Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Doskonałe chili sin carne

Doskonałe chili sin carne

Jeśli lubisz meksykańskie potrawy, ten przepis z pewnością Cię zadowoli. Aromatyczne i pachnące, pełne smaku wegańskie chili sin carne, które jest świetną alternatywą dla popularnego, mięsnego chili con carne, którym zajada się cały świat.

W oryginalnej wersji chili con carne to danie kuchni tex-mex, czyli teksańsko-meksykańskiej. Nazwa dania dosłownie znaczy „chili z mięsem” (podczas gdy wegetariańska wersja to „chili bez mięsa”). Potrawa ta to popularny w Ameryce fast-food, szczególnie w pobliżu granicy z Meksykiem.

To danie to obłędna mieszanka smaków – pikantne dzięki dodatkowi papryki chili, aromatyczne dzięki przyprawom, sycące dzięki warzywom i pełne białka dzięki fasoli i tofu.

Chili sin carne z mojego przepisu jest jak bigos – z każdym kolejnym odgrzewaniem robi się lepsze. Sprawdź sam, nie pożałujesz! Danie jest bardzo pikantne – jeśli nie lubisz pikantnego jedzenia, użyj mniejszej ilości papryki chili lub zrezygnuj z niej całkowicie.

Chili sin carne możesz zjeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jako dodatki polecam ryż, kromkę świeżego, chrupiącego pieczywa, posmarowaną masłem, lub nachosy. Czas na przepis!

Chili sin carne

9 marca 2018
: 4
: 5 min
: 1 h 10 min
: 1 h 15 min
: łatwy

Wegańskie chili con carne - sycący obiad dla każdego.

By:

Składniki
  • 1 duża cebula
  • 8 ząbków czosnku
  • 200 g naturalnego tofu
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 czerwone papryki pokrojone w kostkę
  • 2 papryki chili pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki suszonej bazylii
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz (do smaku)
Wykonanie
  • Krok 1 Na łyżce oleju podsmaż krótko cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Krok 2 Dodaj pokruszone tofu, smaż przez 10 minut.
  • Krok 3 Dodaj wszystkie pozostałe składniki (z wyjątkiem koncentratu pomidorowego).
  • Krok 4 Duś pod przykryciem przez godzinę.
  • Krok 5 Po godzinie dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw solą i pieprzem do smaku. Smacznego!

Mogą Ci się spodobać

Rewelacyjna zupa krem z kalafiora

Rewelacyjna zupa krem z kalafiora

Patrząc na to, co ostatnimi czasy publikuję na blogu, bardzo łatwo można domyślić się, że uwielbiam zupy – kremy. Zupa – krem z brokułów, czy zupa z czerwonej soczewicy to jedne z moich ulubionych przepisów. Zupy kocham za to, że można je bardzo szybko przygotować i nie są potrzebne żadne specjalne składniki. Wystarczą podstawowe warzywa, zioła i przyprawy, które można […]

Pieczarkowy strogonow z makaronem

Pieczarkowy strogonow z makaronem

Ten przepis to kolejny dowód na to, że makaron z sosem nie musi być nudny. Wprost przeciwnie! Może być intrygujący jak makaron z pesto z pistacji, tajemniczy jak makaron z pastą z oliwek i awokado lub oryginalny, jak dzisiejszy pieczarkowy strogonow. Gęsty sos pełen smaku pomidorów, z nutką goryczy za sprawą sosu sojowego, pefrekcyjnie otulający makaron i pieczarki. Czy trzeba […]



3 komentarze

  • Mój chłopak bardzo lubi Chilli Con Carne, ale i jarskie potrawy są na jego liście do zjedzenia, więc ten przepis mógłby przypaść mu do gustu 😀 Ja niestety jestem mięsożercą, musiałabym spróbować i ocenić 😛

  • Można powiedzieć – na bogato. Nawet mięsożerca by się skusił 🙂 Spodobał mi się pomysł zjedzenia tego chilli z kromką chleba z masłem <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *