Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Bananowe muffinki z czekoladą

Bananowe muffinki z czekoladą

Staram się jeść zdrowo, jednak czasem przychodzą takie dni, że mam ochotę zgrzeszyć i zjeść coś niezdrowego. Uważam, że lepiej przygotować własnoręcznie coś pełnego pustych kalorii, niż kupować gotowe, wysoko przetworzone produkty.

Wtedy mam pewność tego, co znajduje się w środku – nie zjem żadnego dodatku, którego nazwy nie potrafię wymówić.

Gdy ostatnim razem miałem ochotę na coś słodkiego, postanowiłem przyrządzić bananowe muffinki z czekoladą, delikatne i puszyste, i co najważniejsze – bez szkodliwych dodatków.

Są doskonałym dodatkiem do popołudniowej kawy. Przepis możesz udoskonalić według własnego pomysłu – dodaj na przykład bakalie lub kakao.

Przygotowanie babeczek zajmie Ci niewiele czasu, a zjedzenie jeszcze mniej – są takie pyszne!

Bananowe muffinki z czekoladą

2 maja 2017
: 12
: 10 min
: 20 min
: 30 min
: łatwy

Puszyste, wegańskie muffinki z bananami i czekoladą.

By:

Składniki
  • 5 dojrzałych bananów
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki kukurydzianej (jeśli nie posiadasz kukurydzianej, użyj pszennej)
  • 5 łyżek cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g gorzkiej czekolady z wysoką zawartością kakao
Wykonanie
  • Krok 1 Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  • Krok 2 W misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Zrób to bardzo dokładnie, inaczej muffinki nie wyrosną równomiernie!
  • Krok 3 W drugiej misce zblenduj banany z olejem.
  • Krok 4 Czekoladę pokrusz na drobne kawałki. Zdradzę Ci mój patent na dokładne rozdrobnienie czekolady – zanim odwinę ją z papierka, “masakruję” ją za pomocą tłuczka do mięsa – efekty są świetne!
  • Krok 5 Do miski z mąką dodaj banany z olejem i czekoladę.
  • Krok 6 Wymieszaj kilkoma ruchami – nie staraj się by składniki dokładnie się połączyły.
  • Krok 7 Masę przełóż do foremek wyłożonych papilotkami.
  • Krok 8 Piecz przez około 20 minut (do momentu, gdy patyczek wbity w babeczkę będzie suchy). Smacznego!

Mogą Ci się spodobać

Rewelacyjna zupa krem z kalafiora

Rewelacyjna zupa krem z kalafiora

Patrząc na to, co ostatnimi czasy publikuję na blogu, bardzo łatwo można domyślić się, że uwielbiam zupy – kremy. Zupa – krem z brokułów, czy zupa z czerwonej soczewicy to jedne z moich ulubionych przepisów. Zupy kocham za to, że można je bardzo szybko przygotować i nie są potrzebne żadne specjalne składniki. Wystarczą podstawowe warzywa, zioła i przyprawy, które można […]

Pieczarkowy strogonow z makaronem

Pieczarkowy strogonow z makaronem

Ten przepis to kolejny dowód na to, że makaron z sosem nie musi być nudny. Wprost przeciwnie! Może być intrygujący jak makaron z pesto z pistacji, tajemniczy jak makaron z pastą z oliwek i awokado lub oryginalny, jak dzisiejszy pieczarkowy strogonow. Gęsty sos pełen smaku pomidorów, z nutką goryczy za sprawą sosu sojowego, pefrekcyjnie otulający makaron i pieczarki. Czy trzeba […]



10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *