Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Ciekawy przepis?

Bądź na bieżąco!

Śledź nowości na Facebooku

Subskrybuj newsletter

Aksamitny, słodko-ostry krem z batatów

Aksamitny, słodko-ostry krem z batatów

Każdy z nas ma swoje skojarzenia, gdy pierwszy raz słyszy jakąś nową nazwę. Do dziś pamiętam moje, gdy usłyszałem o batatach. Batat? A może ktoś miał ma myśli banan? Patat? Czy to ma coś wspólnego z patatajaniem? Jak się szybko okazało – byłem w błędzie. Nie chodziło ani o tropikalne owoce, ani o jeżdżenie na koniu.

Batat (zwany też patatem lub słodkim ziemniakiem) to warzywo pochodzące z Ameryki Środkowej. Nie trzeba jednak jechać na zakupy za granicę – bataty można kupić teraz w każdym większym sklepie.

Istnieje wiele odmian batatów, które różnią się kolorem skórki i miąższem. Żółte – najczęściej spotykane w sklepach – są źródłem karotenoidów, które mają świetny wpływ na wzrok. Zawierają także wiele związków mineralnych, witaminy B9, B12, C, E. Jednak mimo to dużo rzadziej goszczą na polskich stołach niż tradycyjne ziemniaki – być może dlatego, że w Polsce są stosunkowo nowym produktem i nie wszyscy wiedzą, jak je przyrządzić.

Aksamitny krem z batatów

9 stycznia 2018
: 4
: 10 min
: 20 min
: 30 min
: łatwy

Delikatny, słodki smak warzywa, wzmocniony jabłkiem, doskonale współgra z pikantnymi przyprawami. Krem z batatów doskonale rozgrzewa w chłodne dni i gwarantuje cudowne doznania smakowe.

By:

Składniki
  • 0,5 kg batatów
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula dymka
  • 1 małe jabłko
  • 1 cm imbiru
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • pestki dyni
  • sól, pieprz
Wykonanie
  • Krok 1 W garnku rozgrzej olej kokosowy.
  • Krok 2 Na oleju podsmaż przez chwilę starty imbir oraz cebulę pokrojoną w piórka.
  • Krok 3 Całość zalej bulionem i zagotuj.
  • Krok 4 Bataty, marchewkę oraz pietruszkę umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Krok 5 Warzywa wrzuć do wrzącego bulionu i gotuj aż do miękkości.
  • Krok 6 Pod koniec gotowania dodaj starte na tarce obrane jabłko, pastę paprykową oraz cynamon. Gotuj jeszcze przez chwilę.
  • Krok 7 Zdjemij garnek z palnika i zblenduj zawartość na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Krok 8 Podawaj z pestkami dyni.

Jeśli przyrządzisz krem z batatów, koniecznie się pochwal – podziel się zdjęciem na Facebooku lub Instagramie (nie zapomnij mnie oznaczyć @vegantastepl – wtedy zobaczę Twoje zdjęcie).


Mogą Ci się spodobać

Rewelacyjna zupa krem z kalafiora

Rewelacyjna zupa krem z kalafiora

Patrząc na to, co ostatnimi czasy publikuję na blogu, bardzo łatwo można domyślić się, że uwielbiam zupy – kremy. Zupa – krem z brokułów, czy zupa z czerwonej soczewicy to jedne z moich ulubionych przepisów. Zupy kocham za to, że można je bardzo szybko przygotować i nie są potrzebne żadne specjalne składniki. Wystarczą podstawowe warzywa, zioła i przyprawy, które można […]

Grönsaksbullar – klopsiki wegańskie ze Szwecji

Grönsaksbullar – klopsiki wegańskie ze Szwecji

Dziś kulinarnie powracam do Szwecji. We wpisie na kanelbullar, czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe obiecywałem, że przygotuję wegańskie klopsiki. Oto i one! Stali Czytelnicy z pewnością zauważą, że nie jest to mój pierwszy przepis z tego skandynawskiego kraju. Na blogu można znaleźć wspomniane wcześniej bułeczki cynamonowe, które w Szwecji są obowiązkowym dodatkiem do kawy podczas przerwy. Było także szwedzkie ciasto miłości, […]



12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *