Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Aksamitny, słodko-ostry krem z batatów

Aksamitny, słodko-ostry krem z batatów

Każdy z nas ma swoje skojarzenia, gdy pierwszy raz słyszy jakąś nową nazwę. Do dziś pamiętam moje, gdy usłyszałem o batatach. Batat? A może ktoś miał ma myśli banan? Patat? Czy to ma coś wspólnego z patatajaniem? Jak się szybko okazało – byłem w błędzie. Nie chodziło ani o tropikalne owoce, ani o jeżdżenie na koniu.

Batat (zwany też patatem lub słodkim ziemniakiem) to warzywo pochodzące z Ameryki Środkowej. Nie trzeba jednak jechać na zakupy za granicę – bataty można kupić teraz w każdym większym sklepie.

Istnieje wiele odmian batatów, które różnią się kolorem skórki i miąższem. Żółte – najczęściej spotykane w sklepach – są źródłem karotenoidów, które mają świetny wpływ na wzrok. Zawierają także wiele związków mineralnych, witaminy B9, B12, C, E. Jednak mimo to dużo rzadziej goszczą na polskich stołach niż tradycyjne ziemniaki – być może dlatego, że w Polsce są stosunkowo nowym produktem i nie wszyscy wiedzą, jak je przyrządzić.

Aksamitny krem z batatów

9 stycznia 2018
: 4
: 10 min
: 20 min
: 30 min
: łatwy

Delikatny, słodki smak warzywa, wzmocniony jabłkiem, doskonale współgra z pikantnymi przyprawami. Krem z batatów doskonale rozgrzewa w chłodne dni i gwarantuje cudowne doznania smakowe.

By:

Składniki
  • 0,5 kg batatów
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula dymka
  • 1 małe jabłko
  • 1 cm imbiru
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • pestki dyni
  • sól, pieprz
Wykonanie
  • Krok 1 W garnku rozgrzej olej kokosowy.
  • Krok 2 Na oleju podsmaż przez chwilę starty imbir oraz cebulę pokrojoną w piórka.
  • Krok 3 Całość zalej bulionem i zagotuj.
  • Krok 4 Bataty, marchewkę oraz pietruszkę umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Krok 5 Warzywa wrzuć do wrzącego bulionu i gotuj aż do miękkości.
  • Krok 6 Pod koniec gotowania dodaj starte na tarce obrane jabłko, pastę paprykową oraz cynamon. Gotuj jeszcze przez chwilę.
  • Krok 7 Zdjemij garnek z palnika i zblenduj zawartość na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Krok 8 Podawaj z pestkami dyni.

Mogą Ci się spodobać

Pieczone warzywa korzeniowe

Pieczone warzywa korzeniowe

Lubię proste przepisy. Niewiele pracy, dużo smaku – sytuacja idealna. Jednym z takich przepisów jest przepis na pieczone warzywa korzeniowe. Pieczone buraki, cebula, marchewka – to moje ulubione trio. A do smaku, żeby nie było nudno, pieczone ziemniaki, czosnek, pietruszka, bataty, seler – im więcej warzyw, tym lepiej. Aromat niosący się po całym domu […]

Pieczone bataty z sosem hummusowym

Pieczone bataty z sosem hummusowym

Ludzi można podzielić na dwie grupy. Tych, którzy jedzą klasycznie (ogórkowa, placki ziemniaczane i te sprawy) oraz tych, którzy uwielbiają eksperymenty kulinarne. Zdecydowanie należę do drugiej grupy – uwielbiam próbować nowych smaków, przygotowywać nieznane potrawy i wymyślać całkiem nowe. Z ciekawszych eksperymentów mógłbym wymienić ciastka z ciecierzycy, w których w ogóle nie czuć tytułowego strączka, czy makaron z pesto z pistacji […]



12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *