fasoli mung, grzybów mun, pędów bambusa, papryki, pora i cebuli. Jeśli nie masz takiej mieszanki – nie przejmuj się, możesz wykorzystać to, co znajdziesz w lodówce.

Chiński makaron z warzywami

30 kwietnia 2017
: 2
: 10 min
: 20 min
: 30 min
: łatwy

Spróbuj azjatyckich smaków - przygotuj chiński makaron z warzywami!

By:

Składniki
  • 150 g makaronu
  • mrożonka warzyw w stylu chińskim
  • 200 g naturalnego tofu
  • łyżeczka curry
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • Sos
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka octu ryżowego (możesz także użyć winnego, lub w ostateczności spirytusowego)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 2 łyżki mąki pszennej
Wykonanie
  • Krok 1 Tofu pokrój w grubą kostkę, oprócz papryką i curry i podsmaż na patelni na łyżce oleju.
  • Krok 2 Warzywa podsmaż na osobnej patelni zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jeśli używasz świeżych warzyw, podsmaż je przez kilka minut na niewielkiej ilości oleju, a później duś do miękkości, dolewając wody.
  • Krok 3 Przygotuj sos: wszystkie składniki (oprócz mąki) zagotuj w garnku. Odlej niewielką ilość sosu, wymieszaj z mąką i przelej z powrotem do garnka.
  • Krok 4 Sos przelej do warzyw i gotuj przez kilka minut do uzyskania pożądanej gęstości. Na kilka minut przed końcem gotowania dołóż podsmażone tofu.
  • Krok 5 Podawaj z gorącym makaronem.

Mogą Ci się spodobać

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Kukurydza głównie kojarzy się z pachnącym popcornem zajadanym podczas seansów filmowych. Dla niektórych jest to także dodatek do sałatek, ewentualnie pizzy. Dziś kukurydza gra główną rolę w słodko-pikantnym kremie z kukurydzy. Kukurydza przypomina mi dzieciństwo. Pamiętam, jak co roku z końcem sierpnia wsiadałem na rower i odwiedzałem pobliską plantację kukurydzy. Pałaszowałem w pośpiechu młodą, […]

Spaghetti ze smażonym porem i tofu

Spaghetti ze smażonym porem i tofu

Jedną z pierwszych potraw, które przygotowałem jako dziecko, było spaghetti. Nie mogę nawet powiedzieć, że „ugotowałem” to danie, bo jako sosu użyłem keczupu. Łatwo wyobrazić sobie smak tego dania – nie było zbyt ambitnie. Już wtedy pokochałem makaron – szybki i prosty w przygotowaniu, który dzięki różnorodnym sosom nigdy się nie znudzi. Makaronowy strogonow […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *