Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Brązowy ryż z porem i papryką

Brązowy ryż z porem i papryką

Kilka dni temu kupiłem pora. Chciałem zrobić dziś na obiad spaghetti z porem (przepis znajduje się tutaj), ale zapomniałem kupić tofu. Poważny problem! Nie zniechęciłem się jednak, zerknąłem do lodówki – pusto. Dwie papryki, por i nic innego, z czego mógłbym przygotować posiłek. Chwila zastanowienia… I mam! Postanowiłem zrobić ryż z porem i papryką.

Mówi się, że z pustego i Salomon nie naleje. Wydawało mi się, że tak samo będzie z moim dzisiejszym obiadem. Nie spodziewałem się fajerwerków, a okazało się, że efekt przeszedł moje oczekiwania. Powstało szybkie danie, które możesz zjeść od razu po przygotowaniu, lub zabrać ze sobą do pracy czy szkoły.

Ryż z porem i papryką

Składniki

  • woreczek brązowego ryżu
  • 150 g białej części pora (około 15 cm)
  • pół czerwonej papryki
  • pół żółtej papryki
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz (opcjonalnie)

Wykonanie

  1. Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Pora pokrój w półplasterki, a paprykę w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Warzywa podsmaż przez 5-10 minut.
  4. Zalej warzywa 3/4 szklanki bulionu, duś przez 10 minut.
  5. Do pozostałego w szklance bulionu wsyp mąkę i dokładnie rozmieszaj. Przelej na patelnię.
  6. Gotuj przez kilka minut, do momentu, aż sos zgęstnieje.
  7. Wymieszaj z ugotowanym ryżem. Smacznego!

Mogą Ci się spodobać

Pieczone warzywa korzeniowe

Pieczone warzywa korzeniowe

Lubię proste przepisy. Niewiele pracy, dużo smaku – sytuacja idealna. Jednym z takich przepisów jest przepis na pieczone warzywa korzeniowe. Pieczone buraki, cebula, marchewka – to moje ulubione trio. A do smaku, żeby nie było nudno, pieczone ziemniaki, czosnek, pietruszka, bataty, seler – im więcej warzyw, tym lepiej. Aromat niosący się po całym domu […]

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Kukurydza głównie kojarzy się z pachnącym popcornem zajadanym podczas seansów filmowych. Dla niektórych jest to także dodatek do sałatek, ewentualnie pizzy. Dziś kukurydza gra główną rolę w słodko-pikantnym kremie z kukurydzy. Kukurydza przypomina mi dzieciństwo. Pamiętam, jak co roku z końcem sierpnia wsiadałem na rower i odwiedzałem pobliską plantację kukurydzy. Pałaszowałem w pośpiechu młodą, […]



4 komentarze

  • Same pyszności na tym blogu! Muszę pokazać mojej koleżance, która jest na diecie roślinnej! Na pewno skorzysta z nie jednego przepisu.

  • Wygląda smacznie, jak najszybciej muszę sama wypróbować ten przepis. Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z kuchnią dlatego trzymaj za mnie kciuki haha. Spodobała mi się strona więc zapisałam się do newsletter’a.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *