Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Doskonałe chili sin carne

Doskonałe chili sin carne

Jeśli lubisz meksykańskie potrawy, ten przepis z pewnością Cię zadowoli. Aromatyczne i pachnące, pełne smaku wegańskie chili sin carne, które jest świetną alternatywą dla popularnego, mięsnego chili con carne, którym zajada się cały świat.

W oryginalnej wersji chili con carne to danie kuchni tex-mex, czyli teksańsko-meksykańskiej. Nazwa dania dosłownie znaczy „chili z mięsem” (podczas gdy wegetariańska wersja to „chili bez mięsa”). Potrawa ta to popularny w Ameryce fast-food, szczególnie w pobliżu granicy z Meksykiem.

To danie to obłędna mieszanka smaków – pikantne dzięki dodatkowi papryki chili, aromatyczne dzięki przyprawom, sycące dzięki warzywom i pełne białka dzięki fasoli i tofu.

Chili sin carne z mojego przepisu jest jak bigos – z każdym kolejnym odgrzewaniem robi się lepsze. Sprawdź sam, nie pożałujesz! Danie jest bardzo pikantne – jeśli nie lubisz pikantnego jedzenia, użyj mniejszej ilości papryki chili lub zrezygnuj z niej całkowicie.

Chili sin carne możesz zjeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jako dodatki polecam ryż, kromkę świeżego, chrupiącego pieczywa, posmarowaną masłem, lub nachosy. Czas na przepis!

Chili sin carne

9 marca 2018
: 4
: 5 min
: 1 h 10 min
: 1 h 15 min
: łatwy

Wegańskie chili con carne - sycący obiad dla każdego.

By:

Składniki
  • 1 duża cebula
  • 8 ząbków czosnku
  • 200 g naturalnego tofu
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 czerwone papryki pokrojone w kostkę
  • 2 papryki chili pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki suszonej bazylii
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz (do smaku)
Wykonanie
  • Krok 1 Na łyżce oleju podsmaż krótko cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Krok 2 Dodaj pokruszone tofu, smaż przez 10 minut.
  • Krok 3 Dodaj wszystkie pozostałe składniki (z wyjątkiem koncentratu pomidorowego).
  • Krok 4 Duś pod przykryciem przez godzinę.
  • Krok 5 Po godzinie dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw solą i pieprzem do smaku. Smacznego!

Mogą Ci się spodobać

Focaccia z suszonymi pomidorami

Focaccia z suszonymi pomidorami

Focaccia to chyba najlepsze pieczywo na świecie! Prosty przepis, który zawsze się udaje – puszyste, aromatyczne ciasto i ulubione dodatki – dziś suszone pomidory. Najlepiej smakuje na ciepło, choć na zimno również jest dobra. Mógłbym jeść ją codziennie, bo jest wyśmienita! Poniższy przepis ma w sobie tę zaletę, że można go dowolnie modyfikować. […]

Pieczone warzywa korzeniowe

Pieczone warzywa korzeniowe

Lubię proste przepisy. Niewiele pracy, dużo smaku – sytuacja idealna. Jednym z takich przepisów jest przepis na pieczone warzywa korzeniowe. Pieczone buraki, cebula, marchewka – to moje ulubione trio. A do smaku, żeby nie było nudno, pieczone ziemniaki, czosnek, pietruszka, bataty, seler – im więcej warzyw, tym lepiej. Aromat niosący się po całym domu […]



3 komentarze

  • Mój chłopak bardzo lubi Chilli Con Carne, ale i jarskie potrawy są na jego liście do zjedzenia, więc ten przepis mógłby przypaść mu do gustu 😀 Ja niestety jestem mięsożercą, musiałabym spróbować i ocenić 😛

  • Można powiedzieć – na bogato. Nawet mięsożerca by się skusił 🙂 Spodobał mi się pomysł zjedzenia tego chilli z kromką chleba z masłem <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *