37 przydatnych porad kulinarnych

37 przydatnych porad kulinarnych

Każdy, kto lubi gotować, zna przydatne sztuczki, które ułatwiają gotowanie, a sam proces przygotowywania potrawy staje się szybszy i prostszy. Nie ma się co oszukiwać – niewiele osób na wystarczająco dużo, czasu, by stać godzinami w kuchni.

W poniższym artykule zebrałem wskazówki, które ułatwią gotowanie, a także porady dotyczące warzyw i owoców, ratowania zepsutych potraw oraz triki, które pozwolą szybko doczyścić naczynia.

37 przydatnych porad kulinarnych

Część poniższych porad to porady mojej babci, inne znalazłem w starych książkach kucharskich, a jeszcze inne to skarby z Internetu – sprawdzone i działające.

Warzywa i owoce

Świeże warzywa i owoce

  • Zielone banany szybciej dojrzeją, jeśli położysz je blisko jabłek lub brzoskwiń – owoce te wydzielają etylen, który przyspiesza dojrzewanie bananów.
  • Jeśli chcesz wycisnąć sok z cytrusów – zroluj je przed wyciskaniem, wtedy uzyskasz więcej soku.
  • Aby skórka cytrusów nie przywierała do tarki, posmaruj tarkę niewielką ilością oleju.
  • Jabłka, banany i gruszki nie sczernieją, jeśli skropisz je sokiem z cytryny.
  • Obrane i niezużyte ząbki czosnku zalej olejem – dłużej zachowają świeżość, a przy okazji przygotujesz aromatyczny olej, idealny do smażenia.
  • Aby zachować kolor brokułu, pod koniec gotowania dodaj łyżeczkę soku z cytryny. Ta zasada dotyczy także buraków.
  • Fasolę i groch należy solić pod koniec gotowania. Wcześniejsze dodanie soli spowoduje, że strączki będą twarde.
  • Przekrojone awokado należy przechowywać z pestką – wtedy na pewno nie ściemnieje.
  • Aby marchew zachowała swój kolor podczas gotowania, do wrzącej wody należy wlać łyżkę oleju.
  • Posól cebulę podczas smażenia, wtedy z pewnością się nie przypali. Możesz także obtoczyć ją w mące.
  • Aby zapobiec ciemnieniu świeżych pieczarek, należy skropić je sokiem z cytryny.
  • Sałatę należy rwać rękoma, krojenie nożem powoduje utratę witamin oraz zgorzknienie rośliny.

Przyprawy i dodatki

Przyprawy

  • Aby sól nie zapychała otworów solniczki, wrzuć do naczynia kilka ziarenek ryżu.
  • Dodając zioła do potrawy należy pamiętać, że suszone zioła dodaje się na początku gotowania, a świeże na końcu.
  • Zwiędłą sałatę lub zioła uratujesz, umieszczając je na kilka minut w naczyniu wypełnionym zimną wodą z niewielkim dodatkiem mąki ziemniaczanej.
  • Jeśli w Twojej lodówce pozostał otwarty słoiczek z koncentratem pomidorowym, przełóż go do woreczka i włóż do zamrażarki. Po zamrożeniu będzie on miał konsystencję plasteliny, więc bez problemu odmierzysz odpowiednią ilość.
  • Imbir najlepiej obiera się za pomocą małej łyżeczki – dzięki niej dokładnie zdrapiesz skórkę w każdym, nawet najmniejszym zagłębieniu.

Gotowanie, smażenie i pieczenie

Gotowanie

  • Wodę na wrzątek należy solić na końcu, by skrócić czas gotowania.
  • Przesolone danie uratuje ziemniak – wrzuć kawałek warzywa do garnka i gotuj przez kilka minut.
  • Jeśli danie jest zbyt pikantne, dodaj do potrawy cukier i zwiększ ilość warzyw.
  • Tłuszcz na patelni nie będzie pryskać, jeśli dodasz do niego odrobinę soli.
  • Domowe ciasto nie wyschnie zbyt szybko, jeśli przykryjesz je lnianą ściereczką.
  • Jeśli ciasto w piekarniku zbyt szybko się rumieni, należy przykryć je folią aluminiową.
  • Mąkę do ciasta zawsze przesiewaj przez sito – nabierze powietrza, przez co ciasto będzie bardziej puszyste.
  • Aby domowy chleb miał chrupiącą skórkę, do piekarnika włóż dodatkowo miseczkę wypełnioną lodem.
  • Wilgotne i miękkie ciasta łatwiej pokroisz, jeśli będziesz ożywać gorącego noża – włóż go na chwilę do szklanki z wrzątkiem.

Czyszczenie

Patelnia

  • Srebrne sztućce najprościej wyczyścisz sodą oczyszczoną. Zwilżoną szmatkę zanurz w sodzie, wypoleruj sztućce i dokładnie umyj.
  • Przypalony piekarnik najprościej wyczyścić wodą z sodą oczyszczoną.
  • Sól wyczyści większość przypalonych przedmiotów (nawet żelazko!).
  • Przebarwioną, drewnianą deskę do krojenia wyczyścisz, zarzurzając ją na kilka godzin w wodzie z octem.
  • Jeśli w czajniku pojawił się kamień, wlej do niego pół litra wody, wsyp torebkę kwasku cytrynowego, zagotuj i odstaw na noc. Rano czajnik będzie wyglądał jak nowy!

Inne

kuchnia

  • Woda podczas gotowania nie wykipi, jeśli na garnku położysz suchą, drewnianą łyżkę.
  • Aby przygotować przejrzyste kostki lodu, zamróź ostudzoną, przegotowaną wodę.
  • Jeśli masz problem z otworzeniem słoika, załóż gumowe rękawiczki i spróbuj ponownie. Uda się!
  • Aby usunąć brzydki zapach z lodówki, umieść w niej miseczkę z sodą oczyszczoną lub kilka ziaren świeżo palonej kawy.
  • Aby w mąkach, ryżu i kaszach nie zamieszkały mole kuchenne, do każdej torebki włóż 2-3 liście laurowe.
  • Jeśli podczas krojenia Twoja deska się przesuwa, włóż pod nią wilgotny papierowy ręcznik.

Mam nadzieję, że powyższe porady okażą się przydatne. Które z nich stosujesz od dawna, a które są dla Ciebie nowością? Podziel się opinią!

Jeśli znasz inne porady kulinarne, o których nie wspomniałem, koniecznie skomentuj ten wpis!



1 komentarz

  • Czerwoną kapustę też należy skropić cytryną przed podaniem. Zachowuje się ona jak wskaźnik. W kwasie czerwona, w zasadzie niebieska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Pin It on Pinterest